Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić obišli su u utorak Frankopanski kaštel u Bakru na kojemu su u sklopu europskog projekta Kulturno-turističke rute "Putovima Frankopana" rekonstruirane međukatne konstrukcije i izvedeni radovi vrijedni gotovo 780 tisuća kuna.

Galerija


Radovi su počeli u srpnju 2017., dovršeni su u prosincu, a slijedi uređenje sanitarnog čvora i interpretacijskog centra, za što će iz europskog projekta Kulturno-turističke rute "Putovima Frankopana" biti osigurano još 600 tisuća kuna.

Vezani članci Zlatko Komadina Raspisani izbori u SDP-u: Počinju rokovi za kandidature u sva stranačka tijela, Komadina otkrio hoće li se kandidirati Peđa Grbin SDP će imati samo jednog kandidata za predsjednika? "Vrijeme je za zajedništvo u stranci"

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je podsjetio da je 47 milijuna kuna za "Putove Frankopana" dobiveno iz strukturnih fondova Europske unije, a ukupno je u projekt, kojim je obuhvaćeno 17 kaštela i tri sakralna objekta, s udjelom gradova, općina i županije, uloženo oko 61 milijuna kuna.

"U prvoj fazi zaustavili smo od propadanja svoju kulturno-povijesnu baštinu. Naša ideja bila je oživjeti ju, što uspijevamo, i stvoriti mjesta kulturnih događanja, pogotovo s obzirom na Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020.", rekao je Komadina.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić rekao je kako taj grad ima bogatu i burnu povijest te da ima što pokazati, pri čemu je istaknuo Frankopanski kaštel s katakombama i 12 crkava te tursku i rimsku kuću.

Bakarski kaštel dostupan u svim svojim dijelovima

Županijski pročelnik za kulturu Valerij Jurešić rekao je kako je bakarski kaštel sada, prvi put nakon dugo vremena, dostupan u svim svojim dijelovima. Podsjetio je da su županija i Bakar prije desetak godina uložili u obnovu krova i fasade kaštela te je najavio uređenje interpretacijskog centra "Putovima Frankopana".

Dodao je da se ove godine mnogim kulturnim, znanstvenim, zabavnim i sportskim događajima u Primorsko-goranskoj županiji obilježava 900 godina Frankopana.

Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana" obuhvaća 17 kaštela i tri sakralne lokacije, od kojih će se mnoge obogatiti novim interpretacijskim sadržajem i promicati cjelovitom kampanjom kao jedinstveni kulturno-turistički proizvod.

Nositelj projekta je Primorsko-goranska županija, a partneri su gradovi Rijeka, Kraljevica, Bakar i Čabar, općine Čavle, Lokve i Vinodolska te Biskupija Krk, Prirodoslovni muzej Rijeka, Centar za kulturu Grada Krka, Turistička zajednica Grada Rijeke i Turistička zajednica Kvarnera. (Hina)