Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakona

Više neće biti iznimki: Uređuje se promjena u izdavanju osobnih iskaznica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjenama se predlaže da građani zahtjev mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji, umjesto prema prebivalištu i boravištu

Hrvatski građani će prema planovima Ministarstva unutarnjih poslova moći podnositi zahtjev za izdavanjem osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj postaji, a ne samo iznimno kao što je to sada slučaj.

MUP je u javno savjetovanje poslao obrazac prethodne procjene za izmjene Zakona o osobnoj iskaznici kojima se predviđa ukidanje mjesne nadležnosti.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Lewistonu Iz minute u minutu FOTO Broj ubijenih u SAD-u popeo se na 18: Ubojica još u bijegu, Biden pozvao stanovnike da ostanu u kućama

Umjesto važeće odredbe po kojoj građani zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice podnose prema prebivalištu i boravištu, izmjenama se predlaže da se zahtjev može podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji, kao što je to već moguće za izdavanje putovnice i vozačke dozvole.

Trenutno osobnu iskaznicu izdaje policijska uprava ili postaja mjesno nadležna prema prebivalištu podnositelja zahtjeva, a osoba koja uz prijavljeno prebivalište ima i prijavljeno boravište, zahtjev može podnijeti i u upravi ili postaji mjesno nadležnoj prema mjestu boravišta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Njemačkoj Dječak je vrištao, muškarac ga je pokušavao uvući u kombi, a onda je Duško pomogao spriječiti otmicu: Uskoro je uslijedio novi šok

U izvanrednim okolnostima uvjetovanim elementarnim ili drugim nepogodama ili u drugim iznimnim situacijama, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice trenutno se može podnijeti i u policijskoj upravi ili postaji koja nije mjesno nadležna.

MUP je odredbu o ukidanju mjesne nadležnosti zbog izvanrednih okolnosti počeo primjenjivati od 24. srpnja zbog iznimno povećanog broja stranaka koje su se obraćale zahtjevima za izdavanje osobnih iskaznica, što je dobrim dijelom bilo uvjetovano epidemijom koronavirusa, odnosno "izvanrednim i nepredvidivim okolnostima".

Pročitajte i ovo Povrat migranata - 3 "Nužne mjere" Slovenija produljuje granične kontrole, u Njemačkoj novi zakon za brže protjerivanje ilegalnih migranata

Primjena te odredbe kojom se nastojalo građanima olakšati dobivanje osobne iskaznice i rasteretiti policijske urede u kojima se podnosi veliki broj zahtjeva pokazala je dobre rezultate i razlog je za predlaganje izmjena zakona, kažu u MUP-u.

Povećan je broj zahtjeva u policijskim postajama koje su prije imale manji broj stranaka, odnosno građani su iskoristili mogućnost da u njima brže dobiju osobne iskaznice, a to je i rasteretilo uprave i postaje s velikim brojem stranaka, pokazala je analiza MUP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio časopis Teški metali pronađeni u popularnim američkim čokoladama: Može izazvati probleme u živčanom sustavu

MUP je stoga u elektroničko javno savjetovanje uputio obrazac prethodne procjene za izmjene Zakona o osobnoj iskaznici, odnosno ukidanje mjesne nadležnosti za izdavanje osobne iskaznice, a vremenski okvir za donošenje izmjena je drugi kvartal iduće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene