Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjasnili se u anketi

Radnici Klinike za tumore traže izdvajanje iz KBC Sestara milosrdnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 300 ljudi ili gotovo tri četvrtine zaposlenika zagrebačke Klinike za traumatologiju izjasnilo se u anketi, koju su pokrenuli radnici, za izdvajanje iz sastava KBC-a Sestara milosrdnica, kojoj je pripojena prije godinu i pol dana u sklopu projekta spajanja zagrebačkih bolnica bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića.

Radnici smatraju da je ukidanje te bolnice kao samostalne ustanove dovelo do profesionalnog urušavanja i pada kvalitete rada na štetu pacijenata, a financijski u nezavidan položaj. S ocjenom da pripajanje Traume Vinogradskoj nije polučilo kvalitativni pomak složila se, prema informacijama, i većina u Stručnom vijeću te klinike.

Radnici traže pokretanje postupka izdvajanja Traume iz sustava KBC-a jer drže da je taj korak bio politička, a ne stručno utemeljena odluka.  Pripajanjem, stav je zaposlenika, nisu učinjenje nikakve kvalitativne uštede, a došlo je do administrativnog raslojavanja djelatnosti zbog čega su pacijenti izgubili mogućnost da svu potrebnu pomoć - od operacije do rehabilitacije, dobiju na jednom mjestu. Umjesto toga pacijenti se, upozoravaju, na mnoge pretrage moraju prevoziti u Vinogradsku bolnicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Njemačkoj U psihijatrijskoj klinici ubijen liječnik, u blizini pronašli muškarca oblivena krvlju Policija i dalje istražuje slučaj - 3 Kriminalističko istraživanje Policija objavila mučne detalje: Sin šefa policije i prijatelji prebili mladića, ima ozljede opasne po život

>> Poledice donijele više ozljeda, najviše stradale starije osobe

Djelatnici tvrde kako su se od pripajanja znatno povećale liste čekanja, a broj operacija pao za 15-ak posto, od čega treba izuzeti razdoblje neposredno pred izbore kada je broj operacija naglo skočio zbog uvođenja poslijepodnevnog rada. Upozoravaju kako se oprema koja se pokvari ne popravlja, pa su tako dvije od ukupno sedam operacijskih dvorana zbog kvara bile izvan funkcije šest mjeseci.

'Ne razmišlja o izdvajanju Klinike za traumatologiju'

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je kako se ne razmišlja o izdvajanju Klinike za traumatologiju iz sastava KBC-a Sestara milosrdnica. Svjestan je, kaže, da probleme u radu imaju sve tri klinike pripojene Vinogradskoj (traumatologija, tumori i dječje bolesti), no smatra kako Kliniku za traumatologiju dodatno opterećuju i narušeni međuljudski odnosi.

Ministarstvo je u posljednje vrijeme, ističe, zaprimilo više dopisa iz Klinike za traumatologiju u kojima se upozorava na nepravilnosti, no unutarnjim nadzorom je utvrđeno da one nisu bile takve da bi ugrožavale pacijente.

Ostojić kaže kako je KBC-u Sestara milosrdnica u tijeku izbor novog ravnatelja te da je od novih članova Upravnog vijeća, imenovanih prošloga tjedna, zatražio da prodecuru izbora što više požure kako bi novi ravnatelj napravio detaljnju stručnu i financijsku analizu stanja i počeo raditi na njegovu sređivanju.
Ministar ujedno podsjeća kako se iz sastava KBC-a planira izdvojiti jedino Klinika za dječje bolesti i to radi namjere da se objedine sve zagrebačke dječje bolnice. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene