Prije rata na vrhu vodotornja bio je restoran s vidikovcem, a u ratu je postao česta meta neprijateljskog topništva. S više od 600 oštećenja danas je simbol pobjede i novog života.


Pedeset metara visoki vukovarski vodotoranj podsjetnik je na stradanja u Domovinskom ratu, ali i simbol pobjede i novog života. Do rata se na vrhu Vodotornja nalazio restoran s s vidikovcem na Vukovar, Dunav i okolno srijemsko vinogorje. U ratu postao je česta meta neprijateljskog topništva koje mu je priskrbilo više od šesto oštećenja.

Vukovarski vodotoranj postaje vidikovac s rotirajućim restoranom!

Vezani članci Vukovarski vodotoranj - 2 Prestižno društvo: Vodotoranj u Vukovaru stao uz bok Eiffelovom tornju te velebnom Burj Khalifi iz Dubaija Napreduje obnova vukovarskog Vodotornja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Napreduje obnova vukovarskog Vodotornja: Rekonstruirani simbol Domovinskog rata svoja vrata otvara sljedeće godine

U ponedjeljak su u javnost izašle prve fotografije unutrašnjosti vodotornja nakon Domovinskog rata, koje je uslikao fotograf Marko Mrkonjić. Građevina koja je niknula krajem 60-ih godina neće se obavljati u izvornu funkciju nego će postati memorijalno područje i podsjećati na patnje i boli kroz koje je prošao Grad heroj.

Inače, zahavljujući svojoj veličini i obujmu od 2200 prostornih metara vode, vodotoranj na ulazu u vukovarsko naselje Mitnica bio je jedan od najvećih takvih objekata u Europi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook