Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povlašteni uvjeti saborskih zastupnica

Pusić: Mirovine zastupnika manji su problem od braniteljskih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za zastupnice hrvatskog Sabora nema izjednačavanje godina života za odlazak u mirovinu između muškaraca i žena nego i dalje vrijedi pravilo za privilegiranu mirovinu.

Dok se ovih dana pred Zavodom za mirovinsko osiguranje stvaraju redovi svih onih koji do 30. rujna mogu otići u prijevremenu mirovinu pod manje nepovoljnim uvjetima, saborske zastupnice o toj temi mogu raspravljati bez ikakvog opterećenja, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 3 Užasna situacija SKANDALOZNO Zvonimir je 11 godina bez mirovine zbog nevjerojatnog razloga: "Vjerojatno čekaju da umrem..." Jednokratno novčano primanje za umirovljenike, Ilustracija Jednokratna pomoć Dobra vijest za umirovljenike: Uskoro na račune sjeda novac, provjerite koliko

Prema Zakonu o pravima zastupnika izglasanom prije više od godinu dana zastupnici s 60 godina života i 25 staža te zastupnice s 55 godina života i 25 godina staža imaju pravo na mirovinu. No, te zakonske odredbe stupaju na snagu tek nakon narednih parlamentarnih izbora, a za stare zastupnike vrijeme stara, za njih povoljnija pravila. Tako zastupnici aktualnog saziva Sabora  mirovinu zaslužuju s 55 godina života i 20 godina staža, a zastupnice već s 50 godina života i 20 godina staža.

'Najveću nepravdu napravio je HDZ'

Ingrid Antičević Marinović, saborska zastupnica SDP-a, za Dnevnik.hr je rekla kako smatra da je takva razlika između saborskih zastupnica i ostalih građana nepravedna. 'Najveća je nepravda bila ipak ona HDZ-ova sramota, kada je uvjet za mirovinu bio 18 godina plus jedan dan proveden u Saboru. Čim je SDP došao na vlast ukinuo je tu odredbu', kaže Antičević Marinović i dodaje kako bi za odlazak u mirovinu trebale najbitnije biti godine radnog staža te visina plaće.

Vesna Pusić, saborska zastupnica HNS-a, kaže kako je prestara za preranu mirovinu. 'Već sada imam 38. godina radnog staža. Ja sam mlada počela raditi i radit ću, nadam se, do 80. godine', tvrdi saborska zastupnica HNS-a. Ističe kako takvo što nikada ne bi propagirala radnicama na traci ili onima koji borave u nekim drugim teškim fizičkim uvjetima. 'Druga stvar je za osobe visoke stručne spreme, njima bi zapravo rad u starijoj dobi trebao biti veći gušt. No, tamo gdje su teški uvjeti treba napraviti reda, vjerojatno bi i ja bježala da spasim glavu', objašnjava.

>> Izračunali smo: Koliko treba raditi za mirovinu od 3200 kuna?

Dodaje kako sve kriterije za odlazak u mirovinu treba ujednačiti, a na upit je li nepravedno da saborske zastupnice mogu u mirovinu čak 15 godina prije svojih vršnjakinja, Pusić se slaže da je tako postavljene stvari nisu u redu. 'Saborski zastupnici brojčano su ipak vrlo malena skupina tako da što se novca tiče njihove mirovine nisu problem. Veći su problem branitelji koji predstavljaju veliku grupu i uzimaju goleme količine proračunskog novca'. kaže Pusić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene