Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Sporni ugovori: Majka i kći tri godine ratuju na sudu - "Meni su odbrojeni dani, oni su meni dušu iščupali. Ona želi da ja umrem"

Provjereno: Sukob majke i kćeri oko skrbi i nasljedstva - 11
Provjereno: Sukob majke i kćeri oko skrbi i nasljedstva - 11 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Provjereno: Sukob majke i kćeri oko skrbi i nasljedstva - 9 Provjereno: Sukob majke i kćeri oko skrbi i nasljedstva - 9 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Sukob majke i kćeri oko skrbi i nasljedstva - 1 Provjereno: Sukob majke i kćeri oko skrbi i nasljedstva - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Sukob majke i kćeri oko skrbi i nasljedstva - 2 Provjereno: Sukob majke i kćeri oko skrbi i nasljedstva - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Sukob majke i kćeri oko skrbi i nasljedstva - 3 Provjereno: Sukob majke i kćeri oko skrbi i nasljedstva - 3 Foto: DNEVNIK.hr +8 Provjereno: Sukob majke i kćeri oko skrbi i nasljedstva - 4 Galerija 1/13 >>
Kći je obećala brinuti se o majci u zamjenu za njezin stan. Potpisale su ugovor. No od brige nije bilo ništa. Na sudu su već tri godine jer majka želi prodati svoj stan i platiti si dom, ali kći ne želi odustati od stana. Detalje šokantne ispovijesti 85-godišnje Splićanke donosi reporterka Provjerenog Barbara Majstorović.

Priču o dosmrtnim i doživotnim ugovorima, nerijetko legalnoj pljački staraca, Provjereno je otvorilo prije dva tjedna. I sam ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica priznao je da sustav ne funkcionira. Takve ugovore gotovo je nemoguće raskinuti, ali ih je vrlo lako sklopiti. Kako se oni provode, nitko ne kontrolira.

Da ih se kontrolira, jedan od sugovornika Provjerenog ne bi ostao bez sve svoje imovine, a baš zbog tog slučaja intervenirala je inspekcija i utvrdila nepravilnosti u radu nadležnog ureda za socijalnu skrb.

Izvanredni nadzor Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nad područnim uredom Centra za socijalnu skrb u Samoboru utvrdio je nepravilnosti, ali nije učinjeno ništa. Čini se da će ured, ali i Ministarstvo čekati sada već nepokretnog čovjeka da ustane iz bolničke postelje i sam sebi riješi problem, odnosno to da je ostao bez kuće.

Riječ je o Centru koji je nećakinja Đuke Katrića Maja Baturić obavijestila da Elvedina Bešić, nekadašnja vlasnica ilegalnog doma u Majdačkoj, njezina strica svakodnevno posjećuje u njegovu domu: ''Socijalna radnica izašla je 17. siječnja na teren. Obavila je razgovor sa mnom i s mojim stricem i zatim je otišla. Po nekakvom njezinu viđenju situacije, ona nije vidjela da je išta hitno.''

Koliko nije bilo hitno, pokazuje činjenica da je samo tri dana nakon njezina izlaska na teren Katrić ostao bez svega. Misleći da potpisuje suglasnost za kanalizaciju, on je s Bešić potpisao ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Isti takav bivša vlasnica ilegalnog doma već je potpisala s još jednom svojom štićenicom, a sada se ponaša kao da je skrbnica i Katriću, koji je trenutačno u bolnici, no brige o njemu nema nikakve, tvrdi njegova nećakinja.

Pročitajte i ovo Nataša Papeš Što kad vas prevare? Mirna starost pretvorila im se u noćnu moru: "Vjerovala sam da sam našla ljude od povjerenja"

Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, nakon čijeg potpisivanja osoba koja je vlasnik nekretnine odmah bez nje i ostaje, nije jedini sporan. Postoji i onaj o doživotnom uzdržavanju, koji je gotovo nemoguće raskinuti jer sudski sporovi traju desetljećima.

Dogodilo se to 85-godišnjoj Filipini Jeličić: ''Ja nisam nikad ni u snu sanjala da će se meni ovo dogoditi, da ćemo mi tri godine voditi rat, čak sudski, i da mi nećemo imati odnose. Ja sam sve mogla zamisliti - i smrt, i bolest, i starost i sve, sve, sve, potrese, ali ja to nisam mogla zamisliti, a ne mogu ni sad. Ne mogu se ni sad s tim pomiriti i zato su meni odbrojeni dani, meni su odbrojeni dani, ne samo fizički zbog moje dijagnoze, nego duša, oni su meni dušu iščupali, ja nemam više duše, ja samo plačem.''

''Ona želi da ja umrem i onda ona dobiva ovaj stan''

Jeličić sama i jedva pokretna živi u istoj zgradi, na istom katu, vrata do stana u kojem živi njezina kći. S njom je 2018. godine sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za potpunu brigu o njoj, međutim kaže: ''Nikad, nikad mi nije u životu usisala, ručak dala, skuhala, nikada. Sedam godina mi žena čisti, možete misliti. Nije mi kupovala hranu, nije mi kuhala hranu, ništa nije ispoštovala.''

Iako je u ugovoru koji su potpisale obje strane jasno napisano da Jeličić ne želi u dom za starije, njezina kći ju je, tvrdi, baš tamo namjeravala strpati. Godine 2020. Jeličić je odlučila sudskim putem raskinuti ugovor, no najprije su se pokušale nagoditi.

No, ovdje nije u pitanju samo obveza koja proizlazi iz ugovora, već i samog Obiteljskog zakona, koji jasno kaže da se djeca moraju brinuti za starije i nemoćne članove obitelji. Jeličić jedva preživljava s mirovinom od 400 eura, a živi u stanu od 200.000 eura s kojim ne može ništa.

Majka i kći već treću su godinu na sudu, a kao što smo vidjeli u dosadašnjim slučajevima, takve parnice traju desetljećima i rijetko koja starija osoba živa dočeka presudu. ''Ona 100 posto želi, zato odugovlači sudske procese, zato je dvaput fulala, nije došla i ona želi da ja umrem i onda ona dobiva ovaj stan'', tvrdi Jeličić.

Jeličić bi prodajom stana mogla platiti privatan dom u kojem bi imala svu potrebnu brigu i skrb, no zbog potpisanog ugovora stan više ne može prodati.

Za komentar je Provjereno pitalo i prozvanu kćer, no ona nije željela išta reći, a detalje cijele šokantne ispovijesti pogledajte u videu.

Na pomolu ipak zakonske promjene?

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica osnovao je radnu skupinu za izmjene Zakona o obaveznim odnosima. I on je svjestan da ovakav sustav ne funkcionira, posebno ugovori o dosmrtnom uzdržavanju, zbog kojih ljudi preko noći ostaju bez sve svoje imovine.

Jednom kada su ugovori potpisani, i za dosmrtno i za doživotno uzdržavanje, njihovo provođenje više nitko ne kontrolira. Nitko ne ulazi u domove korisnika provjeravati jesu li im njihovi pružatelji usluga kupili namirnice, platili račune i lijekove. Ministar i tu najavljuje moguće promjene.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Analize i reforme Hoće li napokon biti ukinuti ugovori o dosmrtnom uzdržavanju? Malenica: ''Puno je problema u praksi''

Za promjene se zalaže i pučka pravobraniteljica, kao i Sindikat umirovljenika Hrvatske, koji sudjeluju u radnoj skupini.

''Ono što bi u mnogim situacijama bilo dobro i nevezano sad za ove ugovore je puno veća kontrola i kada govorimo o inspekcijama koje izlaze na lice mjesta u domove za starije i kada govorimo o tome koliko socijalni radnici i djelatnici centara za socijalnu skrb ulaze u domove gledati što se doista događa - trenutačno je problem jer inspektora nema dovoljno za sve situacije koje bi oni trebali nadzirati'', upozorava pučka pravobraniteljica Tena Šimunović Einwalter.

Važno je i uvođenje registra korisnika ovakvih ugovora jer su ih pojedini pružatelji usluga sklopili na stotine, a također smatra da treba doći do izmjene Zakona o parničnom postupku te da oni moraju biti uređeni kao hitni.

Pročitajte i ovo Ilustracija TEŠKE ZLOUPORABE Lovcima na nekretnine posebna meta je jedna skupina građana: Potpisuju opasne ugovore, a mnogi od njih pravdu nikada ne dočekaju

Česta praksa zbog lake zarade

U jednoj od prošlih emisija Provjerenog prikazani su slučajevi pokušaja raskida ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju koji traju više od sedam godina. Jedna od potpisnica epilog nije ni dočekala, umrla je mjesec dana prije zakazane presude.

"U svojoj praksi ja nisam vidjela da je netko sporazumno raskinuo ugovor o doživotnom uzdržavanju", kazala je odvjetnica Ines Margetić.

Nikakva kontrola provođenja ovakvih ugovora uz sudske procese koji traju desetljećima, a starije osobe najčešće ni ne dožive presude potvrđuje da su ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju postali popularan način za stjecanje imovine.

Kad tome dodamo i činjenicu da 89 posto svih starijih od 65 godina ima u vlasništvu neku nekretninu, stan ili kuću, posve je logično zaključiti da je ovaj biznis postao jedan od najunosnijih načina zarade.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene