Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Frankopanski kaštel

Zaustavljeno propadanje povijesne baštine: Dovršeni radovi vrijedni 780 tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić obišli su u utorak Frankopanski kaštel u Bakru na kojemu su u sklopu europskog projekta Kulturno-turističke rute "Putovima Frankopana" rekonstruirane međukatne konstrukcije i izvedeni radovi vrijedni gotovo 780 tisuća kuna.

Radovi su počeli u srpnju 2017., dovršeni su u prosincu, a slijedi uređenje sanitarnog čvora i interpretacijskog centra, za što će iz europskog projekta Kulturno-turističke rute "Putovima Frankopana" biti osigurano još 600 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Prijelomi zbog projekta u Bakru - 1 Veliki problemi Opsadno stanje u gradu na Jadranu, mještani ljutiti: "Petero je ljudi zatražilo pomoć u KBC-u" Dorjan Curač, Bakar Aktivisti zadovoljni Epilozi rubrike Poziv Dnevnika Nove TV: Jedni odustali od odcijepljenja, drugima kaznene prijave

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je podsjetio da je 47 milijuna kuna za "Putove Frankopana" dobiveno iz strukturnih fondova Europske unije, a ukupno je u projekt, kojim je obuhvaćeno 17 kaštela i tri sakralna objekta, s udjelom gradova, općina i županije, uloženo oko 61 milijuna kuna.

"U prvoj fazi zaustavili smo od propadanja svoju kulturno-povijesnu baštinu. Naša ideja bila je oživjeti ju, što uspijevamo, i stvoriti mjesta kulturnih događanja, pogotovo s obzirom na Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020.", rekao je Komadina.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić rekao je kako taj grad ima bogatu i burnu povijest te da ima što pokazati, pri čemu je istaknuo Frankopanski kaštel s katakombama i 12 crkava te tursku i rimsku kuću.

Bakarski kaštel dostupan u svim svojim dijelovima

Županijski pročelnik za kulturu Valerij Jurešić rekao je kako je bakarski kaštel sada, prvi put nakon dugo vremena, dostupan u svim svojim dijelovima. Podsjetio je da su županija i Bakar prije desetak godina uložili u obnovu krova i fasade kaštela te je najavio uređenje interpretacijskog centra "Putovima Frankopana".

Dodao je da se ove godine mnogim kulturnim, znanstvenim, zabavnim i sportskim događajima u Primorsko-goranskoj županiji obilježava 900 godina Frankopana.

Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana" obuhvaća 17 kaštela i tri sakralne lokacije, od kojih će se mnoge obogatiti novim interpretacijskim sadržajem i promicati cjelovitom kampanjom kao jedinstveni kulturno-turistički proizvod.

Nositelj projekta je Primorsko-goranska županija, a partneri su gradovi Rijeka, Kraljevica, Bakar i Čabar, općine Čavle, Lokve i Vinodolska te Biskupija Krk, Prirodoslovni muzej Rijeka, Centar za kulturu Grada Krka, Turistička zajednica Grada Rijeke i Turistička zajednica Kvarnera. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene