Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći 'heavy lifter'

FOTO U Splitu porinut NAJVEĆI brod na svijetu za teške terete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Brodosplitu je porinuta novogradnja 473, brod za teške terete, kakav još nije građen u hrvatskim brodogradilištima. Riječ je o prvom porinuću nakon privatizacije splitskog škvera.

'Napravili smo najveći 'heavy lifter' na svijetu. To je prototip koji je u rekordnom vremenu, 21 mjesec, prošao put od projektiranja do porinuća. Ovo je ponos škvera, nadam se da će biti još takvih brodova', rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

>> U Brodosplit stigle Mrsićeve primjedbe na ugovore o radu

Brod je dug 152 metra, širok 27 metara. Bit će opremljen dvjema dizalicama čija će pojedinačna maksimalna nosivost 1.500 tona, odnosno zajedno će moći podizati terete do 3000 tona. Nosivost broda pri gazu od 8.1 metara iznosit će 14 tisuća tona, a brzinu od 17 čvorova osiguravat će mu dva motora snage po 4500 kW pri 750 okretaja u minuti.

Novogradnja 473 je prvi u seriji od dva broda koje je splitsko brodogradilište ugovorilo s nizozemskom kompanijom. Brodovi se grade u klasi Lloyd‘s Registra, a biti će najveći u floti tvrtke Jumbo Shipping. (Agencija VLM)

Pročitajte i ovo Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 8 OBALNI OPHODNI BRODOVI Ugovori su potpisani prije deset godina, do sada smo dobili jedan brod. Anušić sada najavljuje nove rokove izgradnje Brodosplit, ilustracija - 5 Donosi Dnevnik Nove TV Debeljak u zadnji čas odblokirao račune Brodosplita: Svi se pitaju otkud mu sredstva

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene