Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podržala Višnju Ljubičić

Pučka pravobraniteljica o prijetnjama zbog afere Zambija: "Cilj takvih poruka jest zastrašiti institucije"

Aktualno Galerija Višnja Ljubičić Višnja Ljubičić Foto: DNEVNIK.hr Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica Foto: DNEVNIK.hr Suđenje Hrvatima u Zambiji Suđenje Hrvatima u Zambiji Foto: Cropix +0 Suđenje Hrvatima u Zambiji Galerija 1/4 >>
Pučka pravobraniteljica i Autonomna ženska kuća Zagreb izrazile su podršku pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić koja je izložena porukama mržnje i prijetnji nakon što je bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara prijavila DORH-u zbog slučaja Zambija.

"Cilj takvih poruka jest zastrašiti i tako utjecati na rad institucije koja je kao tzv. tijelo za jednakost dio sustava zabrane diskriminacije i zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj, stoga im se treba odlučno suprotstaviti", poručila je u petak pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, kojoj su stigle prijetnje i poruke mržnje nakon što je zbog slučaja Zambija DORH-u prijavila bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara zbog slučaja Zambija.

Šimonović Einwalter ranije je upozorila da reakcije javnosti vezane za slučaj osmero hrvatskih državljana, koji su uhićeni u Zambiji i pritvoreni pod optužbom da su pokušali trgovati djecom, otvaraju cijeli niz pitanja ljudskih prava i jednakosti, uključujući govor mržnje.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji Ne postoje iznimke Prvi put se oglasio dužnosnik iz DR Konga: "Osmero Hrvata nije moglo legalno posvojiti djecu"

No situacija je dodatno eskalirala te sada uvrede i prijetnje zbog podnošenja kaznene prijave prima i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

"I inače je potrebno omogućiti sigurno okruženje svim braniteljima ljudskih prava, a što su i organizacije civilnog društva, novinari, zviždači i drugi koji su dodatno izloženi zbog svog rada i progovaranja o teškim, ali važnim temama i problemima", istaknula je Šimonović Einwalter.

Pročitajte i ovo Višnja Ljubičić ŠTO RADI DORH? Zbog Pernara pravobraniteljici za ravnopravnost spolova prijete smrću: On najavio daljnji pakleni plan

Napominje kako je vrijeme društvenih mreža "i vrijeme rasprava bez argumenata i svojevrsne normalizacije uvreda" te nije teško naći temu koja ne polarizira javnost. No, dodala je, posebno je opasno kada rasprava uđe u područje poticanja na nasilje i mržnju te prijetnji.

Dugo upozorava na neprihvatljiv govor

Pučka pravobraniteljica već dugo upozorava na neprihvatljiv govor u javnom prostoru te na problem govora mržnje. Dio odgovornosti za to snose i javne osobe, uključujući političare, a javne osobe imaju dodatnu odgovornost jer njihove poruke dolaze do većeg broja ljudi, naglasila je.

"Na pojave govora mržnje je nužno reagirati javnom osudom, ali i pokretanjem postupaka i sankcioniranjem kada se prelazi granica slobode izražavanja, čime se šalje važna poruka ne samo osobama koje krše zakon, već svima. Potrebno je i dugoročno raditi na unapređenju komunikacije u javnom prostoru jasnim zakonskim okvirom, dosljednim sankcioniranjem, kao i informiranjem građana o tome što je prihvatljivo i zakonito, a što nije", zaključila je.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Sutra na dnevnom redu Raspravu inicirao hrvatski zastupnik: U EU parlamentu rasprava o međudržavnim posvojenjima

Pročitajte i ovo Goran Grlić Radman I O VELEPOSLANIKU Ministar Grlić Radman o uhićenim Hrvatima u Zambiji: "Preduvjeti su slični prvima, sve što će uslijediti znat ćemo uskoro"

I Autonomna ženska kuća Zagreb oštro je osudila Pernarovo postupanje zbog širenja govora mržnje, diskriminacije i homofobije te je također podržala pravobraniteljicu Ljubičić.

Na medije je apelirala da ne daju medijski prostor osobama koje u svojim sličnim javnim nastupima potiču i šire govor mržnje te tako ugrožavaju slobodu i sigurnost svih građana i građanki Hrvatske.

Ljubičić je u ponedjeljak Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv Pernara zbog njegove prijave zambijskoj policiji u slučaju Hrvata koji su osumnjičeni za trgovanje djecom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene