Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malčić tražio očitovanja DORH-a i Uskoka

Pučki pravobranitelj radi na slučaju Mirjane Sanader

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pučki pravobranitelj Jurica Malčić prozvao medije za kršenje privatnosti obitelji Sanader i neprofesionalnost, a na red poziva i USKOK, DORH i Ravnateljstvo policije zbog curenja informacija

U priopćenju pravobranitelja u povodu brojnih novinarskih upita o mogućem postupku na temelju pritužbe Mirjane Sanader, Malčić napominje da pučki pravobranitelj bez prijedloga, ili bar privole pritužitelja, u pravilu ne obavještava javnost o sadržaju pritužbi ni o tijeku postupka, a osobito ne iznosi ocjene o kršenju prava do završetka postupka odnosno do očitovanja tijela javne vlasti na koja se pritužba odnosi.

Ističe da je "u konkretnom slučaju sadržaj pritužbe javno obznanjen i nažalost popraćen i nekim preuranjenim ocjenama i zaključcima što samo može štetiti zaštiti prava pritužiteljice i obitelji".

Navodi da je zatraženo očitovanje Državnog odvjetništva i Uskoka o mogućim mjerama, te o onima koje će biti poduzete, radi sprječavanja 'curenja' podataka i informacija u konkretnom ali i drugim predmetima iz nadležnosti Uskoka. To očitovanje je zatraženo i od Ravnateljstva policije od kojega je zatraženo i izvješće o postupanju policijskih službenika u konkretnom slučaju, osobito u odnosu na navode o privremenom oduzimanju putovnice te provjeri identiteta kao i višekratnih postupanja policije u domu pritužiteljice.

Malčić je, uz ostalo, izvijestio da je 'povodom opravdane pritužbe na povrede privatnosti gospođe Mirjane Sanader i njezine obitelji postupanjem i izvještavanjem dijela medija, a koja se ne mogu opravdati interesom javnosti i slobodom javnog izražavanja' poslao pismo Hrvatskome novinarskom društvu, Novinarskom vijeću časti i Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora.

Malčić smatra da 'navedeni slučaj još jednom potvrđuje nužnost uspostavljanja nadzornog mehanizma koji će na učinkovit način štititi profesionalnost i etičke standarde novinarske profesije, te na taj način pridonijeti daljnjoj afirmaciji medija i pravne države'. (HINA)

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene