Nekoć kolegice, konobarice u kafiću Bagi u zagrebačkom kvartu Lučko, a danas prijateljice u nevolji. Bile su zaposlene kod istog poslodavca, koji ih nikad nije prijavio, nije im plaćao doprinose, a vrijeme koje su provele radeći za njega nije im evidentirano kao radni staž. Provjereno i ovog četvrtka nastavlja izvještavati o poslodavcima koji ne plaćaju mirovinsko, plaće uplaćuju općom uplatnicom, no unatoč tome, Porezna uprava ne blokira ih.

Galerija Ne plaćaju mirovinsko, a plaće uplaćuju općom uplatnicom (Foto: Provjereno) Poslodavce unatoč prekršajima porezna uprava ne blokira (Foto: Provjereno) Borba za izgubljeni radni staž (Foto: Provjereno) +3 Bivše kolegice bore se sa sustavom (Foto: Provjereno)

Dobivale su minimalac, ali barem je sjedao na vrijeme. Dio plaće dobivale su na ruke, a samo jedna od njih imala je i ugovor o radu. Misleći da zbog toga ima pravo plaćanja na rate karticom, otišla je u banku ispuniti zahtjev i problijedjela kao krpa kada joj je djelatnica rekla zašto joj se to ne može odobriti.

Vezani članci Provjereno: Lažni pogrebnik u Slavoniji - 1 Da, i to je moguće: Slavonijom operira lažni pogrebnik i nitko mu ništa ne može - "Odakle ti pravo da oblačiš, da diraš tijelo?" Pogrebnik bez dozvole Lažni pogrebnik operira Slavonijom: "Dvije godine gledamo kako uzima pokojnike i ne možemo ništa"

Rečeno joj je da nema primanja.

„Pa na koji način nemam primanja, a radim dvije i pol godine? Na koji mi je način uplaćivana plaća? Onda mi je rečeno da je jedan mjesec, na primjer, uplatio normalno, a ovo ostalo uplaćivao mi je općom uplatnicom“, ispričala je za Provjereno.

„Malo krivim i sebe što nisam provjeravala, što sam bila naivna, što sam vjerovala, a i nije on sam u tome. Ne može on sam to raditi. Neki ljudi… ruka ruku mije i to je to“, kaže.

Osim što mu supruga radi u Poreznoj, tvrde sada bivše zaposlenice, u kafić su dolazili i visokopozicionirani ljudi, a svaki dolazak inspekcije unaprijed je bio poznat.

Na pitanje kako je moguće da se ovakve stvari događaju, ekipa Provjerenog tjednima pokušava dobiti odgovor od dvaju ministarstava – rada i financija. Ministarstvo rada uporno ponavlja da ono ne prati plaćanje doprinosa za mirovine te lopticu prebacuju na Ministarstvo financija.

Suočen sa slučajevima o kojima i ovaj četvrtak izvještava Provjereno, ministar Zdravko Marić tvrdi: „Porezna uprava radi odgovorno svoj posao“ te dodaje: „Ide li se u kontrole, nadzire li se? Odgovor je – da. Odgovor je – da. Naravno, pristup i principi moraju biti jednaki. Postoje određene nijanse u samim izvedbama.“

Bivše djelatnice kafića bore se za izgubljeni radni staž, a njihovu priču pogledajte u Provjerenom koje je na rasporedu u četvrtak u 22:30 na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Novinari portala DNEVNIK.hr s migrantima u Velikoj Kladuši: ''Svaki dan pokušavam proći granicu. Mogu li s vama?“ Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 6 +8 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju