Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užasna situacija

SKANDALOZNO Zvonimir je 11 godina bez mirovine zbog nevjerojatnog razloga: "Vjerojatno čekaju da umrem..."

Aktualno Galerija Provjereno: Zvonimir Rusjan - 1 Provjereno: Zvonimir Rusjan - 1 Foto: Provjereno Provjereno: Zvonimir Rusjan - 2 Provjereno: Zvonimir Rusjan - 2 Foto: Provjereno Provjereno: Zvonimir Rusjan - 3 Provjereno: Zvonimir Rusjan - 3 Foto: Provjereno Provjereno: Dokumenti - 1 Provjereno: Dokumenti - 1 Foto: Provjereno +1 Provjereno: Dokumenti - 2 Galerija 1/6 >>
Zvonimir Rusjan je još 2010. predao dokumente za mirovinu i očekivao rješenje u zakonskom roku od 30 dana. Sada je 2024., a on i dalje vodi bitku jer su mu dokumente zagubili.

Ako ste odradili svoj radni vijek, sasvim je logičan zaključak da vas sa 65 godina čeka odlazak u mirovinu. Tako je i Zvonimir Rusjan ispunio i predao zahtjev na Zavod za mirovinsko osiguranje u Karlovcu, za što je dobio i potvrdu. Po zakonu o općem upravnom postupku propisano je da je rok za rješavanje zahtjeva koji ima sve potrebne dokumente je 30 dana. No, ono što slijedi teško je za povjerovati..

U uredu HZMO-a dokumentaciju Zvonimira Rusjana su – zagubili.

"Nakon nekoliko mjeseci oni se javljaju tati i kažu da su mu našli samo tri godine staža. Kad tata pita kako je to moguće, predao je radnu knjižicu, sve unutra piše, oni kažu da su radnu knjižicu izgubile, da je nema, da jednostavno ne mogu naći tu dokumentaciju", govori sin, Robert Rusjan.

Ovakvi slučajevi nisu rijetkost

Štefica Salaj, pravnica iz Sindikata umirovljenika, kaže kako je ova situacija užasna, ali ne tako iznenađujuća – jer i njima se neprestano obraćaju ljudi koji čekaju rješenja ili imaju privremena rješenja svojih mirovina.

"S tim da moram reći, kada su radne knjižice u pitanju, kojih sada nemamo, ali u prijašnje vrijeme HZMO je inzistirao na originalu radne knjižice. Nisu prihvaćali niti ovjerene kopije, ovjerene preslike knjižica, inzistirali su da im predate izvorne knjižice i onda vam izvornik izgube", objašnjava Štefica Salaj.

Vrhunac apsurda bio je kada je sam Zavod za mirovinsko tražio da donese potvrdu da ne prima mirovinu koju bi mu, u slučaju da ju prima, oni sami trebali isplaćivati.

"Kad sam jedan dan došao kod njih na šalter odnosno kod službenice, ona prelistava dokumente i kaže, eh čekajte, treba mi još ovdje potvrda da ne primate mirovinska primanja. Pa reko gospođo, to ja tražim, kakvu potvrdu? Samo vi odite na šalter i oni će vam to izdati odmah. I tako je bilo", objašnjava Rusjan.

Jednako tako, ne mogu mu izdati rješenje o mirovini, a samim time niti mu je početi isplaćivati. A cijeli taj proces traje deset godina.

"Tada počinje cijela ta gungula, sudski postupak koji traje skoro 11 godina, mi šaljemo žalbe, oni šalju rješenja. Svaki put mu nađu po par godina novih, dok na kraju 2021. oni nisu skupili dovoljan broj godina staža da tata može otići u starosnu mirovinu", objašnjava Robert Rusjan.

"Zašto je netko izgubio radnu knjižicu, zašto je netko izgubio dokument, zašto je netko izgubio predmet? Može biti puno, puno razloga. Međutim, mislim da su svi ti razlozi na strani tijela koje vodi postupak. Ono je dužno brinuti o svemu tome, ono je dužno, ako treba, i napraviti duplikat predmeta, obnoviti predmet i napraviti sve. A ne da stranka trpi štetne posljedice toga što neko tijelo izgubilo predmet, izgubilo dokumente, imao poplavu", kaže Štefica Salaj.

Bez mirovine preživio zahvaljujući sinu

Jedanaest godina bez mirovine i bilo kakvih drugih primanja, Zvonimir Rusjan preživio je zahvaljujući sinu Robertu. Da njega nema, kaže, bio bi socijalni slučaj.

"Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uopće ne razumije bit svog postojanja i razloge zašto postoji. Uopće neosjetljivost prema kategoriji čovjeka kojemu je to život. U pitanju su životi, u pitanju su ljudi, ali oni kao da rade s krumpirima", ogorčena je Salaj.

I nakon deset godina dogodilo se čudo - službenici HZMO-a pronašli su dokumente i utvrdili da Zvonimir Rusjan ima pravo na mirovinu.

"I tada tata ide u mirovinsko, podnosi ponovno zahtjev jer mu je tako službenica na šalteru rekla. Ponovo zahtjev 2021. i oni donašaju rješenje u kojemu se priznaje mirovina od 1.1 2021.", kaže Robert.

Potom, Zvonimir Rusjan dobiva rješenje u kojem mu se priznaje mirovina od 1.1 2021., iako je prvi zahtjev je predao 2010. godine sa svojih 66 godina.

"Kad postavljamo pitanje šta je s tih ostatak 10, 11 godina, oni ne znaju. I opet moramo to tražiti sudskim putem, taj proces traje do 2023.", kaže Robert.

Obitelj Rusjan ulaže žalbu. 2023. godine HZMO Zagreb poništava rješenje Zavoda za mirovinsko osiguranje Područne službe Karlovac te se predmet vraća Područnoj službi u Zagrebu radi donošenja novog rješenja.

"I oni šalju rješenje, mislim da je bio 9. mjesec 2023. u kome kažu da smo mi u pravu, ponovno im se nalaže da vrate cijeli postupak na početak i da mu utvrde stvarno koliko ima straža. I da se to odnosi od 2010. kada je podnio prvi put zahtjev za mirovinu", kaže Robert.

HZMO mu duguje novac s kamatama

Štefica Salaj iz Sindikata umirovljenika Hrvatske kaže kako je taj dio zapravo dug koji HZMO ima prema Zvonimiru Rusjanu.

"Treba mu revalorizirati sve te iznose obzirom na povećanje mirovina koje ide dvaput godišnje. I platiti uz zakonske zatezne kamate", objašnjava Salaj. 

Dakle, sve se vraća na početak i ponovno se treba utvrditi visina mirovine, ali i zaostatci koji bi trebali biti isplaćeni.

"Nije mi jasno i žalosti me da drugostupanjsko tijelo koje je odlučilo da rješenje iz 2012. nije u redu i da njegovo odbijanje zahtjeva za mirovinu nije bilo osnovano, i samo je utvrdilo da gospodin ima uvjete za mirovinu, ima dovoljan o staža nije i samo riješilo predmet", iskrena je Štefica Salaj. 

Iako je rješenje izdano u rujno 2023. godine, Zvonimir od tada nije dobio nikakvu daljnju informaciju od Zavoda za mirovinsko, a kada će – ne zna se.

"Nažalost, gospodin je na početku kao da je predao zahtjev. Bojim se da će situacija ići u tom smjeru da će on morati utužiti HZMO za te zaostatke, ali prethodno mora riješiti svoj predmet koji nije riješen za tih 10 godina", objašnjava Salaj. 

Ekipa Provjerenog obratila se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i poslala svu dokumentaciju vezanu uz ovaj slučaj. Rekli su da zbog zaštite podataka ne mogu izlaziti u javnost, te tražili od Roberta Rusjana punomoć kojom bi nam odobrio uvid u kompletnu dokumentaciju, što je on i učinio. Nakon toga Hrvatski zavod za mirovinsko poslao nam je dopis u kojemu tvrde da odavanje informacija o konkretnim osobama predstavlja povredu tajnosti osobnih podataka te da se u vezi svog statusa gospodin Rusjan obrati direktno njima.

Slučaj na početku

Cijeli ovaj slučaj je na početku, kao što je to bilo 2010. godine kada je Zvonimir Rusjan podnio zahtjev za starosnom mirovinom. Koliko će još trajati – poučeni dosadašnjim iskustvom – usudili bi se reći jako dugo!

Rusjan se u svojoj muci pokušava i našaliti.

"Sto godina. Ja ću kao gospodin Manolić, u 102. godinu ću dobiti mirovinu", kaže.

Izgubljeni dokumenti, deset godina života bez ikakvih prihoda i sudski proces koji traje punih četrnaest godina. Zvonimir Rusjan ima 82 godine i pitanje je hoće li dočekati kraj ovog procesa i neisplaćene mirovine. Iako je i on uplaćivao novac kako bi ovaj naš mirovinski sustav postojao i pružao ljudima sigurnost u danima kada više nisu radno sposobni.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene