Nekoć kolegice, konobarice u kafiću Bagi u zagrebačkom kvartu Lučko, a danas prijateljice u nevolji. Bile su zaposlene kod istog poslodavca, koji ih nikad nije prijavio, nije im plaćao doprinose, a vrijeme koje su provele radeći za njega nije im evidentirano kao radni staž. Provjereno i ovog četvrtka nastavlja izvještavati o poslodavcima koji ne plaćaju mirovinsko, plaće uplaćuju općom uplatnicom, no unatoč tome, Porezna uprava ne blokira ih.

Galerija


Dobivale su minimalac, ali barem je sjedao na vrijeme. Dio plaće dobivale su na ruke, a samo jedna od njih imala je i ugovor o radu. Misleći da zbog toga ima pravo plaćanja na rate karticom, otišla je u banku ispuniti zahtjev i problijedjela kao krpa kada joj je djelatnica rekla zašto joj se to ne može odobriti.

Rečeno joj je da nema primanja.

Vezani članci Trudnički trbuh, ilustracija Iskustva žena koje su rodile kod kuće: Kako u Hrvatskoj danas izgleda porod u vlastitom domu i tko je kriv što našim primaljama - nije dopušten dolazak Ivana Paradžiković i Andrija Jarak Andriji Jarku pripala već treća nagrada Zlatni studio za najboljeg TV novinara, Ivana Paradžiković najbolja je TV voditeljica!

„Pa na koji način nemam primanja, a radim dvije i pol godine? Na koji mi je način uplaćivana plaća? Onda mi je rečeno da je jedan mjesec, na primjer, uplatio normalno, a ovo ostalo uplaćivao mi je općom uplatnicom“, ispričala je za Provjereno.

„Malo krivim i sebe što nisam provjeravala, što sam bila naivna, što sam vjerovala, a i nije on sam u tome. Ne može on sam to raditi. Neki ljudi… ruka ruku mije i to je to“, kaže.

Osim što mu supruga radi u Poreznoj, tvrde sada bivše zaposlenice, u kafić su dolazili i visokopozicionirani ljudi, a svaki dolazak inspekcije unaprijed je bio poznat.

Na pitanje kako je moguće da se ovakve stvari događaju, ekipa Provjerenog tjednima pokušava dobiti odgovor od dvaju ministarstava – rada i financija. Ministarstvo rada uporno ponavlja da ono ne prati plaćanje doprinosa za mirovine te lopticu prebacuju na Ministarstvo financija.

Suočen sa slučajevima o kojima i ovaj četvrtak izvještava Provjereno, ministar Zdravko Marić tvrdi: „Porezna uprava radi odgovorno svoj posao“ te dodaje: „Ide li se u kontrole, nadzire li se? Odgovor je – da. Odgovor je – da. Naravno, pristup i principi moraju biti jednaki. Postoje određene nijanse u samim izvedbama.“

Bivše djelatnice kafića bore se za izgubljeni radni staž, a njihovu priču pogledajte u Provjerenom koje je na rasporedu u četvrtak u 22:30 na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Novinari portala DNEVNIK.hr s migrantima u Velikoj Kladuši: ''Svaki dan pokušavam proći granicu. Mogu li s vama?“