Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr)
Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Bivše radnice šibenske Revije, tvrtke koja je u stečaju 18 godina, svoje će zahtjeve za mjesec dana iznijeti državnim čelnicima na Markovu trgu, najavio je danas Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) nakon 22. ročišta za prodaju pogona Revije u Bilicama, na kojem ponovno nije bilo kupaca.


"Na 22. ročištu za prodaju šibenske Revije opet nije bilo kupaca i iduće je najavljeno za 4. srpnja. U međuvremenu, svjesni toga da kupaca nema, iako je to začuđujuće i u krajnjoj liniji sumnjivo, mi smo poduzeli to da smo se obratili premijeru s molbom da se država odrekne dijela potraživanja u korist 326 radnica", rekao je Vedran Uranija na konferenciji za novinare te dodao da su pisali ministrima Zdravku i Goranu Mariću.

Vezani članci Automobilom u Šibeniku probio ogradu i visio iznad provalije - 10 FOTO/VIDEO Ovo je bilo za dlaku: Vozačica izgubila nadzor nad autom, probila ogradu i stala iznad provalije Džeparenje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Opljačkala ga dok je mijenjao gumu: Policija uhitila drsku kradljivicu, vratila dio novca

"Zasad imamo informaciju da se ti zahtjevi bivših radnica razmatraju, a nadamo se najboljem jer smatramo da bi bilo pravedno i pošteno da se zaista država odrekne dijela potraživanja od 65 milijuna kuna u korist bivših radnica, koje su jedine žrtve stečaja najduljeg u Hrvatskoj, najduljeg u Europi“, rekao je Uranija.

Stečaj nad Revijom pokrenut je 2001. godine, tristotinjak bivših radnica ostalo je bez posla, a od sudskih priznatih 12 milijuna kuna 2013. godine isplaćeno im je 3,3 milijuna kuna dobivenih prodajom zgrade Revije u centru Šibenika, i to nakon velikoga sindikalnog radničkog prosvjeda i sindikalnog zahtjeva stečajnom upravitelju.

Dražba u srpnju

Imovina Revije još jedanput će se pokušati prodati na 23. dražbi najavljenoj za 4. srpnja.

"Ovdje se tapka na mjestu, prošlo je i 22. ročište, a kupaca nema. Idemo u Zagreb, idemo na Markov trg, i to za mjesec dana. Radnice potražuju svoj zasluženi novac, 9,6 milijuna kuna. Tražimo da država učini humano djelo i odrekne se dijela potraživanja, a na Markovu trgu apelirat ćemo na premijera Plenkovića i državni vrh da se odrekne potraživanja u korist radnica koje su bez posla ostale 19. ožujka 2001.", rekao je Uranija.

Upitao je zašto institucije nisu ušle u Reviju jer, kako je istaknuo, treba istražiti tko je kriv što to traje toliko dugo.

Uranija je rekao kako je neobično što se ni na ovom ročištu nije pojavio kupac te da tražiti da Skupština vjerovnika promijeni odluku da se cijena na idućim dražbama smanjuje.

I dalje će se boriti za plaće

"Stečaj predugo traje i to treba istražiti. Neka DORH, Uskok i revizija uđu u Reviju da vide gdje je zapelo i što se radilo 18 godina. Permanentno skidanje cijene sa šest milijuna nije prihvatljivo. Ne možemo prihvatiti logiku suda, koji kaže da je stečajni zakon to regulirao, jer odluka o smanjenju cijene nije konačna. Moguće je da Skupština vjerovnika promijeni tu odluku i tražit ćemo da se cijena više ne smanjuje jer je od početnih 24,5 milijuna došla na 6,5 milijuna", rekao je. "Zar bi netko htio da dođe do nule i da se proda u bescjenje?" upitao je Uranija.

Bivša radnica Revije Radojka Pekas istaknula je kako će se i dalje boriti za svoje plaće, a komentirala je i stanje pogona bivše Revije.

"Ušla sam na ročište uz pratnju policije, kao da mi je netko dao trisku s jedne i druge strane lica, kao da smo mi kriminalci. Mi samo tražimo svoje zarađene plaće koje smo krvavo zaradili radeći danju i noću u Reviji. Osam svojih plaća i svoju nagradu tražim, svoje 54 tisuće kuna. Ja i moje kolegice smo to zaslužile i borit ćemo se do kraja. Jučer smo bile u Reviji. Kad smo ušle na vrata, ostale smo bez riječi. Revija je totalno devastirana, puna smeća, paučine, ima gotovih proizvoda otkad se dućan zatvorio", rekla je Pekas.

Dodala je kako oko 200 komada kaputa i ogrtača stoji nepokriveno, bez najlona. "Zar se to nije moglo dati Caritasu, Crvenom križu? Imamo puno skladište materijala, ima svega. Mogli smo imati svoj dućan i po zaradi isplaćivati jednu po jednu radnicu", rekla je Pekas. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju