Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatske promjene

Poplavljena obala: U Bakru izuzetno visoka razina mora, samo dva puta u povijesti vodostaj je bio viši

Ilustracija
Ilustracija Foto: Andjela Scepanovic/Cropix
U Bakru je zabilježen vodostaj koji za 121,7 cm premašuje srednju morsku razinu, što je treća najviša vrijednost registrirana na toj postaji od njezina osnutka 1929. godine.

Na mareografskoj postaji u Bakru u nedjelju je zabilježen vodostaj koji za 121,7 cm premašuje srednju morsku razinu, što je treća najviša vrijednost registrirana na toj postaji od njezina osnutka 1929., izvijestio je Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Slični, izuzetno visoki vodostaji i posljedična poplavljivanja obalnog područja zabilježeni su i prije devet dana, prije pet dana te prije dva dana, pa je to već četvrti izuzetan vodostaj u nizu.

Pročitajte i ovo Vodostaj rijeke Save visok vodostaj VIDEO Pogledajte kako je jutros izgledala Sava u Zagrebu

Pročitajte i ovo Nevrijeme u cijeloj zemlji - 2 Veliki problemi VIDEO/FOTO Kaos nakon nevremena, a slijedi novo pogoršanje: Na snazi je ozbiljno upozorenje

Ovako se visoka morska razina može ponajprije dovesti u vezu s olujnim usporom odnosno uzdignućem morske razine povezanim s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra, s plimnim oscilacijama te s porastom morske razine povezanim s klimatskim promjenama.

Na važnost klimatskih promjena ukazuje i činjenica da su tri rekordna vodostaja registrirana u Bakru tijekom zadnjih jedanaest godina, pa je osim u nedjelju dvije najviše vrijednosti zabilježene 2018. godine (127 cm) te 2012. godine (122 cm).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene