Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTKRILA EKIPA PROVJERENOG

USKOK-ova optužnica postala pravomoćna: Legalizirali nepostojeću gradnju na otoku i zgrnuli milijune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na splitskom Županijskome sudu potvrđena je optužnica koju je USKOK podignuo protiv šest osoba na čelu s bivšom šeficom za prostorno uređenje na Braču zbog niza malverzacija.

Bivša šefica Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo u Supetru Snježana Bralić, poduzetnik Tonči Kelam, arhitekt Dinko Grgurević i geodeti Emil Zlatar, Željko Babić i Antonio Mikačić naći će se na optuženičkoj klupi zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja dokumentacije.

O malverzacijama na dalmatinskom otoku prva je izvještavala ekipa emisije Provjereno.

Šestorku USKOK tereti za legalizaciju nepostojećih objekata u atraktivnim uvalama pokraj Milne na Braču.

Omogućavali su dobivanje građevinskih dozvola za top lokacije, prvi red do mora, na parcelama koje nikada nisu bile građevinske. Nakon onog famoznog zakona o legalizaciji, smislili su plan. Prvo će prikazati da je tamo bila nekretnina, a nije. Potom će je kao legalizirati, pa onda srušiti. A onda ishoditi takozvanu zamjensku građevinsku dozvolu za novu nekretninu. Cijena tada leti u nebo. Za to je morala postojati uigrana ekipa, geodeti, arhitekti, osoba iz ureda za graditeljstvo.

Sve je prijavio načelnik općine Frane Lozić, koji je zbog svega dobivao prijetnje smrću.

Reporterka Provjerenog također je bila meta pokušaja zastrašivanja.

Temeljem dozvola za zamjenske objekte, parcelama su znatno porasle cijene i omogućile poduzetniku Kelamu da ih za 1,9 milijuna eura proda francuskom investitoru. Kelam se tereti da je povećanjem vrijednosti nekretnina pribavio materijalnu korist od 14,6 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Provjereno: Prijetnje zbog istrage malverzacije na Braču - 1 Uhićeno šest osoba "Van! Razbit ću ti to! Đubre jedno!": Ekipa Provjerenog istraživala je malverzacije na Braču. I dobila prijetnje

Pročitajte i ovo Općina Milna - 5 priču otvorilo provjereno Poznati detalji velike akcije policije i PNUSKOK-a: Uhićeno šest osoba zbog malverzacija s građevinskim dozvolama

U optužnici se navodi da su okrivljenici na traženje Kelama poduzeli radnje da mu se izda najmanje pet rješenja o izvedenom stanju za nezakonito izgrađene zgrade kojih uopće nije bilo. U tu svrhu su lažno ucrtavali da se na Kelamovim terenima nalaze manje zahtjevne nezavršene stambene zgrade iako su znali da ih tamo nikada nije bilo, odnosno, da su montirane makete od knaufa i kartona koje se nisu mogle ozakoniti, navodi Dalmatinski portal.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene