Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o suzbijanju diskirminacije

Pučki pravobranitelj pozvao građane da iznesu svoje pritužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pučki pravobranitelj Jurica Malčić pozvao je sve građane koji se osjećaju diskriminiranima da iznesu svoje pritužbe Uredu pučkog pravobranitelja koji je ovlašten posredovati i provoditi postupak mirenja kako bi se izbjegli dugotrajni sudski postupci te će građanima pružati pomoć i potrebne obavijesti o mogućnostima sudske zaštite, priopćio je danas Ured pučkog pravobranitelja.

Pučki pravobranitelj u izjavi u povodu početka primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije podsjeća da je taj zakon na snagu stupio 1. siječnja 2009. godine, a zakonodavac je ulogu središnjeg tijela za provođenje tog zakona povjerio instituciji pučkog pravobranitelja.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Slika nije dostupna 'Ne treba strahovati od ekstremnih tumačenja Zakona o suzbijanju diskriminacije'

Napominje da od 1. siječnja pučki pravobranitelj zaprima pritužbe o diskriminacijskom postupanju svih fizičkih i pravnih osoba, uključujući i pritužbe koje se odnose na diskriminaciju državnih institucija.

'Pučki pravobranitelj također je nadležan upozoravati javnost na pojave diskriminacije, prikupljati i analizirati statističke podatke, provoditi istraživanja, davati mišljenja i preporuke te predlagati Vladi Republike Hrvatske odgovarajuća zakonska i strateška rješenja u području diskriminacije', navodi se u izjavi.

Kako bi se što prije identificirala najproblematičnija područja, pučki pravobranitelj na suradnju je pozvao udruge civilnog društva koje se bave zaštitom i promicanjem ljudskih prava te organizacije koje se bave zaštitom prava skupina izloženih visokom riziku diskriminacije.

Na suradnju i dijalog s pučkim pravobraniteljem pozivani su i socijalni partneri te crkve i vjerske zajednice.


'Suzbijanje diskriminacije zadaća je cijelog društva'

Napominjući da je nedavno obilježena 60. godišnjica donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima, čiji prvi članak kaže da su sva ljudska bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, pučki pravobranitelj ocjenjuje da je svakog dana diljem svijeta, ali i Hrvatske, netko zbog predrasuda i diskriminacije spriječen u punoj mjeri i do granica svojih mogućnosti sudjelovati u društvu.

'S obzirom na to da je borbom protiv diskriminacije te promocijom pravednoga i jednakog postupanja prema svima na dobitku cijelo društvo, suzbijanje diskriminacije kao društvenog zla protiv jednakopravnosti i dostojanstva čovjeka trebala bi svima biti zadaća', navodi se u izjavi. Ističe se da će pučki pravobranitelj u sklopu svoje ustavne zadaće učiniti sve da se to društveno zlo suzbije, a građanima, posebno onima iz ugroženih i ranjivih društvenih grupa, pruži potrebna zaštita.

Spominjući prijepore koji prate Zakon o suzbijanju diskriminacije, najviše u pogledu rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije, pučki pravobranitelj ističe da je, kao i sudovi, u provođenju zakona obvezan djelovati u skladu s međunarodnopravnim aktima koje je prihvatila Republika Hrvatska, uzimajući pritom u obzir i praksu Europskog suda za ljudska prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene