Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proizvode 50 kg fentanila tjedno

Reporter unutar tajnog laboratorija najopasnije droge na svijetu: "Zatežem trake respiratora, provjeravam aparate za disanje, navlačim gumene rukavice..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Reporter Sky Newsa uspio je ući u tajni laboratorij u državi Sinaloa, u sjeverozapadnom Meksiku, gdje kartel Sinaloa demonstrira kako proizvodi sintetski opioid - fentanil.

Fentanil je lijek protiv bolova na recept koji su karteli kopirali i pretvorili u ogroman posao, uz uobičajeno krijumčarenje droga i ljudi.

"Zatežem trake respiratora, provjeravam aparate za disanje, navlačim gumene rukavice i oprezno se probijam naprijed. Ispred mene stoje dva člana bande odjevena poput statista iz znanstvenofantastičnog filma. Prekriveni su od glave do pete pregačama, gumenim čizmama, rukavicama i respiratorima. Stavljaju svoje revolvere na granu stabla blizu ulaza i počinju praviti smrtonosnu drogu. Kažu mi da ništa ne diram - otrovne pare koje proizvodi potencijalno su smrtonosne. Američka vlada svakome tko želi slušati govori o iznimnim opasnostima fentanila", reporter opisuje prve trenutke susreta. 

Američka agencija za borbu protiv droga kaže da jedan kilogram droge može ubiti pola milijuna ljudi. 

Pročitajte i ovo Nova droga na tržištu - 4 Dogovara se suradnja Pomutnja zbog nove opasne droge, stručnjak upozorava: "Sto puta je jači od morfina, jeftin i lagan za krijumčarenje"

Ovaj jedan laboratorij proizvodi do 50 kilograma fentanila tjedno, što je dovoljno da potencijalno ubije cijelu populaciju Londona i Los Angelesa. A ovo je samo jedan od stotina laboratorija za proizvodnju fentanila koji rade za kartel Sinaloa.

Počinju mjerenjem tvari nalik kiselini, nakon toga slijede prekursori proizvedeni u Kini (bitan kemijski sastojak u proizvodnji sintetičkih droga) i druge kemikalije. Smjesa se pjeni i oblak zle pare guta "kuhare" kartela.

"Opasno je i bojim se, ali to je moj posao. Znamo da su drugi umrli radeći ga, ali vrijedi novca koji dobijem", govori jedan muškarac reporteru.

Ne osjeća da radi ništa loše čak i ako tisuće umiru preko granice.

U određenim trenucima oni odbacuju svoje električne alate i koriste debele drvene motke za miješanje smjese. Tvar je toliko kisela da bi uništila alat ako bi se cijelo vrijeme koristio. Proces traje do tri sata i podijeljen je u tri faze, a svaka od njih opasnija je od prethodne.

Pročitajte i ovo Ilustracija preplavio crno tržište Alarm zbog droge jače i od heroina: Ubojita dva do tri miligrama, teško ga je dozirati...

Svaka faza uključuje miješanje kiseline, vode i drugih kemikalija. Dobije se kašasta smjesa, zatim se ponovno razrijedi i ponovno izmiješa. Na kraju svake faze voda se ispušta kroz bijelu pamučnu tkaninu, a fentanil koji se polako stvara vrti se velikom brzinom kako bi se uklonila i posljednja kap otrovne vode.

Ta je droga 150 puta jača od morfija i 50 puta od chiva negre (opijum niske kvalitete).

Pročitajte i ovo Droga najjača droga na svijetu 50 puta jači od heroina: Policija zaplijenila količinu dovoljnu da ubije sve Amerikance

"Moćniji je zbog prekursora koje donosimo iz Kine. To je poput morfija, samo u obliku praha", objašnjavaju. 

Kartel je stvorio globalno tržište za svoj proizvod.

"Sve što ovdje obradimo šaljemo u SAD ili u Australiju, Španjolsku, Rusiju, Englesku - po cijelom svijetu, u svim smjerovima."

Njihova operacija vrijedna više milijuna dolara potiče epidemiju fentanila u SAD-u koja je usmrtila tisuće korisnika droga. Karteli se ne libe prodati što god tržište traži, a trenutačno to nije heroin ili kokain – to je fentanil.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene