Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priroda gibanja atoma

Rad hrvatskih fizičara objavljen u uglednom svjetskom časopisu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledni američki stručni časopis za fiziku Physical Review Letters, u svojem je posljednjem izdanju objavio rad trojice hrvatskih fizičara sa Sveučilišta u Zagrebu, pod naslovom 'Cooperative Mercury Motion in Ionic Conductor Cu2HgI4', koji govori o prirodi gibanja atoma (iona) žive u ionskom vodiču Cu2HgI4.

Članak čiji su autori Damjan Pelc (25), Igor Marković (21) i njihov mentor Miroslav Požek, predstavlja kulminaciju troipolgodišnjeg europskog projekta SOLeNeMaR, koji se održavao na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom Miroslava Požeka. Projekt se financirao sredstvima koje osigurava Europska komisija u sklopu Sedmoga okvirnog programa za istraživanje i razvoj (FP7), glavnog instrumenta Europske unije za financiranje znanstvenih projekata, priopćeno je za zagrebačkog Sveučilišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sam svoj majstor Uhvatili ga kako u kuhinji pravi nuklearni reaktor Slika nije dostupna Ta čudna znanost Čitav ljudski rod stane u kocku šećera!

>> Hrvatski fizičar Davor Pavuna u timu Baracka Obame

'Znanstvenici su utvrdili da se ioni žive međusobno udružuju i tako u skupinama prolaze kroz materijal vodeći električnu struju. Dosad se smatralo da je takvo udruženo gibanje svojstveno samo neuređenim materijalima kao što su stakla ili gelovi, a slično ponašanje pojavljuje se i u biološkim materijalima (proteinima i DNK). Međutim, ovo je prvi put da je kooperativno gibanje opaženo u uređenom sistemu kao što je kristalna struktura ionskog vodiča', ističe se u priopćenju.

Projekt SOLeNeMaR, vrijedan oko 845 tisuća eura, započet je početkom 2009. sa ciljem uvođenja eksperimentalne tehnike nuklearne magnetske rezonancije (NMR) za ispitivanja u fizici čvrstog stanja te opremanja laboratorija koji će biti konkurentan na europskoj razini.

Laboratorij je osnovan i otvoren na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu krajem 2010. Tijekom trajanja projekta, u razdoblju od tri i pol godine, istraživači su razmjenjivali iskustva i znanja s vodećim europskim centrima za spomenutu metodu, organizirani su znanstveni i stručni skupovi, povećana je mobilnost hrvatskih znanstvenika u tom području, a u laboratoriju je počelo raditi i nekoliko mladih istraživača.

U sklopu projekta nastao je i rad 'Cooperative Mercury Motion in Ionic Conductor Cu2HgI4' čiji su autori Damjan Pelc (25), koji je prošle godine uspješno završio istraživački studij fizike na PMF-u te je zaposlen kao suradnik na projektu SOLeNeMaR, i Igor Marković (21), student treće godine istraživačkog studija fizike na PMF-u, koji paralelno polaže ispite i s istraživačkog studija kemije na tome fakultetu, dok je treći autor rada njihov mentor Miroslav Požek.

Rad je u potpunosti izrađen na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dijelom na opremi koju su studenti sami sastavili, a dijelom na NMR spektrometru koji je nabavljen u sklopu projekta. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene