445960
445960
445960
445960
445960

'LIJEPA CIFRA' KOJU PLAĆAJU POREZNI OBVEZNICI

  • , 08.08.2016., 19:45
  • Autor:
  • komentara

Zaštitu štićenih osoba - policajce, dnevnice, putne troškove plaćaju porezni obveznici.

 
 
 
 
Petrov na udaru kritika (Video: Dnevnik Nove TV)
Petrov na udaru kritika (Video: Dnevnik Nove TV)

Zbog izjava u kojima drugima prigovara zbog troškova i što svakog vikenda odlazi u Metković kao štićena osoba - na udaru kritika našao se i tehnički potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Predsjednik HSS-a, Krešo Beljak, poručio mu je da se ne bavi politikom, ako ne može među ljude bez zaštite. U MOSTU kritike nazivaju smiješnima.

U Zagrebu ili Metkoviću - gdje god se nalazio Božo Petrov ima zaštitu. Kao štićena osoba svaki vikend putovao je u svoj rodni Metković. 24-satnu zaštitu, dvojicu policajaca, dnevnice, automobil - sve to na kraju 87.000 kuna platili su porezni obveznici.

Na svojoj prvoj sjednici - Vlada Mosta i HDZ-a - izmijenila je Uredbu o štićenim osobama. Pa su tada potpredsjednici Karamarko i Petrov dobili zaštitu druge kategorije. Izmjenom, štićene osobe postali su i članovi njihove uže obitelji. Petrov se nije pobunio, a ministar unutarnjih poslova odluku je branio.

'Procedura normalna regularna, nikakav problem', rekao je 28. siječnja Vlaho Orepić koji je na ćelu MUP-a, a na pitanje prijeti li im se odgovorio je niječno. No, čelniku jedne od stranaka Narodne koalicije to je apsolutno neprimjereno.

'Političar koji se bez zaštite boji izaći među ljude ne treba se baviti politikom. On je prilično mlad dečko i vjerojatno će u budućnosti shvatiti da je napravio grešku kada je to napravio, ali isto tako da nije napravio apsolutno ništa', kazao je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Nikola Grmoja iz MOST-a odgovara: 'Onda se ne bi nitko od ovih političara trebao baviti politikom. To je ono što je tražio i HDZ da potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bude štićena osoba, onda samim time i Božo Petrov'. No, Petrov se mogao tog statusa i odreći, ističe stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

'U Uredbi jasno stoji da se štićena osoba druge i treće kategorije mogu odreći pisanim putem i to uputiti Vladi, odnosno ministarstvu unutarnjih poslova', rekao je Marjanović.

Uz predsjednicu, predsjednike Sabora i Vlade, štićene osobe prve kategorije su i predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda. Iz najjače oporbene stranke trenutačno štićeni su Milanović i Ostojić i to na osnovi sigurnosne procjene na mjesečnoj bazi. Zaštitu uživa i bivši predsjednik Mesić. Podatke smo tražili od MUP-a.

'Uprava za posebne poslove sigurnosti trenutno provodi mjere osiguranja i zaštite prema 25 štićenih osoba, kako Vam je u razgovoru navedeno, podatak je promjenjiv. (...) Troškovi štićenih osoba dio su financijskih izvješća koja se izrađuju za određena razdoblja pa je potrebno dodatno vrijeme da bi se ti podaci komperirali i sačinili prema Vašem zahtjevu. Pošto je Vaš zahtjev žuran, nismo u mogućnosti u tako kratkom roku odgovoriti', odgovorio je MUP.

'Ako uzmemo određen broj zaposlenika koji je kudikamo veći nego 25. Ako uzmemo materijalna sredstva, prijevozna sredstva, tu se može lijepa cifra izračunati', dodaje Marjanović.

U prošloj Vladi štićene osobe druge kategorije bili su ministri Ostojić, Pusić i Kotromanović. Izvanredno su zaštitu dobili ministri Matić, Lalovac te ministrica Opačić zbog prijetnji. Izvanrednu policijsku zaštitu mogu dobiti ministri ako postoje informacije da bi mogli biti mete napada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se