Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon smrti djelatnika

"Nažalost, taj je dečko poginuo kod mene svojom nepažnjom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njegova je tvrtka jedna od najuspješnijih u peradarskoj branši, no ovo nije priča o poslovnom uspjehu farme Lukač. Reporteru Provjerenog obratili su se zaposlenici, sadašnji i bivši, koji iznose svoju stranu priče o farmi.

Smrtni slučajevi, učestale nezgode, propusti u zaštiti na radu, otkazi nakon bolovanja, neplaćeni prekovremeni, mobing... Za sve to sadašnji i bivši zaposlenici farme Lukač prozivaju vlasnika Marijana Lukača.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvan službe Nova tragedija u MORH-u: Pronađen još jedan smrtno stradali vojnik Slika nije dostupna u bolnici troje ozlijeđenih Teška nesreća na autocesti A1, u sudaru poginulo dijete: Kamion gurao automobil 150 metara, angažirana i dizalica

Sve to potvrđuje i Ivana Kutlić, koja je doživjela najgore iskustvo. Prije tri godine 38-godišnji suprug Željko poginuo je tijekom popravka hranilice za piliće. Ostala je sama s troje malodobne djece.

''U četvrtak je radio normalno, od 7 do 3. Vratio se kući i navečer su ga zvali. Nešto je na tom silosu otišlo, neka rasvjeta. Radio je do jutra, došao je u 4-4:30 doma i otišao je u 7 normalno na posao. I u petak je ta jaja vozio, imao je dostavu prvo za Zagreb, onda za Čakovec. U subotu ujutro otišao je na posao i dogodila se ta nesreća'', priča Ivana.

''Nažalost, išao je linijom manjeg otpora - kako da brzo završi i da što prije ode kući. Krivo je radio i to se dogodilo'' vlasnik farme Marijan Lukač o pogibiji radnika Okolnosti pogibije su i dalje nejasne. Traka je automatska i kada stigne do kraja sama se zaustavi.

''Ta nesretna traka se automatski uključuje. Ide do kraja 100 metara, a sama se isključuje i dva sata stoji. Ona je došla do kraja, on se popeo gore i milijun posto je da je netko pokrenuo tu traku'', ističe Marko Kutlić, otac poginulog Željka. 

Ostao je prikliješten, ali i dalje živ. U pomoć mu je pritekao Marijan Lukač i pokrenuo hranilicu, a Željko pada s 3 i pol metra visine. Službeni uzrok smrti - nagnječenje mozga. Sve to stoji u nalazu sudskog vještaka, no Lukač je nepravomoćno oslobođen odgovornosti i tvrdi kako je radnik za sve - sam kriv.

''Nažalost, taj je dečko poginuo kod mene svojom nepažnjom. On je električar po struci, završio je srednju električarsku školu Ruđer Bošković i dobio je zadatke da odrađuje posao iz struke. Nažalost, išao je linijom manjeg otpora, kako da brzo završi i da što prije ode kući. Krivo je radio i to se dogodilo'', tvrdi vlasnik farme Lukač.

No, prema inspekcijskom nalazu, pokojni Željko nije bio osposobljen za takvu vrstu posla. A naknadnim vještačanjem, koje posjeduje Provjereno, utvrđen je ukupno 61 sigurnosno-tehnički propust. Lukač to negira.

''On nije bio osposobljen za rad na siguran način, ali je stručno osposobljen jer ima naobrazbu električara. Nikakvih propusta, kakvih 60-ak propusta. Uostalom, da je bilo propusta, ja bih bio kažnjen', kaže Lukač.

Na sudu je nepravomoćno oslobođen. Kaže da suosjeća, ali odgovornost nikada nije priznao. Pa čak i kad Ivani, samo zbog dobivanja mirovine, nije izdao potvrdu kojom priznaje da joj je suprug poginuo zbog ozljede na radu.

''Kad su ga pitali iz kojeg razloga on to tri godine nije prijavio on je rekao iz osobnih interesa. Ima on svoje osobne razloge. Ja sam rekla da mi to treba za mirovinu, djeca su trebala dobivati dvije, tri ili četiri tisuće kuna, a ne 1600'', kaže supruga poginulog. 

''Čiste gluposti, apsolutno sam kooperativan cijelo ovo vrijeme. Supruga pokojnog dobiva neto plaću koliko je imao kad je bio zaposlen, cijelo vrijeme'', tvrdi pak Marijan Lukač.

''On može tu sjesti kraj mene i reći 'Jesam ti uplaćivao'. Ne može mi to reći jer nije'', tvrdi Ivana Kutlić. 

Pod sličnim nerazjašnjenim okolnostima kao i Željko, 64-godišnji Pejo Mišković jedva je izvukao živu glavu.

''Otklanjali smo kvar i hranilica je krenula, stisla me u gredu. Da nisam viknuo, otrgla bi mi glavu. Vilica mi je zdrobljena i sad imam plastiku. To su ugradili, ali to više nije kao nekad'', priča bivši zaposlenik farme Lukač.

Oporavak je trebao biti dug, ali ne i u njegovom slučaju.

''On me prisilio da prekinem bolovanje, a doktori nisu još dali da idem na posao. A on je rekao, možeš biti na bolovanju dokle hoćeš, ali kad dođeš možeš samo uzeti knjižicu'', prisjeća se Pejo Mišković.

Vratio se na posao nakon čega je obolio od upale pluća, poslije koje i dobiva otkaz.

''I opet sam prekinuo bolovanje ranije. I dođem ja 3. siječnja ujutro na posao, a gazdarica kaže 'Sačekaj malo'. Izađe gospodin Marijan i kaže 'U redu je bolovanje, ali za tebe posla ovdje nema. Sačekaj malo, 10 minuta poberi stvari i možeš ići'', priča Pejo.

Više od toga, kaže, nikada mu nije obrazloženo. Jedino je nakon privatne tužbe i nagodbe uspio izvući 27.000 za ozljedu na radu, a sada je s 64 godine, bez posla i mirovine.

''To je manjkavost našeg zdravstvenog sustava koji drži ljude na bolovanju, ali ja s time nemam ništa. Kada mi čovjek ode, ja moram zaposliti drugog čovjeka na to radno mjesto. Ako mi je čovjek dvije godine na bolovanju, a ja sam zaposlio drugog, naravno da mi je taj čovjek sada višak i da nemam kud s njime'', kaže pak vlasnik farme.

Sugovornici nam tvrde da je jedan od radnika zbog mobinga izvršio samoubojstvo. Drugi je umro, pak, od srčanog udara nakon što je doznao da će trajno oslijepiti nakon što mu se na poslu prolila kiselina po očima. Kontaktirali smo i njegovu obitelj, ali nisu htjeli pred kameru jer je jedan od članova i dalje zaposlen na farmi. Razgovarali smo i s bivšim dostavljačem koji je nakon vožnje od 22 sata doživio srčani udar i dao otkaz. Također nije htio pred kameru. Radnici kažu da je ljude strah otkaza u sredini gdje posla nema te da ih to priječi da javno progovore o vlasniku farme.

''Znao sam raditi od 8 do 25 sati dnevno. Naprimjer, odemo za Dubrovnik u 22 sata, istovarim Zadar, istovarim Split, istovarim Dubrovnik i moram se vratiti najkasnije do 9 sati u Sinj. I dok dođem iz Sinja u dva sata sam na farmi. X puta mi se znalo dogoditi da naprimjer, dođem do Ježeva i kažem 'samo ću 10 minuta odmoriti' i kad se probudim ne znam gdje sam'', priča Mile Jelavić, bivši zaposlenik farme Lukač.

''On samo kaže - mora se napraviti, nema u njega možeš li izdržati ili ne možeš'', potvrđuje Pejo Mišković. 

''Naravno da to odbacujem, pa nemoguće je danas 20 sati spavati ili sjediti, a kamoli raditi. I na kraju krajeva, kakav će taj radnik biti sutra ako danas radi. To su čiste dezinformacije'', sve negira vlasnik farme.

Lukač tvrdi da je na njegovoj farmi sve čisto i pokazuje nam najnoviji nalaz inspekcije koji to potvrđuje. No iz nekog razloga, službeno utvrđene propuste oko pogibije Željka Kutlića, jednostavno ne priznaje. Njegova tvrtka danas zapošljava 70 radnika, a posljednje dvije godine, prema podacima HZZO-a, novih ozljeda na radu nije bilo. Poslali smo i upit inspektoratu - jesu li tri smrtna slučaja na broj zaposlenih zakon velikih brojeva ili razlog za sumnju? No, odgovor nismo dobili.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene