Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoteli, taksi, dnevnice...

Pogledajte koliko i što smo sve platili saborskim zastupnicima. Neki žele i uštedjeti: "Ja bih ukinuo..."

Aktualno Galerija Troškovi zastupnika Troškovi zastupnika Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Zekanović Hrvoje Zekanović Foto: DNEVNIK.hr +0 Nikola Grmoja Galerija 1/3 >>
Saborski su zastupnici u ovoj godini, bez plaća, potrošili 6,8 milijuna kuna, pokazuje pregled troškova od 1. siječnja do 21. prosinca 2021. koji je Hrvatski sabor objavio na svojim internetskim stranicama.

Slično kao prethodnih godina, najviše je potrošeno na korištenje osobnih automobila za službene svrhe (2,8 milijuna), te za najam stanova (1,9 milijuna).

Sabor snosi zastupnicima troškove za kilometražu koju za dolazak na sjednice prijeđu vlastitim automobilom i za cestarinu ili im isplaćuje naknadu za dolazak u Zagreb i povratak kući. Snosi im i troškove službenih ili unajmljenih stanova do 2500 kuna i režija do 500 kuna za zastupnike sa prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara od Zagreba.

Na plenarne sjednice zastupnici mogu doći i javnim prijevozom uz refundiranje troškova, no rijetki se na to odlučuju. Od njih 151, u 2021. godini na to se odlučilo samo njih devet što je Sabor koštalo nešto manje od 29.900 kuna.

Za odvojeni život zastupnicima je isplaćeno nešto manje od 710 tisuća kuna. Zastupnik za odvojeni život ima naknadu od tisuću kuna mjesečno koju ne prima kad Sabor ne zasjeda.

Na cestarine ove godine je otišlo 482 tisuće kuna, za putovanja avionom 253 tisuće kuna, za režije u stanovima koje zastupnici koriste 211 tisuća kuna, za smještaj u hotelima 172 tisuće, za službene stanove 153 tisuće kuna, a za dnevnice nešto manje od 90 tisuća kuna.

Za ostale troškove koji uključuju troškove taksija, parkinga, vinjeta ali i laboratorijskih usluga testiranja na koronavirus potrošeno je nešto manje od 16 tisuća kuna.

Najviše je, nešto manje od 137 tisuća kuna, potrošio Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) kojem su troškove diktirale dužnosti koje obnaša, članstvo u radnih tijela koja podrazumijevaju česta inozemna putovanja. Troškovi zrakoplova iznose mu nešto manje od 21 tisuću kuna, a hotela 17,5 tisuća kuna.

Očekivano, najveće troškove imali su i zastupnici koji su najudaljeniji od Zagreba. Tako je Nevenko Barbarić (HDZ) koji na sjednice putuju iz Bosne i Hercegovine potrošio 132 tisuće kuna. Slijedi Mostov Božo Petrov (115 tisuća kuna) koji putuje iz Metkovića, te socijaldemokrati Katica Glamuzina i Matko Kuzmanić iz Splita (po 112 tisuća kuna).

Najviše se trošilo na putovanja automobilom. Više od 2,8 milijuna kuna. Na listi prednjače uglavnom zastupnici iz najudaljenijih županija. U kategoriji više od 100 tisuća kuna troškova nalaze se još zastupnici Ante Sanader (HDZ), Franko Vidović (Socijaldemokrati), Radoje Vidović (HDZ), Hrvoje Zekanović (Suverenisti), Ante Bačić (HDZ), te Branko Grčić (SDP), mahom Dalmatinci.

"Svaki tjedan sam na sjednici, dakle sve dane plenarne sjednice", rekao je Zekanović.

S druge strane, 40-ak zastupnika nije, mimo plaće, imalo drugih troškova, uglavnom se radi o zastupnicima s prebivalištem u Zagrebu i okolici.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u godinu dana imao je 17.160 kuna dodatnih troškova, od čega 16 tisuća za smještaj u hotelu i nešto više od tisuću kuna za dnevnice.

Trošak prijevoza do posla je, smatra Siniša Hajdaš Dončić, opravdan, ali moglo bi i racionalnije. Zastupnike bi natjerao u javni prijevoz. Naknada koju sad dobivaju po kilometru je, smatra, prevelika.

"Pa ispast ću možda provokativan, ali ja bih ukinuo naknadu po kilometru… Dakle za korištenje osobnog automobila. Može se zaraditi jedan omanji automobil vjerojatno u četiri godine", rekao je reporterki Barbari Štrbac.

Na stanovanje - dakle stanarinu i režije zastupnici su pak potrošili nešto više od 2,3 milijuna kuna. Za odvojeni život isplaćeno im je nešto više od 700 tisuća kuna.

"Ja osobno sam se odlučio svoju obitelj preseliti u Zagreb kako bi bio bliže njima tako da nemam ni naknadu za odvojeni život, niti imam za vrijeme ovog zasjedanja Hrvatskog sabora od 9. mjeseca bilo kakvih putnih troškova", poručio je Grmoja.

Među zastupnicima koji su pak najmanje opteretili proračun je Damir Bakić. Ima 0 kuna dodatnih troškova, a nije ni na Saborskoj plaći.

"Pa dobro, to je splet okolnosti, zapravo najviše posljedica moje odluke da ostanem zaposlen na svom fakultetu, na svom starom radnom mjestu", komentirao je.

Pročitajte i ovo Vojni brod Puno troškova, malo opravdanja Vojsku koriste kako im se hoće, a brodom ratne mornarice vozio se čak i biskup: Tko je sve koristio vojne usluge za privatne svrhe

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zasad privremeno obustavljena Grad Zagreb potpuno ukida mjeru roditelj odgojitelj, prijedlog već na javnom savjetovanju

U toj malobrojnoj skupini zastupnika koji plaću ne dobivaju iz sabora su osim njega još i Krešimir Ačkar, Mato Franković, Rajko Ostojić, Ivan Radić, Željko Reiner i Milan Vrkljan.

"Nisam uzeo saborsku plaću s obzirom da je prioritet. Dužnost gradonačelnika grada Dubrovnika. I ne bi bilo u redu da sam se odrekao dužnosti jer onda se ne bi čuo glas grada Dubrovnika i sve ono što tišti građane grada Dubrovnika. Ja 90 posto vremena putujem avionom", rekao je Franković

Plaću na "starom" radnom mjestu, ali uz nadoplatu razlike plaće ima pak 13 zastupnica i zastupnika. 
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene