Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamp za naturaliste

Neopterećeni što će netko misliti o njima: Život bez kupaćih kostima na odmoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog ušla je tamo gdje je snimanje strogo zabranjeno, gdje se godišnji odmori čak i ne fotografiraju, u kamp za naturiste. Naturizam je, objašnjavaju sugovornici, pokušaj zbližavanja s prirodom i razvijanje međusobnog poštovanja. Iskreno su progovorili o svojim tijelima, ali i o predrasudama s kojima se susreću.

Naturizam je životni stil, širi je to pojam od samog nudizma. Naturisti poštuju prirodu, pokušavaju se na taj način zbiližiti s njom, ali ono što je najbitnije je, govore nam sugovornici, druženje bez odjeće uz razvijanje samopoštvanja, uvažavanje drugih i pažnja prema okolištu.

Pročitajte i ovo Cure pobijedile rak - 5 Teška bitka Kao djevojčice borile su se protiv smrtonosne bolesti i pobijedile: "Nije nam dala da zaplačemo, da pokažemo strah..." Estetski zahvati; ilustracija - 6 Provjereno na tajnom zadatku VIDEO ''Otpadne ti komad kože'': Na ilegalnim zahvatima u Zagrebu tijekom vikenda zarade desetke tisuća eura pa se vrate u Beograd

Oni svoju mirovinu provode bez odjeće. 6 mjeseci na godinu žive u naturističkom kampu u Medulinu kod Pule, i ne srame se toga. "Ne, apsolutno ne! Dapače, svi moji prijatelji znaju da dolazimo u nudistički kamp. Neki su nas čak došli posjetiti, oni koji su bili pomalo skeptični mislili su da je to nešto posve drugačije, ali vidjeli su da je to prirodno jer nudisti su prirodni" kaže Carla iz Italije.

"Biti gol, nag, kako da to kažem, želim reći da za mene golotinja nije neki skandal. To je prirodna stvar" kaže Franco iz Italije.

Na 110 hektara prostire se kamp, 40 posto tog prostora rezerviran je za one koji žele biti goli. Označen natpisom FKK. "Freikörperkultur ili ti sloboda gologa tijela" kaže Patrik, direktor kampa.

Zabranjeno je fotografiranje i snimanje bez dozvole, pravila na ovakvom mjestu su prilično stroga. Zlatno pravilo je poštivanje privatnosti i intimnosti. I to dakako ne uključuje ništa nepodobno. Jer oni nisu došli ovdje raditi ništa drugo doli odmarati. I pocrniti bez tragova kupaćeg kostima.

Carla i Franco su postali naturisti posve spontano, prvo su bili samo kampisti. "Nije bilo mjesta u kampu gdje su obučeni ljudi i došli smo u mjesto za naturiste i od tad smo postali natursti jer je jednostavno lijepo. Ne mogu točno reći koji je bio razlog" kaže Carla.

"Ovo mjesto je za mene- sve. Ne postoji draže mjesto od ovoga. Išli smo svugdje i u Italiji, ali nije kao ovdje. Ovdje radiš što želiš, svi te poštuju, svi te pozdravljaju" kaže Franco.

I na ovakvom mjestu prilično je neumjesno hodati obučen dok su svi drugi goli, to se smatra mogli bismo reći uvredom. Osim ako se ne bavite nekim sportom. "To je naš životni stil, kada smo prvi put dolazili cijeli kamp je bio naturistički pa je postajao sve manji i manji, ne znam zašto? Ali i dalje se vraćamo ovdje" kaže Kristian iz Austrije.

On ima 59 godina, a ovdje dolazi sa ženom i djecom. Prvi put je došao još kao dijete s roditeljima.

Neki naturizam prakticiraju samo u proljetno ljetnoj sezoni, a neki tijekom cijele godine.

Jedna od sugovornica, osim što je opuštena gola, voli naturizam zato što ne mora razbijati glavu s tim što će ponjeti na odmor i što po povratku ne mora puno prati.Jer jedino kada nabace odjeću na sebe je za odlazak u restoran, ali i to je rijetko, govore nam.

"Posjetitelji FKK imaju kulturu poštivanja privatnosti i poštivanja tuđih života. Nitko ne viče, nitko se ne dere na druge već svatko, opet ću reći, ima poštovanja prema drugoj osobi" kaže Carla.

Ali ipak i dalje ima mnogo onih koji neće stati pred kamere. Primjerice mlade obitelji s djecom, jednostavno nemaju želju za polaganje računa za ono što njima paše. Ali govore nam Carla i Franco da ima i onih koji se srame.

"Puno naših prijatelja, koji dolaze ovamo, kod kuće nemaju hrabrosti reći da odlaze u nudistički kamp. Kažu da idu u kamp, ali ne i u koji. Zbog toga što se njima sviđa ovdje, ali boje se da će ih osuđivati jer dolaze u nudistički kamp" kaže Carla.

Dean ovdje radi već četvrtu sezonu i za goste naturiste ima samo riječi hvale. Mirni su, tihi i svatko gleda svoja posla. A stalne goste zna sve poimenice.

Oni svi su odabrali život bez kupaćih kostima na odmoru. Neopterećeni izgledom, godinama, ili time što će netko misliti o njima. Iza visoke pune ograde kampa u svom miru, sretni i goli.

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene