Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog neisplaćenih plaća

Radnici tvornice Motora i dizalica pisali Milanoviću i Grabar-Kitarović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici od Vlade traže hitno rješenje za proces privatizacije tvornice.

Sindikalni povjerenici u tvornici Motori i dizalice u petak su u ime 200 radnika, koji štrajkaju zbog neisplaćenih četiriju plaća i neriješene sudbine tvrtke, uputili otvorena pisma premijeru Zoranu Milanoviću i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović upozoravajući na nužnost hitnog pronalaženja rješenja za njihov neizdrživi položaj.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

U otvorenom pismu Milanoviću upozorava se da su problemi Motora i dizalica počeli nakon što je tvrtka, kao jedno od manjih društava, izdvojena iz Brodograđevne industrije 3. maj. Od tada je, sukladno odluci Vlade od 2. svibnja 2013., tvrtka prebacivana pod ingerenciju Ministarstva gospodarstva, Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDI), Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji u zaposlenima u tvornici "ne vide radnike, ljude, građane Hrvatske".

Radnici su dovedeni na rub egzistencije bez svoje krivnje, u gotovo neizdrživom su materijalnom položaju zbog neisplate četiriju plaća, zbog čega nastavljaju štrajk, stoji u pismu.

Pitali smo političare: Što biste napravili da ne primite plaću četiri mjeseca?

Premijera se podsjeća da je Vlada odlukom iz svibnja 2013. obvezala tadašnji AUDI da restrukturira i privatizira izdvojena društva iz 3. maja, među kojima i Motore i dizalice, te osigura normalno održivo poslovanje i isplatu zaostalih plaća.

Jedino što može odložiti još veće sindikalne akcije jest Vladino hitno rješenje za proces privatizacije Motora i dizalica, navodi se u pismu.

U pismu predsjednici Grabar-Kitarović predlaže joj se da organizira zajednički sastanak predstavnika njenog Ureda, Vlade, DUUDI-ja, CERP-a, Uprave, Nadzornog odbora i sindikata Motora i dizalica, kako bi zajedno pokušali pronaći izlaz iz teške situacije. Ujedno su Grabar-Kitarović osobno pozvali u tvornicu, tvrdeći da vlast zaobilazi 3. maj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene