Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temperature sve niže

U Gorskom kotaru snijega sve više, nakon vikenda slijede nove poteškoće i jedna potencijalna prijetnja

Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr)
Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Putnici nakon 15-satne vožnje vlakom (Foto: Dnevnik.hr) Putnici nakon 15-satne vožnje vlakom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Snijeg zameo Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Snijeg zameo Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Snijeg zameo Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Snijeg zameo Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Najviše novog snijega palo je na Plitvičkim jezerima, Ogulinu i Gospiću. U Delnicama je izmjereno 118 centimetara bijelog pokrivača.

Snijeg i dalje stvara probleme diljem Hrvatske. Iz Gorskog kotara se javio reporter Nove TV Marko Balen.

Pročitajte i ovo Snijeg na Sljemenu Vremenska prognoza Dijelovi Hrvatske ponovno će se zabijeliti: Meteorolog otkriva kakvo vrijeme nas očekuje do kraja tjedna Snijeg - 2 Sve veći izazov Sve je mirisalo na odličnu godinu, a onda - katastrofa: "Ovo je najgora situacija koja nam se mogla dogoditi"

19:21 - Po donekle slobodnom prostoru glavne delničke ulice kreću se i pješaci i vozila. Nema više mjesta na koje bi se napadali snijeg odlagao.

Ukoliko ovako nastavi padati snijeg, do jutra bi ga moglo napadati novih 30 do 50 centimetara, a već sada ne znaju gdje će s njim. Za vikend slijedi naglo zahlađenje, ekstremno niske temperature, pa i -20. Sav će se snijeg zalediti, pa i na stablima koja su prepuna snijega. Slijede nove poteškoće. Stabla bi od težine mogla početi pucati i rušiti elektrovodove te stvoriti probleme u telekomunikacijama, upozorava na potencijalnu prijetnju reporter Marko Balen u Dnevniku Nove TV.

18:51 - Načelnik Stožera civilne zaštite Splita Nino Vela rekao je kako se na splitskom području od nedjelje zbog pogoršanja vremenskih prilika može očekivati led na cestama te se građanima preporučuje da se koriste javnim gradskim prijevozom, a ne osobnim automobilima, pogotovo ako nemaju zimsku opremu.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako najvažnija zadaća žurnih službi osiguravanje javnih komunikacija nije samo na području grada, nego i u istočnim, podmosorskim mjesnim odborima. Dodao je da se ne očekuje dramatična situacija, a važna je spremnost za sve moguće scenarije.

Članovi splitskog Stožera civilne zaštite priopćili su nakon današnjeg sastanka kako su sve žurne službe spremne za sve izvanredne situacije te da imaju dovoljno ljudi, vozila i materijala. Pozvali su građane da preuzmu svoj dio odgovornosti i obveze, ističući kako nema mjesta panici, a po trenutačnim prognozama, 2012. godina, kada su Split zahvatile višednevne snježne oborine, ne bi se trebala ponoviti.

18:45 - ''Trenutačno se smiruje situacija, ali kroz noć se očekuju nove padaline i pojačanu buru'', rekao je Ivica Križanić, v.d. direktora sektora za održavanje HAC-a.

Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr 17:21 - ''Većina Gorana reći će da je život normalan, ali nije baš tako. Uredno rade ambulante, pošte, zaposlenici odlaze na posao, ali nekoliko škola neće održavati nastavu ni u petak. Razlog tome su zapusi koje su napravile ralice i strojevi koji već danima miču snijeg s prometnica i više ga nemaju gdje ''pogurati''.

Delnički gradonačelnik rekao je da razmišlja o traženju pomoći od vojske, ali isključivo u obliku strojeva i ljudstva kako bi se barem dio nanosa pokušao maknuti iz centra grada, pa i iz nekih drugih mjesta u Gorskom kotaru.
Temperatura je u minusu, sve ralice su na terenu, a djelatnici HEP-a i vodovoda su u pripravnosti'', javio je reporter Marko Balen u Vijestima Nove TV u 17 sati.

16:05 - Nakon više od 15 sati putovanja vlak koji je sinoć u 21.40 sati krenuo iz Splita na zagrebački je Glavni kolodvor stigao danas iz 14 sati.

Iako su zbog vremenskih uvjeta dva puta zapeli u snijegu te u Zagreb stigli s 9 sati zakašnjenja, putnici nisu bili previše uzrujani.

„Sve je bilo ok. Put je dugo trajao, ali nije nam bilo zima. Imali smo za jesti i piti, ali bili smo predugo u vlaku“, kaže Danijela iz Šibenika.

Pretjerano uzbuđen nije bio ni Josip iz Gračaca.

"Priroda je učinila svoje. Ništa strašno, sad ćemo dobiti povrat novca i to je to", kaže Josip.

Snijeg stvara probleme u prometu diljem zemlje. Najviše novog snijega palo je na Plitvičkim jezerima, u Ogulinu i Gospiću. U Delnicama je izmjereno 118 centimetara bijelog pokrivača. Vozi se otežano u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije. Kroz Gorski kotar nema slobodnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom.

U čišćenju snijega pomaže i vojska.

Zatvorene su i neke ceste u Lici, no autocestama sada mogu sva vozila. Zbog velike količine snijega i leda danas i u petak nema nastave u pojedinim školama u Gorskom kotaru.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene