Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori s Unijom

Pusić: Kriteriji pravosuđa veći od očekivanja EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić razgovarala je danas s članom Odbora Bundestaga za pitanja Europske unije Manuelom Sarrazinom, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću.

Upoznavši gosta s radom Nacionalnog odbora, Vesna Pusić istaknula je njegovu ulogu u parlamentarnom nadzoru nad pristupnim pregovorima i aktivnije uključivanje parlamenta u proces pristupanja EU. Govoreći o pregovorima, zaključila je da bi oni mogli biti zaključeni do kraja ove godine. Prošli tjedan održana je sjednica Nacionalnog odbora o preostalim koracima koje Hrvatska treba poduzeti, a na kojoj su, uz premijerku Jadranku Kosor, sudjelovali i predstavnici vlade te pregovarači za pojedina poglavlja, dodala je Pusić.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV - 1 Malenica za Dnevnik Nove TV Što misli o nezapamćenom potezu ustavnih sudaca i ima li Vlada povjerenje u europske tužitelje? "Ne vidim u čemu je problem što je Frka-Petešić pisao DORH-u" Slika nije dostupna 'Šteta' Pusić: RH teško može završiti pregovore ove godine

>> Samecki: 2,2 milijarde eura Hrvatskoj u prve 2 godine u EU-u

Sugovornici su se posebno osvrnuli na poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje. Zastupnika u njemačkom Bundestagu Manuela Sarrazina zanimala je reforma pravosuđa i drugi krug privatizacije brodogradilišta. Pusić je rekla da su u području reforme pravosuđa kriteriji Hrvatske čak veći od zahtjeva Europske unije te pozdravila novi paket zakona o jasno preciziranim uvjetima za pristupanje sudačkoj dužnosti i program obrazovanja, usvojen krajem prošle godine u Saboru.

Sarrazin je predstavio rad svog Odbora i njegovu ulogu u procesu ratifikacije pristupnih ugovora s EU. Jedna od tema razgovora bila je i zaštita okoliša. Pusić je rekla da se zauzima za proaktivniju strategiju u smjeru očuvanja okoliša ali i razvoja novih tehnologija. Njemački veleposlanik u RH Bernd Fischer pozvao je Vesnu Pusić da sudjeluje na hrvatsko-njemačkom gospodarskom forumu. Forum će biti organiziran u lipnju ove godine u Zagrebu, a središnja tema su mogućnosti produbljivanja gospodarskih odnosa dviju država, stoji u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene