Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postale golem problem

Pula našla rješenje za iskorištene narkomanske igle: "Najvažnija su sigurna dječja igrališta"

Aktualno Galerija Infektivni otpad - 1 Infektivni otpad - 1 Foto: DNEVNIK.hr Infektivni otpad - 2 Infektivni otpad - 2 Foto: DNEVNIK.hr Infektivni otpad - 3 Infektivni otpad - 3 Foto: DNEVNIK.hr Infektivni otpad - 4 Infektivni otpad - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Infektivni otpad - 5 Galerija 1/5 >>
Odbačene narkomanske igle usred Pule postale su golem problem. Pronalaze se i na dječjem igralištu, pa nerijetko dječja igra završava – ubodom ili ozljedom. U suzbijanju zloporabe droga uz policiju i ostale službe uključio se i Grad. Priču o tom problemu napravila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Dean Hervatin iz udruge Institut Pula svaki radni dan, neovisno o vremenskim uvjetima, pregledava lokacije koje su označene kao rizične i ondje s pulskih ulica, ali i iz šuma i parkova, miče sav iskorišten narkomanski pribor. Na teren juri i po dojavi.

"Uopće nije problem doći i pokupiti, samo da se ne dira i ne baca okolo u smeće. Mi ćemo pokupiti", rekao je.

Do prije nekoliko mjeseci to je radio volonterski. No, promjene u korištenju opojnih droga na ulice njegova grada donijele su i veći broj infektivnog otpada u prirodu. Sada je na tom zadatku zaposlen na pola radnog vremena.

"Dok jedan heroinski ovisnik injektira drogu dva do tri puta dnevno, jedan korisnik psihoaktivnih tvari ponekad to učini i do dvadeset puta dnevno", rekla je Varja Bastiančić, predsjednica udruge Institut Pula.

Pročitajte i ovo Ovisnici o Fentinilu na ulicama SAD-a Opasna epidemija Smrtonosniji od metamfetamina, čak i heroina: Nova droga koja tjera ljude i kompanije da napuste grad s najviše milijardera na svijetu

Što je, domino-efektom, rezultiralo i većom opasnosti od slučajnih uboda. Najčešće žrtve su djeca i njihova radoznalost, a zaraziti se može hepatitisom B, C, ali i HIV-om.

"U općoj populaciji, na zraku, gdje postoji utjecaj ultravioletnih zraka, gdje postoji sušenje, vjetar i dehidracija tih istih materijala, manja je mogućnost da ćete nešto dobiti", objasnila je Izabela Čelović, specijalistica infektologije.

Pročitajte i ovo Svjetski dan marihuane, ilustracija - 3 Kaznena prijava Muškarac iz Rovinja okupljao maloljetnike i davao im marihuanu

Sve dok je ima, kažu iz Grada Pule – treba je svesti na nulu. Zato su skupa s gradskim komunalnim poduzećem podržali inicijativu skupljanja spomenutog otpada.

"Pula je na ovaj način našla rješenje. Ono što nam je najvažnije su sigurna dječja igrališta, sigurna školska igrališta, sigurno okruženje u gradu", rekla je Ivana Sokolov iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade.

A ovo je veliki korak u tom smjeru.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene