Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o suzbijanju diskirminacije

Pučki pravobranitelj bit će središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu stupanja na snagu Zakona o suzbijanju diskriminacije, u Zagrebu se danas održava konferencija na kojoj je istaknuto kako je s početkom godine pučki pravobranitelj postao središnje tijelo ovlašteno za suzbijanje diskriminacije u Republici Hrvatskoj.

Zakon je stupio na snagu 1. siječnja, a konferencija pod nazivom 'Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije' predavanjima i stručnim raspravama početak je suradnje državnih i nevladinih institucija u njegovoj provedbi. Tu je i utvrđivanje aktivnosti radi učinkovite provedbe Zakona i suzbijanja diskriminacije na bilo kojoj osnovi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić rekao je kako donošenje Zakona pokazuje da politička volja za suzbijanje diskriminacije postoji, a potvrda te volje trebala bi se očitovati u daljnjem opremanju i osposobljavanju institucija za njegovo provođenje. Malčić je upozorio kako je poznato da je RH i prije donošenja Zakona 'imala antidiskriminacijsko zakonodavstvo', ali, unatoč tome, zaštita, ponajprije pravna, nije bila dovoljno učinkovita, a vrlo je malo slučajeva dobilo sudski epilog.

'Bilo je i mišljenja i stajališta da diskriminacija nije raširena i da ne predstavlja ozbiljan društveni problem', rekao je Malčić, ističući da će uspjeh u suzbijanju diskriminacije uvelike 'ovisiti i o potrebnim pomacima u ažurnosti i efikasnosti sudova'.
Pozvao je građane da se s pritužbama jave njegovu uredu radi stručne pomoći i dodao da je od stupanja na snagu Zakona povećan njihov broj. U nepunih mjesec dana bilo je više od 20 pritužaba na razne vrste diskriminacije.

Konferencija je svojevrsni početak promotivne kampanje, a u drugoj polovici godine počinje s radom 'Progress project' - edukativne radionice na kojima će se, osim samih građana, o problemu diskriminacije educirati suci, odvjetnici, novinari, udruge, socijalni partneri, vjerske zajednice i tijela lokalne i područne samouprave, rekao je Malčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene