Oko 700 radnika Ine okupilo se danas na prosvjednom skupu pred zgradom Vlade na Markovu trgu u Zagrebu, tražeći da se obustavi proces izdvajanja radnika benzinskih postaja iz sastava naftne kompanije.


Sindikati Ine na današnjem su prosvjedu na Markovu trgu protiv izdvajanja radnika benzinskih postaja iz sastava Ine optužili Vladu da ne vodi dovoljno interesa o hrvatskim nacionalnim interesima i zatražili donošenje zakona koji bi onemogućio mađarskom MOL-u stjecanje većinskog udjela u Ini.

Vezani članci Plinara Ina nema izbora - odlukom Vlade prodavat će plin za pet puta manje novca HEP-u Ilustracija Odgoj dječaka u Mađarskoj: Ružičasta opasnost vreba, nije ni Hrvatska imuna. Vječna borba s tezama iz prošlog stoljeća

Pozivamo Vladu da zaštiti hrvatske nacionalne interese i energetsku neovisnost države kroz očuvanje Ine kao vertikalno integrirane naftne kompanije, poručila je Maja Rilović, predsjednica Sindikata radnika Ine - Inaš, pred oko 700 radnika Ine.

Podsjetila je na retoriku premijera Zorana Milanovića dok je bio u oporbi, kada je pozivao tadašnju Vladu da se počne ponašati u nacionalnom interesu i spriječi mađarsko preuzimanje većinskog udjela u Ini. Sada, međutim, Milanović poručuje da je Ina dioničko društvo, a u dioničarstvu nema nacionalnog interesa, rekla je Rilović što su prosvjednici popratili glasnim negodovanjem i povicima "Izdaja, izdaja".

>> Ina digla kredit od 400 milijuna dolara

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je kako je MOL nacionalna tvrtka od posebnog interesa koja će od njegove Vlade imati bezuvjetnu podršku, i svaka mu čast na tome. Mi isto očekujemo od našeg premijera, poručila je Rilović.

Iako su nam obećavali da će Ina biti regionalni lider, ona iz dana u dan sve više postaje podružnicom MOL-a, ustvrdila je Rilović istaknuvši kako sindikati neće dozvoliti planirano izdvajanje 2.700 radnika na benzinskim postajama iz sastava Ine i rezanje prava oko 8.500 zaposlenih u Ini.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević izvijestio je okupljene da je danas u posjet Banskim dvorima došao mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.

"Tražimo da naša Vlada kaže mađarskom ministru - dosta je s praksom koju u Ini provodi MOL, da izvlači dobit i kapital u Mađarsku", uzviknuo je Matijašević i zajedno s prosvjednicima zapjevao budnicu "Ustani bane".

Također je podsjetio na Ugovor o međusobnim odnosima dioničara Ine, koji je omogućio MOL-u upravljačka prava bez većinskog vlasničkog udjela, a zbog čega je bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora. Ako je taj dioničarski ugovor nastao u koruptivnim okolnostima, zašto ga Vlada ne raskine, upitao je Matijašević i zatražio da se sporni ugovor stavi u mirovanje ili zakonom zabrani stjecanje većinskog udjela u Ini.

Budući da su kolektivni pregovori, u kojima su se sindikalci oštro usprotivili izdvajanju osoblja koje radi na benzinskim postajama u zasebnu tvrtku, završili neuspjehom, sindikati su u srijedu, 24. travnja, pokrenuli postupak mirenja. Ako ni to ne dovede do postizanja dogovora, spremni su na štrajk, poručeno je s prosvjednog skupa.

Ina: Između sindikata i menadžmenta postoji suglasje oko ciljeva razvoja Ine, nije nam jasan povod prosvjeda

Iz Sektora korporativnih komunikacije Ine stiglo je nakon prosvjeda priopćenje u kojem se tvrdi da "između sindikata i menadžmenta postoji suglasje oko ciljeva razvoja Ine". Stoga im je nejasan povod današnjeg prosvjeda, pogotovo jer su pregovori oko novog Kolektivnog ugovora završeni prošlog tjedna konsenzusom oko ključnih pitanja.

U pregovorima temeljenim na dobrom socijalnom dijalogu, poslodavac je ponudio povećanje materijalnih prava na nekoliko područja, pa smatramo da akcije sindikata nisu na konstruktivan način usmjerene prema dobrobiti zaposlenika, već se čini da sindikati miješaju svoju ulogu s ulogom dioničara ili pokušavaju uključiti Vladu u pitanja operativnog upravljanja, poručuju iz Ine.

Ina je zadnjih godina prepoznata kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj i zabilježila je značajne rezultate. Kako bi takvi rezultati bili održivi, a kompanija osnažila konkurentnost na hrvatskom i regionalnim tržištima, Inin menadžment razmatra mogućnosti poboljšanja operativnog modela maloprodajnog segmenta.

Ulaganja u Inine integrirane temeljne djelatnosti - Istraživanje i proizvodnju, rafinerije i marketing te maloprodaju - ključna su za razvoj kompanije te imaju najviši prioritet Ininog menadžmenta, tvrdi se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju