Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno otkriva

Udruzi za rad s osobama s poteškoćama prijeti gašenje: "Ovo je doslovce ubojstvo za moju Luciju, ubojstvo bez metka"

Aktualno Galerija Provjereno: Udruzi Svjetlo prijeti gašenje - 1 Provjereno: Udruzi Svjetlo prijeti gašenje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Udruzi Svjetlo prijeti gašenje - 2 Provjereno: Udruzi Svjetlo prijeti gašenje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Udruzi Svjetlo prijeti gašenje - 3 Provjereno: Udruzi Svjetlo prijeti gašenje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Udruzi Svjetlo prijeti gašenje - 4 Provjereno: Udruzi Svjetlo prijeti gašenje - 4 Foto: DNEVNIK.hr +9 Provjereno: Udruzi Svjetlo prijeti gašenje - 5 Galerija 1/14 >>
Lucija malo toga može samostalno, uvijek mora netko biti uz nju. Za vrijeme školovanja je uživala, družila se i imala prijatelje, no nakon škole sve je palo u vodu. Problemi su to mnogih osoba s intelektualnim poteškoćama, koji su često socijalno odsječeni. Upravo zato postoji Udruga Svjetlo da bi im pružila ono što najviše trebaju - osjećaj pripadnosti.

Radionice, terapije, pjesma, druženje. Udruga Svjetlo za pomoć osobama s poteškoćama - godinama radi u neadekvatnom prostoru, a postoji mogućnost da bez i tog uskoro ostanu, premda su više puta tražili pomoć grada.

Da pomoć zaslužuju, potvrđuju deseci korisnika i njihovih obitelji. Jer udruga simboličnog imena, svima njima je i doslovno rijetko Svjetlo koje imaju!

Četvrtak je u udruzi svjetlo rezerviran za pjesmu i ples. U društvu u kojem su stigmatizirani, isključeni, ostavljeni sa strane, oni i njihovi roditelji pronašli su mjesto gdje pripadaju. Mjesto na kojem su svi jednaki, donosi reporterka Provjerenog Nikolina Cetinić.

Pročitajte i ovo Ilustracija sve na jednom mjestu Pogledajte kako najviše zaraditi na štednji: Objavljena lista, razlika u kamatnim stopama ogromna

"Tu imam prijatelje i tako, lijepo mi je", rekao je Mate. "Svaki ovaj uspjeh u udruzi što oni meni naprave za nju, to vam se ne može opisati. To je srce kao kuća", dodala je Sonja Matijević, Lucijina mama. 

Udruga Svjetlo više od 24 godine utočište je za osobe s intelektualnim teškoćama u gradu Zadru.

"Ovo je kao njihov dom, oni su ovdje domaći. I to je njima nešto bez čega oni ne žele ostati", istaknula je Irena Palčić, predsjednica Udruge Svjetlo.

A to je upravo ono od čega strepe. Skromni prostor u kojem se nalaze jedino je što imaju, no uskoro bi mogli ostati i bez njega.

"Ova zgrada u neko dogledno vrijeme se ruši. moramo seliti odavde", poručila je Iva Župan, voditeljica Udruge Svjetlo.

Godinama su pisali gradu, županiji. Nadali se kako će netko ipak imati sluha za njih, ali, godinama ništa. Sada je voda došla do grla, govore nam. Ako ubrzo ne dobiju novi adekvatan prostor, gube licencu za rad. A ovi ljudi gube svoj drugi dom.

Pročitajte i ovo Invazija na Gazu se nastavlja Iz minute u minutu Broj ubijene djece dosegao gotovo 3000: "Svaka noć je gora nego prethodna. Ubijaju ljude svake minute"

"To bi stvarno bilo loše za mene, i stvarno bi mi to teško palo", rekla je Lucija Matijević.

Jer bez prostora koji zadovoljava uvjete ne samo da ne mogu obavljati socijalne usluge, već gube i sredstva za rad. Drugim riječima, udruga se gasi.

"Ovo je doslovce ubojstvo za moju Luciju. Ubojstvo bez metka", izjavila je Sonja Matijević.

"Meni se srce slama na samu pomisao da bi se ovo moglo ugasiti. Da netko tko stoji sa strane, tko nam može pomoći ne želi", dodala je Župan. 

"Ona se ne može spremiti sama, okupati sama, spremiti jesti, 24 sata treba pomoć", napomenula je Sonja.

I tako već 19 godina. Od dana kada je kao zdravo petogodišnje dijete urednog razvoja dobila epileptični napadaj koji je ostavio teške posljedice. Pohađala je osnovnu i srednju školu po posebnom programu. U školi je imala prijatelje, bila vesela, pričljiva. No sve to palo je u vodu po završetku školovanja.

"Jednostavno je bila sve povučenija i povučenija i sve manje i manje je i pričala i smijala se, na kraju ona bi jedino odgovorila na pitanja", kazala je Sonja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izmjene zakona Više neće biti iznimki: Uređuje se promjena u izdavanju osobnih iskaznica

To je ono što se najčešće dogodi osobama s intelektualnim teškoćama kada izađu iz sustava, govori nam. Ostanu sami, isključeni iz društva.

Udruga je to koja je odlučila doskočiti upravo tom problemu. Odlazak u udrugu Luciji je najdraži dio dana, nešto što željno iščekuje i čemu se posebno veseli.

"Dogodi se to da mi je kod kuće nekako dosadno i da jedva čekam ići u udrugu", rekla je Lucija.

Da će se s veseljem spremati za odlazak vani i druženje s prijateljima do prije nekoliko godina Sonja nije mogla ni zamisliti. Lucija kao i 30-ak njezinih prijatelja, korisnici su usluge poludnevnog boravka. U nešto više od 70 kvadrata oni su sebi stvorili drugi dom. Glava njihove malene obitelji, voditeljica je Iva.

Više pogledajte u priloženom videozapisu. 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene