Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se odluka o Crnojinoj sudbini

Orešković poručio: Stay calm; Ministri žele zaposliti još ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice Vlade našlo se osam točaka rada.

12:10 - Usvojen je i prijedlog rješenja o odobrenju 16 milijuna kuna MUP-u, Ministarstvu zdravlja i DUZS-u na teret Proračunske zalihe za zbrinjavanje migranata kao i prijedlog odluke o prelasku granice RH oružanih snaga država saveznica radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Primopredaja završena GOTOVO JE Milanović predao dužnost novom premijeru - Tihomiru Oreškoviću Slika nije dostupna Bago iz Dvorane banova NAKON 1492 DANA Pogledajte gdje će Zoran Milanović predati vlast Oreškoviću

12:06 - Vlada je odobrila i humanitarnu pomoć za Siriju i susjedne zemlje u iznosu od milijun eura u periodu od naredne četiri godine.

12:04 - Po prijedlogu ministra Vlahe orepića usvojeno je i da se u drugu kategoriju štićenih osoba uvrsti potpredsjednike Karamarka i Petrova te članove njihovih užih obitelji kao štićene osobe treće kategorije.

12:02 - Usvojen je i prijedlog o osnivanju dva ureda potpredsjednika čime se mijenja broj zaposlenih, ne smanjuje se nego se drugačije raspoređuju.

Karamarko i Petrov postaju štićene osobe

12:00 - Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, predložio je odluku o imenovanju članova stalnih radnih tijela vlade RH. Miru Kovača predlaže se kao predsjednika koordinacije za vanjsku politiku, Tomislava Karamarka kao predsjednika koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom, Božu Petrova kao predsjednika koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava, Tomislava Panenića kao predsjednika koordinacije za gospodarstvo, Antu Šprlju kao predsjednika Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, Bernardicu Juretić kao predsjednicu administrativne komisije te Tihomira Oreškovića kao predsjednika koordinacije za kadrove.

11:57 - 'Čuo sam ogroman potencijal i sinergiju kojom ćemo iskoristiti taj potencijal', rekao je premijer Orešković.

11:55 - Predrag Šustar, ministar obrazovanja, kaže kako su zbog aktualnog proračuna njegovog ministarstva vrlo male mogućnosti uštede.

11:47 - Zlatan Hasanbegović, ministar kulture, kaže kako u njegovom ministarstvu nije problem nije broj zaposlenih već njihova struktura. Kaže kako je u posljednje tri godine prema nejasnim kriterijima zaposleno 30 osoba. Dodaje i kako unutarnje ustrojstvo zahtjeva preustroj, posebno u vezi s medijskom politikom što opterećuje rad ministarstva u vršenju njegove temeljne zadaće. Temeljni problem je, kaže, visina proračuna za ovo ministarstvo te da njegovo povećanje mora biti od prioritet.

11:44 - Ministrica socijale i mladih, Bernardica Juretić kao najveći problem naglašava broj neriješenih predmeta, njih oko 25.000, a problematizira i isplatu izgubljenih sporova od djelatnika koji su tužili državu.

Manjak u zdravstvu

11:38 - Novi ministar zdravlja Dario Nakić rekao je kako je uvidom u podatke koji su mu dani na uvid, unatoč sanaciji sustava zdravstva, ukupan manjak iznosi oko 2,5 milijarde kuna te da je jedan od razloga i pad prihoda iz proračuna. Najavio je i provjeriti mogućnosti vezane za hitnu helikoptersku službu koja je aktualna priča. On, za razliku od većine svojih kolega, nema namjeru zapošljavati nove ljude u ministarstvo već se snaći s kadrovima koje ima. Iz Banskih dvora za Dnevnik Nove TV izvještava Ivana Brkić Tomljenović. Sve o današnjoj sjednici Vlade gledajte u Vijestima u 17 te u Dnevniku Nove TV u 19:15.

11:34 Ministrica rada i mirovinskog sustava, Nada Šikić, također je konstatirala kako u njenom resoru nedostaje oko 25 posto kadra. Velik problem joj predstavlja Zavod za vještačenje osoba s invaliditetom - nisu ekipirani, potkapacitirani su, nedostaje im velik broj stručnjaka, prostor, oko 23.000 predmeta čeka na vještačenje, a to znači 9 mjeseci. Na taj način ugrožavamo ljudska prava osiguranika, smatra ministrica.

11:28 - Anton Kliman, ministar turizma, kaže kako je u resornom ministarstvu svega 49 posto popunjenih radnih mjesta. Spomenuo je kako ima i puno zainteresiranih strana u hotelijerskoj industriji. Kao priliku je spomenuo turiste iz Rusije i Velike Britanije kojima, kako kaže, sada otpadaju Turska i sjeverna Afrika te da bi ti trebalo poentirati i iskoristiti.

Nedostatak kadra

11:16 - Ministar graditeljstva Lovro Kušćević kao prvi problem naglasio je prenormiranost i neusklađenost propisa zbog čega se na doing business ljestvicama nalazimo relativno nisko. Drugi problem je zakon o komunalnom gospodarstvu koji je, kako kaže ministar, zastario. I njemu kaže, nedostaje stručnog kadra.

10:10 - Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović također je rekao da trenutni kapaciteti ljudskih resursa nisu dovoljni za obim posla te da prema trebaju još oko 137 osoba. Uredi u Zagreb Toweru, oko čega su vođene rasprave, također će biti predmetom analize, a posebno će se orijentirati i na zagađenje zraka u Slavonskom Brodu.

11:01 - Ministar poduzetništva Darko Horvat kaže kako je po sistematiziranim radnim mjestima njegov resor najmanji, ali da ima jako puno potencijala. Dodaje i kako je jučer u Bruxellesu usvojena strategija pametne specijalizacije koja otvara i dodatnu alokaciju od 100 milijuna eura za start-up kompanije. Kroz operativni program 'Konkurentnost i kohezija' će se subvencionirati poboljšanje inovativnosti MPS-a, poboljšanje učinkovitosti i rast, stvaranje povoljnog okruženja za stvaranje poduzetništva.

10:52 - Zdravko Marić, ministar financija, kao jednu od glavnih zadaća naglašava jačanje porezne sigurnosti. Izradit će se strategija za upravljanje javnim dugom, kaže Marić, kako bi se smanjio javni dug koji je trenutno na oko 90 posto BDP-a. Mijenjat će se i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, dodaje Marić.

10:48 - Tomislav Panenić, ministar gospodarstva, rekao je kako je kroz dva dana preuzimao ministarstvo, i dobio uvid u dosadašnje poslovanje. Kao problem je naveo trenutno nepostojanje potpredsjednika Vlade za gospodarstvo koji ima ulogu u odlučivanju unutar resora te zatražio da se to promijeni. Naglašava i potrebu za novom energetskom strategijom. Kao prioritet je naveo i završetak procesa restrukturiranja brodogradilišta.

10:42 - Davor Romić, novi ministar poljoprivrede, rekao je kako je u resornom ministarstvu i vrlo bitno pitanje ljudskih resursa, popunjenost kadrova je na oko 80 posto. Dodaje kako, kao i u Ministarstvu pravosuđa, ima puno onih koji rade na ugovor o djelu što želi riješiti. Kao aktualne probleme ministarstva spominje nagomilane zalihe šećera, proračun koji bi trebalo malo povećati.

Kreditna zaduženost

10:31 - Ministar prometa Oleg Butković odmah se osvrnuo na kreditnu zaduženost za prometnu infrastrukturu. U naredne dvije godine na naplatnu dolazi oko 5 milijardi eura. Predstavio je i infrastrukturne projekte s kojima će nastaviti, npr. most Kopno-Čiovo, autocesta Beli Manastir-Osijek, modernizacija pruge Zaprešić-Zabok, Zračna luka Dubrovnik...

10:28 - Ministar europskih fondova i regionalnog razvoja, Tomislav Tolušić rekao je kako će njegovo ministarstvo nastaviti raditi u 4 operativna programa te da se ambiciozno nada da će čak 217 postupaka povući bespovratna sredstva. Ukupna vrijednost bila bi oko 4 milijarde eura, a smatra kako bi u 2016. Hrvatska moglo povući oko jedne milijarde eura.

10:25 - Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica uprave, kaže kako je zatekla vrlo uređeno ministarstvo i vrlo motivirane djelatnike. Budući da je predvidjela reforemske poteze, i njoj će, kaže, biti potrebno dodatno zapošljavanje u ministarstvu.

Velik broj neriješenih slučajeva

10:20 - Ministar pravosuđa, Ante Šprlje, rekao je kako je njegov tim analizirao stanje čine su zaključili da je u 2015. godini zaprimljeno 950.000 slučajeva, a da ih je oko 450.000 riješeno. Dodaje kako su kapaciteti zaposlenih na oko 70 posto te da će ministarstvo morati dodatno zapošljavati. Do sada su, kaže, neki natječaji već objavljeni, uglavnom za pravosudne policajce. Radi se o zapošljavanju ljudi potrebnima za normalno funkcioniranje ministarstva, rekao je ministar.

10:12 - Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova, nakon preuzimanja ureda posjetio je i prihvatno-tranzitni centar u Slavonskom Brodu, dodaje kako smatra da će možda uspjeti organizirati da migranti u Hrvatskoj više uopće ne staju nego da ih se samo prevozi. Dodaje kako Ministarstvo treba biti efikasnije u povlačenju novca iz fondova.

10:08 - I u Ministarstvu obrane primopredaja ureda je prošla korektno, kaže ministar Josip Buljević. Odmah nakon preuzimanja održani su sastanci šefovima oružanih snaga i sigurnosnih službi, kao i s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Proračun je, kaže ministar, u konstantom padu, ali smatra da će u sklopu tog proračuna moći funkcionirati.

10:03 - Ministar vanjskih poslova, Miro Kovač rekao je kako je u njegovu ministarstvu manje zaposlenika no što je predviđeno, u mirovanju je 50 djelatnika, a u 3 godine su službu napustila 183 djelatnika. Napomenuo je i kako su pod resornim ministarstvom tri postupka u tijeku, sukcesija, Schengen te hrvatska kuća u Bruxellesu. Što se proračuna tiče - nije bilo minusa.

10:01 - Ministar Tihomir Orešković na početku sjednice podijelio je sa svojim ministrima jedan savjet koji je ovih dana dobio. 'Keep calm and govern on, kada bi se to prevelo na hrvatski malo će se izgubiti, ali - Ostani miran i vladaj na. Dobra poruka za sve nas, dobrodošla poruka', rekao je ministar Orešković.

(Točniji prijevod bio bi - ostani miran i nastavi vladati.)

Nakon uvodne riječi, premijer je dao riječ ministrima da mu podnesu izvješće o primopredaji ministartava.

10:00 -  U zgradu Vlade, kako doznajemo, stigao je i ministar Crnoja.

8:00 - Odluka o političkoj sudbini ministra branitelja Mije Crnoje biti će objavljena nakon sjednice vlade u četvrtak, a sam Crnoja neće biti na toj sjednici, doznaje se iza jedan sat poslije ponoći iz vladinih izvora.

Tijekom 11-osatnog sastanka u Banskim dvorima na kojem su bili premijer Tihomir Orešković, dvojica potpredsjednika vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov te sam ministar Crnoja, sudionici sastanka razgovarali su o situaciji nastaloj nakon objavljivanja u javnosti informacija koje Crnoju povezuju s nekim aferama.

Nakon što je Crnoja ranije podastro dokumentaciju koja se odnosi na sporne slučajeve vladini pravni stručnjaci su je razmatrali, a kako se doznaje biti će pozvani i neovisni pravni stručnjaci koji će također pregledati dokumentaciju i napraviti sažetke. Na temelju izvješća pravnih stručnjaka premijer i dvojica potpredsjednika trebali bi donijeti konačnu odluku o ostanku ili odlasku Mije Crnoje s dužnosti ministra branitelja, izvijestio je izvor iz vlade.

Crnojinu ostavku zatražila je i saborska oporba, nakon medijskih napisa da je ministar prijavio lažno prebivalište i da je više puta prijavljivan zbog fizičkog nasilja, a postavilo se i pitanje korištenja namjenski dobivenog kredita za izgradnju obiteljske kuće.
Premijer Orešković ranije je poručio da se želi naći s Crnojom i da će potom imati stajalište o tome, dok je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio da će Crnoja, ako je nešto pogriješio, sigurno biti sankcioniran. Predsjednik Mosta Božo Petrov je, na opaske da je Crnoja sam priznao da je namjenski dobiveni kredit za izgradnju obiteljske kuće oročio, rekao da znaju kako bi postupile osobe koje predstavljaju Most, pa očekuju da tako postupi i druga strana.

7:00 - Vlada premijera Tihomira Oreškovića u četvrtak će održati svoju prvu sjednicu, a prva točka dnevnog reda bit će podnošenje izvješća ministara o izvršenoj primopredaji u ministarstvima.

Da će mu ministri podnijeti "status report" Orešković je najavio u subotu nakon radnog sastanka sa članovima Vlade u Banskim dvorima, jutro nakon što su dobili povjerenje u Hrvatskom saboru. Oreškovićeva Vlada potvrđena je u Saboru u petak kasno navečer većinom glasova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene