Imaju prebivalište u drugom gradu, a u Zagrebu koriste državne nekretnine ili im država plaća najam pa i režije. Upravo takva prava imaju dužnosnici s prebivalištem izvan Zagreba. Kad se zbroje putni troškovi, najam stana, naknade za odvojen život, nekima se troškovi, koje na kraju plaćaju građani, penju i iznad sto tisuća kuna na godinu.

Galerija Saborski zastupnici - 1 Saborski zastupnici - 2 Troškovi zastupnika - 1 +3 Troškovi zastupnika - 2

Koriste državne stanove, plaća im se najam, putni troškovi. Povlastice su to za dužnosnike koji inače nisu iz Zagreba. Dnevnik Nove TV donosi kako to izgleda na primjeru saborskog zastupnika.

Vezani članci Ilustracija Kako se s krizom nose saborski zastupnici? Netko je dobio drva od punice, netko će kupiti škrinju za meso Sjednica Sabora (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Troškovi zastupnika mimo plaće: Pogledajte tko su rekorderi

Prosječna plaća saborskog zastupnika iznosi oko 16 tisuća kuna. U povlastice za one s prebivalištem izvan Zagreba spada i najam stana, a dio im pokriva država. Cijene se razlikuju, a najviše se u prošloj godini po zastupniku potrošilo 29.975. Pokriven im je i dio režija. Ostvaruju pravo na naknadu za odvojen život od obitelji, najviše 9.000 kuna na godinu. Plaćeni su im i putni troškovi, cestarina, avion.

Kad se sve zbroji i oduzme, imaju više povlastica od onih koji žive u Zagrebu, pa čak i od premijera i predsjednika koji je prošli tjedan u jeku afere s Frkom Petešićem pokazao što o tome misli.

"Zašto bih ja budala, kao i svi mi, plaćao ratu kredita 5.000 kuna, ja ću to prodati i s tim novcem ću radit što je mene volja, a Plenković će mi dat rezidenciju”", kazao je tada Milanović.

Gotovo sedam milijuna kuna dodatnih troškova

Uredbu o stanovima dorađivao je i SDP 2013., kao i ostala prava dužnosnika, kaže Arsen Bauk. Njegovo boravište je u Zagrebu, prebivalište na Braču. Pokriva mu se dio za najam stana u privatnom vlasništvu, ne prima naknadu za odvojen život. Kaže da sa svojom županijom nije završio i planira se kandidrati na lokalnim izborima.

"Ja sam na dužnost došao 2008. i to je uvijek na mandat, i ovo mi je peti mandat, a što će biti kasnije nitko ne može predvidjeti. Koliko ću još dugo biti javna osoba i političar", dodaje.

Nikola Grmoja prošle je godine prijavio boravište u Zagrebu, a upisom djeteta u zagrebačku školu, u devetom mjesecu odrekao se kaže i putnih troškova.

"Ja prestajem to predavati, a u periodu u kojem sam bio u tom procesu preseljenja u Zagreb sam to koristio i mogu koristiti i dalje po pravilniku, ali sam odlučio da neću. Vrlo vjerojatno je ta odredba donesena kako bi zastupnici imali vezu sa svojim krajem", smatra.

U prošloj godini najviše troškova među zastupnicima imao je Domagoj Hajduković iz Osijeka sa 136.970 kuna. Slijedi HDZ-ov Nevenko Barbarić koji putuje iz Ljubuškog sa 132.054 kune. Na Božu Petrova koji živi u Metkoviću potrošilo se 115.757 kuna. Pri vrhu je i Katica Glamuzina iz Splita sa 112.408 kuna troškova, doznaje novinarka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

"Da se razgovarati jesu li oni u odnosu na ukupnu situaciju previsoki i trebali smanjivati, dakle bez imalo demagogije meni je čast biti zastupnik i kad bih bez dijela tih primanja ja bih i dalje isto radio", zaključio je.

Na troškove zastupnika, u 2021. godini potrošilo se 6 milijuna i 883 tisuće kuna, bez plaća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju