Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu stupanja na snagu Zakona o suzbijanju diskriminacije, u Zagrebu se danas održava konferencija na kojoj je istaknuto kako je s početkom godine pučki pravobranitelj postao središnje tijelo ovlašteno za suzbijanje diskriminacije u Republici Hrvatskoj.


Zakon je stupio na snagu 1. siječnja, a konferencija pod nazivom 'Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije' predavanjima i stručnim raspravama početak je suradnje državnih i nevladinih institucija u njegovoj provedbi. Tu je i utvrđivanje aktivnosti radi učinkovite provedbe Zakona i suzbijanja diskriminacije na bilo kojoj osnovi.

Vezani članci Valentin Inzko (Foto: Pixell) Inzko poručuje: "Meni je savjest čista. Dobar domaći zakon bi bio najbolje rješenje, ali do toga nije došlo" Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Burne reakcije iz BiH na zakon o nijekanju ratnih zločina, Dodik zaprijetio: ''Republika Srpska treba odlučno iskazati svoj put ka samostalnosti''

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić rekao je kako donošenje Zakona pokazuje da politička volja za suzbijanje diskriminacije postoji, a potvrda te volje trebala bi se očitovati u daljnjem opremanju i osposobljavanju institucija za njegovo provođenje. Malčić je upozorio kako je poznato da je RH i prije donošenja Zakona 'imala antidiskriminacijsko zakonodavstvo', ali, unatoč tome, zaštita, ponajprije pravna, nije bila dovoljno učinkovita, a vrlo je malo slučajeva dobilo sudski epilog.

'Bilo je i mišljenja i stajališta da diskriminacija nije raširena i da ne predstavlja ozbiljan društveni problem', rekao je Malčić, ističući da će uspjeh u suzbijanju diskriminacije uvelike 'ovisiti i o potrebnim pomacima u ažurnosti i efikasnosti sudova'.
Pozvao je građane da se s pritužbama jave njegovu uredu radi stručne pomoći i dodao da je od stupanja na snagu Zakona povećan njihov broj. U nepunih mjesec dana bilo je više od 20 pritužaba na razne vrste diskriminacije.

Konferencija je svojevrsni početak promotivne kampanje, a u drugoj polovici godine počinje s radom 'Progress project' - edukativne radionice na kojima će se, osim samih građana, o problemu diskriminacije educirati suci, odvjetnici, novinari, udruge, socijalni partneri, vjerske zajednice i tijela lokalne i područne samouprave, rekao je Malčić.