Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STEČAJ JOŠ JEDNE TVRTKE

Horvat nakon sastanka s radnicama požeške tvrtke Orljava koje su prosvjedovale na Markovu trgu: "Plaće stižu u idućih deset dana, a za tvrtku tražimo strateškog partnera"

Darko Horvat
Darko Horvat DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Darko Horvat Galerija 1/1 >>
Radnice požeške tekstilne tvrtke Orljava prosvjedovale su na Markovu trgu zbog neisplate plaća. Primio ih je ministar Horvat koji je obećao pronalazak strateškog partnera za tvrtku i isplatu plaća za tri mjeseca u roku od desetak dana.

Radnice požeške tekstilne tvrtke Orljava prosvjedovale su na Trgu svetog Marka. Tri mjeseca nisu primile plaću, a strahuju i za budućnost tvrtke. U jedinoj preostaloj tekstilnoj tvrtki u Hrvatskoj radi tristotinjak radnica. Radi se o tvrtki u stopostotnom vlasništvu države. 

Ministar Darko Horvat primio je predstavnike Sindikata kako bi razgovarali o budućnosti tvrtke, a nakon sastanka ministar je najavio pronalazak strateškog partnera za tvrtku, te je obećao da će radnice dobiti plaću u roku od desetak dana. 

"Ja se s nekim stvarima mogu složiti, a s nekima ne. Danas do ovog prosvjeda nije trebalo doći. Vlada ne bježi od svoje obveze. Radnici će dobiti svoje tri neisplaćene plaće, a to se već moglo i dogoditi. U idućih deset dana radnici će svoje plaće dobiti", kazao je ministar, koji za neisplatu plaća krivi Upravu tvrtke.

Istaknuo je kako za tvrtku traže strateškog partnera, a nada se da bi to mogao biti Senko iz Čakovca.

"Kvalitetnijeg rješenja za Orljavu nema", uvjeren je. "U petak će Orljava dobiti stečajnog upravitelja. Država će jedan dio potraživanja namiriti, ali ostaju dobavljači. Dugovi u ovom procesu kontroliranog stečaju moraju biti raspetljani. Ne vidim zašto ne bi u idućim danima ove probleme ne bi trebali riješiti". 

Ministar nije odgovorio na pitanje koliki je dug Orljave prema radnicima, a ni dobavljačima, ali poručuje da još uvijek ne razmišljaju o likvidaciji firme.

Radnice su prethodno na Markovu trgu izvikivale "Gazda, javi se", "Izađi van", aludirajući na premijera Plenkovića, od kojeg su tražile da ih primi na sastanak. 

Predstavnici Sindikata izjavili su nakon sastanka da im je premijer na sastanku potvrdio da će ono što su se dogovarali s ministrom biti izvršeno, a to je isplata plaća. Izjavili su kako je svima u interesu da tvrtka nastavi s radom. 

Saborska zastupnica Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) ocijenila je u srijedu da stanje u požeškoj tvrtki Orljava, čiji radnici tri mjeseca nisu dobili plaće, pokazuje kako se premijer Andrej Plenković hvali da spašava gospodarstvo, a istovremeno uništava tvornice u državnom vlasništvu.

"Premijer se hvali da spašava gospodarstvo u COVID krizi, a istovremeno država koja se hvali spašavanjem gospodarstva uništava vlastite tvornice", kazala je Benčić te istaknula da država nije zainteresirana ni za razgovor s radnicima Orljave koji prosvjeduju jer ne dobivaju plaće.

Ocijenila je kako se čini da je sve to uvertira u stečaj tvrtke kako bi se podijelila njezina imovina. Na solidarnost s radnicima Orljave pozvala je i Katarina Peović (RF).

"Ovo je još jedan stari, dobro poznati scenarij uništavanja tvrtke kako bi došlo do njezine prodaje”, rekla je Peović. Istaknula je kako je riječ o državnoj tvrtki, pa Vlada ima odgovornost, te upitala koji je razlog "neodgovornog ponašanja države prema tvrtki i radnicima".

Kiš: "Premijer potvrdio da će dogovoreno biti izvršeno"

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš izjavio je kako su s Vladom našli zajednički jezik i ustanovili zajedničke stavove, ciljeve i želje.

"Premijer je tu pomogao tako što je potvrdio da će ono što smo dogovorili biti izvršeno", dodao je.

Kiš je istaknuo da će radnička potraživanja biti isplaćena onako kako je rekao ministar Horvat i s time su zadovoljni.

"Ustanovili smo da je svima u interesu da tvrtka nastavi raditi sa što je moguće većim brojem radnika. Uspjeli smo se dogovoriti oko suradnje u stečajnom postupku i nakon toga", kazao je.

Naglasio je kako se prosvjed dogodio zbog zanemarivanja države, jer nije bilo komunikacije. "Možemo reći da je naš prosvjed ispunio svoj glavni i ključni cilj", ustvrdio je Kiš.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene