Milorad Pupovac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Milorad Pupovac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević odlazi u Knin s velikim križom na svojim plećima, odlazi tamo da bi taj križ stavio na mržnju koja dominira u Hrvatskoj i u hrvatsko-srpskim odnosima, ocijenio je u utorak Milorad Pupovac u beogradskim medijima, koji veliku pozornost pridaju obilježavanju obljetnice "Oluje".


Milorad Pupovac u intervjuu za Radioteleviziju Srbije istaknuo je da Milošević odlazi u Knin "na dan koji je najteži u novijoj povijesti Srba u Hrvatskoj".

Vezani članci Boris Milošević Boris Milošević u Kninu: "Čuo sam poruke pomirbe, svoj dolazak vidim kao zalog za budućnost" Miroslav Škoro Domovinski pokret neće biti dio službenog protokola u Kninu: "Nećemo sudjelovati u samopromociji hrvatsko-srpske trgovačke koalicije"

"I zato taj križ jest toliko težak i zato taj križ izaziva tolike nesporazume i tolike reakcije, ali taj križ bi trebao rezultirati time da Hrvati priznaju stradanje Srba, onih koji su stradali nakon 'Oluje', onih koji su stradali bježanjem od 'Oluje'. Da Srbi upoznaju i saznaju stradanje Hrvata za vrijeme rata u Hrvatskoj i da se otvori nova stranica - stranica mira istinskoga u Hrvatskoj", poručio je Pupovac.

On je rekao kako se "i s druge strane", treba otvoriti spoznaja i nova stranica "u kojoj će Hrvatska i Srbija, a to znači i naši sunarodnjaci koji su izbjegli i našli i započeli nov život u Srbiji, vidjeti priliku da bez teškoća kakve su imali do danas, mogu odlučiti što će učiniti sa svim onim što je ostalo iza njih, a to je cijelo bogatstvo, stoljećima stvarano od našeg naroda".

''Ne ide slaviti''

Na pitanje o tome je li se Boris Milošević ipak pokolebao čuvši negativne reakcije i izbjeglih, ali i dijela Srba koji su ostali u Hrvatskoj, Pupovac je naglasio kako "Boris Milošević ne ide tamo da bi bilo što slavio".

"On dolazi s istim osjećajem koji dijelimo mi na taj dan, i s druge strane Boris Milošević ne odlazi tamo da bi bilo šta legitimirao, on odlazi tamo da bi zatvorio jednu ratnu stranicu i da bi iz svih mjesta u Hrvatskoj u kojima se nešto obilježava ili slavi počele stizati poruke mira, poruke suosjećanja za stradanje Srba, poruke žaljenja zbog toga što se dogodilo", naglasio je Pupovac.

Na pitanje može li odlazak Miloševića u Knin, a ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u Grubore, selo stradanja srpskih civila nakon "Oluje", promijeniti odnos prema Srbima u Hrvatskoj, Pupovac je rekao kako, nakon formiranja nove vlade u Hrvatskoj, "shvatili smo da postoje mogućnosti da napravimo korak u tom smjeru" i da se "odlučnije počnu sankcionirati akti verbalnog i fizičkog nasilja prema Srbima u Hrvatskoj".

Sunarodnjacima poručio da ne trebaju strahovati

"Da se odlučnije krene u raščišćavanje ratnog naslijeđa koje opterećuje Hrvatsku. Svako malo se pojavi, svako malo probija, neka vrsta ratne atmosfere, ratnog duha, ratnih poruka koje uznemiruju ljude, koje kod ljudi stvaraju tu vrstu stanja svijesti da mogu napadati drugog zato što je drugačiji", ocijenio je Pupovac.

On je sunarodnjacima poručio kako "ne trebaju strahovati da će Boris Milošević bilo reći, bilo učiniti nešto što će produbiti ili pojačati njihovu bol" i naglasio da se to neće dogoditi.

Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", središnja državna komemoracija žrtvama bit će održana večeras u Sremskoj Rači, mjestu kroz koje su u Srbiju ušle tisuće izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske tijekom "Oluje".

Komemoraciji će nazočiti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavnici Srba u Hrvatskoj te djeca iz izbjegličke povorke koja je prije 25 godina danima ulazila, u Srbiju, objavio je RTS.