Prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj živi 17 tisuća Roma, ali pretpostavlja se da je broj dvostruko veći.


Najveća su europska manjina, svoju državu nemaju. Žive u teškom siromaštvu, u prenapučenim i neadekvatnim prostorima. Pola romskih kućanstava nema kupaonicu, ni pitku vodu. Tek rijetki se školuju. Na međunarodni dan Ujedinjenih naroda, želi se upozoriti na predrasude, nejednakost, diskriminaciju i isključenost Roma. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kako žive Romi u Hrvatskoj. .

Vezani članci Opća bolnica Dubrovnik U jednoj županiji uvedene strože mjere, ali se smanjuju cijene PCR testiranja na vlastiti zahtjev Pokrenuta platforma preko koje se građani naručuju za cijepljenje Istra od danas u zelenoj zoni EU-a, pokrenuta je i platforma na kojoj se možete prijaviti za cijepljenje

U romskoj obitelji Selveta je šestero školaraca.

'Pošto nisam ja bila u školi volim da idu moja djeca u školu, da nešto nauče, da imaju svoj zanat, da imaju svoju diplomu da mogu raditi', rekla nam je Sadiko Selveta. .

U obitelji Ahmedović troje je školaraca. Mauricijo je sretan jer ide u školu , a kada odraste htio bi biti majstor.

I Romi imaju svoj 'Happy'!


U Hrvatskoj prema posljednjem popisu stanovništva živi 17 tisuća Roma, no pretpostavlja se da je taj broj i dvostruko veći. Većina ih nema posao, živi u dubokom siromaštvu i ne ide u školu.

U osnovnu školu upisano je 5400 školaraca, srednju školu rijetki završe, a na hrvatskim sveučilištima je tek 29 studenata romske nacionalnosti.

'Nemamo godišnje završavanje Roma fakultetskog obrazovanja, pojavljuje se negdje između 3 i 4 godine jedan i tog jednog nismo u stanju zaposliti', rekao nam je Veljko Kajtazi.

Jasmina Papa, voditeljica programa socijalno uključivanje u UNDP Hrvatska, kaže da su Romi izloženi i predrasudama i diskriminaciji.  A zbog toga teže pronalaze posao. Gospođa Selveta nije ih doživjela, ali svjesna je da postoje. 'Da Romi su zločesti, da kradu, da stvaraju probleme, svašta o Romima, ali to nije istina, Romi žele raditi, tvrdi.

Mario je u potrazi za poslom, predrasude ga ne brinu. Ponosan je kaže.

'Ja se ne sramim što sam Rom.', kaže Marijo Ahmedović.

Svojim odnosom prema Romima u svakodnevnom životu najbolje se možemo boriti protiv diskriminacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook