Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVJERENO O ŠTIĆENIM OSOBAMA

"Pred vratima sam našao bombu, a policajci koji me čuvaju igraju igrice!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Identitet našeg sugovornika mora ostati tajan. Bavio se poslom o kojem ne smije pričati, a informacije kojima raspolaže vrlo su osjetljive i mogu utjecati na nacionalnu sigurnost. "Mislim da su prevažne, ne za mene osobno, nego za državu."

Ne možemo vam reći tko je on ni čime se bavi. Jer informacije kojima raspolaže mogu utjecati na nacionalnu sigurnost. Javio se Provjerenom u subotu da nam kaže kako mu je, dok je bacao smeće, netko na vrata stana postavio sumnjivu vrećicu. A u vrećici je, kaže, bila bomba. Javio nam se zato što je štićena osoba i ima policijsku zaštitu 24 sata na dan.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

Ali umjesto da ga čuvaju, tvrdi, policajci u autu ispred zgrade igraju igrice. Sve je to snimio mobitelom pa pozvao ekipu Provjerenog.

Reporter Provjerenog Ivan Čorkalo do njegovog je stana, dakle do stana štićene osobe, stigao posve neometano. Nitko ga nije zaustavio i provjerio. Na pitanje koliko je ugrožena njegova sigurnost, odgovara: "Mislim da je preugrožena".

Zato i ima zaštitu od 0 do 24. Identitet našeg sugovornika mora ostati tajan. Bavio se poslom o kojem ne smije pričati, a informacije kojima raspolaže vrlo su osjetljive i mogu utjecati na nacionalnu sigurnosti. "Mislim da su prevažne, ne za mene osobno, nego za državu."

Iako se nalazi pod policijskom zaštitom, na kućnom ga je pragu jednog jutra dočekala ručna bomba. "Ujutro kad sam pošao da otvorim vrata i bacim smeće... nažalost, bomba je bila vrlo dobro pripremljena, ali eto, s obzirom da imam nekakvo iskustvo iz života, rata, zarobljeništva, znam kako se postaviti i vrlo sam to precizno deaktivirao."

"Ako nisi zadovoljan, idi javnim prijevozom"

Ručnu bombu nije doživio kao prijeteću poruku već više kao pokušaj ubojstva. Jer prijetnje su mu stizale i ranije, zbog onoga što zna i čime se bavio. "Policijsku zaštitu sam dobio na temelju informacija koje sam dao određenim državnim tijelima, a koja su to procijenila zbog svega što mi se događalo u zadnja tri, četiri mjeseca, kada sam dobio određeni vid prijetnji kroz poštanski kaslić u vidu eksplozivnih sredstava i određenih pismena."

Nije zabrinut samo za svoju sigurnost. "Mislim da nisam ugrožen samo ja, nego i meni bliske osobe." No, pitanje je doživljava li to jednako ozbiljno i policija koja bi ga trebala štititi. Naime, razgovor s osobom kojoj se prijeti, kojoj nitko ne bi smio pristupiti bez prethodnog zaustavljanja, sigurnosne provjere i legitimiranja, mi smo obavili u potpunosti neometano. U zgradu smo ušetali usred bijela dana i stigli do stana. Isto je mogao učiniti i netko s opasnim namjerama.

Cijelo vrijeme policija je dežurala u automobilu na parkiralištu. Kod štićene osobe proveli smo nešto manje od dva sata, a za to vrijeme nitko nije reagirao. Tek su nas po odlasku zatražili osobne dokumente.

Po pravilima struke, ističe stručnjak za sigurnost Mate Laušić, to su trebali napraviti uoči našeg ulaska. A ako netko uđe u prostor štićene osobe mimo policajaca tada je, kaže, sve jasno.

"Tada je probijen sustav. Jer pretpostavka je da to može biti i napadač. Taj posao ili se radi, ili se ne radi", kaže Laušić i ističe da treba provjeriti identitet svih stanara u zgradi, osoba koje k njima dolaze u posjet, i to odmah na ulazu u objekt.

Policijsku zaštitu naš je sugovornik već imao. "I kad sam se vratio s jednog posla, o kojem ne mogu puno pričati, imao sa 11 prijetnji i 7 presretanja, od toga su nanesene i teške tjelesne ozljede. Policija do danas nije otkrila tko je počinitelj. To mi daje povod da imam razumnu sumnju da se jednostavno to ne želi riješiti. Pokušao sam u neposrednim kontaktima riješiti problem. Otprilike mi je rečeno, parafraziram, ako nisi zadovoljan idi javnim prijevozom."

Vodi li se dovoljno računa o sigurnosti osoba kojima je policijska pratnja dodijeljena temeljem procjene ugroženosti? Za razliku od sustava koji brine o sigurnosti državnog vrha, ovdje ima prostora za poboljšanja, smatra bivši šef osiguranja prvog hrvatskog predsjednika. A najveći problem je kadrovske naravi.

Zadovoljena forma, ali sadržaj je vrlo tanak

"Tu se ad hoc nalaze rješenja, da se u tim za neposrednu tjelesnu zaštitu stavljaju policijski službenici koji nisu prošli dovoljnu razinu educiranosti, opremljenosti, obučenosti. Zadovoljili smo formu, ali sadržaj je vrlo tanak", kaže Laušić.

Najčešće se kaže, ovakva vrsta osiguranja povjerava interventnim ili temeljnim policajcima, koji rade u civilu. "Već negdje u blizini ulaza, kućne veže je parkiran auto i unutra su kolege koje su zaduženi. Osiguranje mora biti prisutno, ali nenametljivo, neeksponirano." Toga je svjesna i štićena osoba iz ovog slučaja. No, u njegovom je slučaju, kaže, sasvim suprotno. Sve je snimio mobitelom, trenutak primopredaje smjene koji je odrađen nimalo diskretno, a još manje neprimjetno.

"Osobno sam se uvjerio da igraju igrice, surfaju na telefonu, i to obojica... Da barem jedan to radi, a drugi kontrolira. Ja imam dva ulaza u zgradu i vrlo je specifična situacija, nažalost. Reagirao sam na to više puta. Institucije na nižim nivoima odgovarale su mi vrlo bahato i neprimjereno. Ministar mi stalno ponavlja da će biti sve u redu, ali to su tek lijepe riječi."

Nekoliko dana kasnije ipak se nešto za nijansu promijenilo. Ponovno smo ga posjetili. Ni tada nas doduše nitko nije ništa pitao prilikom ulaska u zgradu, ali je ispred stana stajao policajac, koji nas je zatražio osobne iskaznice i zapisao naše podatke.

Upitali smo našeg sugovornika osjeća li se sada sigurnije. "Osobno ništa posebno sigurnije, dapače, mislim da mi je sad i privatnost ugrožena, jer zgrada je tako građena da ti ovdje dok pričaš, on čuje vani što govoriš. Znači, čak ni svoje privatnosti u toj mjeri nemam. Ja se ne osjećam ništa sigurnije, dapače. Mislim da se to moglo riješiti puno efikasnije, puno bolje."

Iz policije nisu htjeli pred kameru. U svom su odgovoru naveli da su podaci o štićenim osobama, sadržaju i razlozima uspostave zaštite klasificirani te podsjetili na obveze koje ima i sama štićena osoba. A ona je u ovom slučaju o svemu obavijestila ministra.

"Obavijestio sam nadležnog ministra, jer mi je rekao - u slučaju da se to ponovi, obavijesti mene osobno. Ja sam to učinio jučer, kroz SMS i telefonski poziv. Nije se odazvao. Danas me pozvao i ja sam mu odgovorio, a on mi je rekao da će to krenuti od nule. Sad od koje nule, kuda, kamo? Ja nemam pojma."

Praksa pokazuje da mnogi postaju štićene osobe tek kad im se nešto dogodi. Slično je i u ovom slučaju. Ali mnogobrojne prijetnje, bomba na kućnom pragu, kao i činjenica da smo do štićene osobe stigli neometano, ukazuje na očigledne propuste.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene