Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Mimohod protiv nasilja nad ženama: "Hrvatska je treća po broju ubijenih žena u EU"

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Puli - 17
Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Puli - 17 Dusko Marusic/Cropix
Aktualno Galerija Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Puli - 1 Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Puli - 1 Foto: Dusko Marusic/Cropix Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Puli - 2 Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Puli - 2 Foto: Dusko Marusic/Cropix Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Puli - 3 Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Puli - 3 Foto: Dusko Marusic/Cropix Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Puli - 4 Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Puli - 4 Foto: Dusko Marusic/Cropix +12 Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Puli - 5 Galerija 1/17 >>
Mimohodom u organizaciji Sigurne kuće Istra i Udruge žena u Puli je u petak obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama pri čemu je istaknuto kako su u Istri u posljednjih dvadeset godina ubijene 22 žene, a većinu njih usmrtili su njihovi bračni ili izvanbračni partneri.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Puli je obilježen mimohodom u organizaciji Sigurne kuće Istra i Udruge žena. Istaknuto je da su u Istri u posljednjih 20 godina ubijene 22 žene. 

Prema riječima koordinatorice Sigurne kuće Istra Jadranke Černjul u posljednjih dvadeset godina u Hrvatskoj je ubijeno 400 žena.

"Zabrinjavajuća je to brojka, koja Hrvatsku svrstava na treće mjesto po broju ubijenih žena u Europskoj uniji. Samo u Istri u posljednjih dvadeset godina ubijene su 22 žene, a većinu njih usmrtili su njihovi bračni ili izvanbračni partneri. Ove godine na području Istre nije ubijena niti jedna žena i nadamo se da će tako i ostati", istaknula je Černjul.

Pročitajte i ovo Ilustracija Harali više od četiri godine USKOK pokrenuo istragu protiv zločinačke organizacije: Krali skupe automobile i zarađivali na preprodaji

Ona je pozdravila je Vladine mjere za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece, posebno najavljeno uvođenje u zakonsku regulativu femicida kao teškog kaznenog djela te je poduprla najave za uvođenjem dodatnih edukacija sudaca koji rade na predmetima nasilja u obitelji.

Govoreći o važnosti prevencije Černjul je podsjetila kako Sigurna kuća već godinama održava radionice u osnovnim i srednjim školama na temu nasilja u mladenačkim vezama.

Cilj obilježavanja ovog dana je skrenuti pozornost javnosti na problem nasilja nad ženama i poslati poruku o nultoj toleranciji na sve oblike nasilja nad ženama.

Za nasilje, poručila je predsjednica Sigurne kuće, jednostavno nema opravdanja te je stoga pozvala sve žene koje trpe nasilje, kao i one koji imaju saznanja o nasilju, da ga prijave policiji.

Što se tiče kaznenih djela s elementima nasilja, koja su počinjena na štetu žena, u prvih osam mjeseci ove godine na području Policijske uprave istarske evidentirana su ukupno 362 takva kaznena djela, što je za devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su evidentirana 333 kaznena djela s elementima nasilja nad ženama.

Pročitajte i ovo Poruke ispred Osnovne Škole Vladislav Ribnikar Izvijestila ministrica Iz škole u kojoj je ubijeno 10 ljudi, ispisalo se 60 učenika: "Moramo shvatiti da djeca, čijih prijatelja, braće, sestara više nema, ne mogu tu ići"

"O ovom problemu treba javno govoriti i poticati žrtve da zatraže pomoć. Ali isto tako treba poticati sve koji primijete nasilje da ga odmah prijave kako bi policija mogla žurno postupati i kako bi se žrtvi mogla pružiti sva potrebna pomoć. Kada čujemo da susjed tuče ženu, da djeca plaču, to nije nečija privatna obiteljska stvar. To je ozbiljan društveni problem na koji moramo odmah reagirati'', poručio je načelnik istarske policije Alen Klabot.

Mimohod je započeo na trgu Forum te su se okupljeni uputili prema Trgu Portarata, gdje je izveden prigodni program koji je završio puštanjem u zrak crnih balona koji simboliziraju žene. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene