Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FANTOM JE PAO

Nakon prozivki Zelene akcije oglasila se policija: Otkrili detalje akcije i za kime su tragali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Zelena akcija (ZA) optužila policiju da su u ponedjeljak policajci u civilu nezakonito ušli u njihovu prostoriju u Frankopanskoj ulici, u zagrebačkoj Policijskoj upravi u izjavi za Hinu rekli su da su ondje tragali za "fantomom s Trešnjevke", kojeg su u utorak i uhitili u blizini.

Predsjednik Zelene akcije Luka Tomac u srijedu je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da su policajci u civilu nezakonito, bez identifikacije i naloga, ušli u jednu od njihovih prostorija tražeći "migrante i osobe slabijeg imovinskog stanja" te da je to nedopustivo i predstavlja grubo prekoračenje ovlasti policije, pa će zatražiti istragu. Toj su udruzi potporu došle dati i predstavnice Centra za mirovne studije i Gonga.

Policija je još jutros, izvijestivši o tom slučaju, navela da su policajci 19. prosinca pri potrazi za "fantomom s Trešnjevke" u jednoj veži u Frankopanskoj ulici uočili sumnjiv bicikl i muškarca koji je, vidjevši policajce, ustuknuo i zatvorio vrata odajući time dojam bijega.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRAŽIT ĆE ISTRAGU Zelena akcija: "Policajci u civilu nezakonito upali u naše prostorije tražeći migrante"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dosta odgoda Zelena akcija Vladi uručila apel za hitnu prilagodbu klimatskim promjenama: Pogledajte kako je izgledao njihov performans na Markovom trgu

U Policijskoj upravi zagrebačkoj za Hinu su popodne rekli da su policijski službenici Odjela za potrage u posljednjih šest dana intenzivno tragali za 41-godišnjakom, "fantomom" za kojeg su sumnjali da je počinio kaznena djela "neovlaštenoga slikovnog snimanja, teške krađe, krađe i nametljivog ponašanja". Potraga je pokrenuta nakon što se nekoliko puta popeo na balkon stana 25-godišnjakinje na Črnomercu, odakle ju je snimao mobitelom, nakon čega bi pobjegao biciklom.

Policija se u potrazi za "fantomom s Trešnjevke" u ponedjeljak usredotočila na centar grada. Oko 17 sati u veži u Frankopanskoj ulici 1 policajci su uočili sumnjiv bicikl, zbog čega su pregledali dvorište na toj adresi.

Nije želio policiji odgovarati na pitanja o uočenome sumnjivom biciklu

Dok su pretraživali mračno dvorište, policajci su se mimoišli s muškarcem prema kojem nisu postupali jer su vidjeli da se ne radi o "fantomu", a nakon toga je iz prostora na istočnoj strani dvorišta izašao drugi muškarac, koji je "odmah, čim ih je vidio, ustuknuo i zatvorio vrata odajući tako dojam bijega".

Zbog mraka i takve reakcije muškarca policajci su posumnjali da se radi o "potraživanom muškarcu" te su zbog provjere i utvrđivanja njegova identiteta pokucali na ta vrata. Kad je muškarac otvorio, odmah su utvrdili da se ne radi o "fantomu s Trešnjevke" te su se predstavili službenim značkama i iskaznicama, rekli su u PUZ-u.

Pročitajte i ovo Fantom s Trešnjevke - 6 sijao strah Opet pao Fantom s Trešnjevke: Policija opisala detalje akcije, opasnog kriminalca raskrinkao jedan detalj

Istaknuli su da im taj muškarac nije želio dati obavijesti i odgovarati na pitanja o uočenome sumnjivom biciklu.

"Postupanje policijskih službenika koji su ciljano tragali za osumnjičenim muškarcem tu je završilo, a pri izlasku iz dvorišta zatekli su redovnu policijsku patrolu, koja je na isto mjesto događaja stigla zbog dojave da se u navedenom dvorištu nalaze nepoznate osobe, a ustvari se radilo o policijskim službenicima koji su provodili aktivnosti ciljane potrage", rečeno je u Policijskoj upravi.

Policija je nastavila potragu te ga je nakon šestodnevne akcije uhitila u utorak ujutro na raskrižju Ilice i Frankopanske uz uporabu sredstava prisile.

ZA: Schengen do Ilice

Predsjednik Zelene akcije Luka Tomac rekao je danas, među ostalim, kako je više od pet muškaraca u ponedjeljak oko 16 sati ušlo u njihovu prostoriju za popravljanje bicikla "tražeći migrante i osobe slabijeg imovinskog stanja" te da njihov kolega koji je bio tamo nije znao da su to kriminalistički policajci jer su bili u "debelim jaknama i izgledali su ozbiljno i tvrdo, a tako su i nastupili".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OTKRILA EKIPA PROVJERENOG USKOK-ova optužnica postala pravomoćna: Legalizirali nepostojeću gradnju na otoku i zgrnuli milijune

"Bili su bahati, derali se, nadglasavali ga i zastrašivali, a tek je naknadno, nakon što je kolega rekao da će zvati policiju, jedan od njih ovlaš izvadio značku i sakrio je", rekao je Tomac.

Potpredsjednica Akcije Marija Mileta rekla je da se "taj incident" dogodio u glavnom gradu Hrvatske, koji teži biti otvoren i promicati kulturu dobrodošlice, a realnost je drugačija: "Imamo Schengen do Ilice."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene