Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prvi hrvatski časopis o beskućnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama 'Ulične svjetiljke' počeo se prodavati na Korzu u Rijeci.

Izdavanje časopisa pokrenuo je franjevački svjetovni red s Trsata, koji je prije godinu i pol otvorio prvo riječko prihvatilište za beskućnike 'Ruža svetoga Franje'. 

Pročitajte i ovo Beskućnici u Los Angelesu Istraga u tijeku Serijski ubojica beskućnika hara ulicama Grada anđela? Policija uhvatila sumnjivca Beskućnici; ilustracija - 2 Život beskućnika ''Prvo sam počeo piti, imao sam brak, imam i kćer. I sve sam izgubio zbog alkohola. Na cesti sam, a njih me dvojica drže na životu"

Cijena je osam kuna, od kojih pola ostaje prodavaču, a prodavat će ga beskućnici i druge osobe slabijeg imovnog stanja.

Ostatak novca od prodaje ulagat će se u izdavanje idućih brojeva, a njime će se djelomično pokrivati i troškovi rada prihvatilišta 'Ruže svetoga Franje'. Prodaja 'Uličnih svjetiljki' u početku će biti organizirana samo u Rijeci, ali je namjera izdavača da se prodaja proširi i na druge veće hrvatske gradove.

Prvi broj na 32 stranice predstavlja rad prihvatilišta za beskućnike u Rijeci, Splitu i Varaždinu, životne priče ljudi s ulice i slično.

Glavni je urednik Siniša Pucić, a naklada prvog broja je 1000 primjeraka. Časopis će izlaziti četiri puta godišnje.

Projekt izdavanja časopisa pokrenut je po uzoru na sličan časopis koji već nekoliko godina izdaje udruga beskućnika 'Kralji ulice' iz Ljubljane, što se pokazalo korisnim u rješavanju dijela problema te kategorije stanovništva.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je simbolično kupio prvi broj 'Uličnih svjetiljaka', rekao je da Grad Rijeka financijski pomaže rad prihvatilišta godišnje sa 60.000 kuna. Taj će se iznos ubuduće povećati kako bi se pomoglo i izdavanje ovog časopisa, najavio je Obersnel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene