Radite godinama, mučite se za crkavicu od plaće uvjereni da vam poslodavac barem plaća sve što treba, a onda odete na mirovinsko i ostanete šokirani jer niti kuna nije uplaćena za mirovine, i to u obvezni prvi stup koji ide u državni proračun i iz kojeg se plaćaju mirovine sadašnjim umirovljenicima. Država je upravo zbog toga uvela strožu kontrolu prije četiri godine.

Galerija


Zato su građani mislili da je nemoguće da se doprinosi ne plaćaju. Ali izgleda da je u našoj državi sve moguće, pa tako i godinama ne plaćati za mirovine radnicima bez ikakvih posljedica.

Vezani članci Damir Gašparović Pokret za modernu Hrvatsku: „Tražimo hitno zaustavljanje svih promidžbenih aktivnosti ili odgodu izbora“ Donose li turisti koronavirus? - 5 Turisti iz Italije: "Ostavili smo maskice u autu, jer smo vidjeli da ih ovdje nitko ne nosi... Mnogi se ne pridržavaju ni distance"

Zdravko Vukeljić, bivši zaposlenik V grupe, svakoga jutra ustaje u ranu zoru. Kuha jaku, crnu, tursku kavu da ga održi na životu. Pred njim je težak radni dan. Više od osam sati na nogama, s pištoljem u džepu, štiti objekte i ljude. A ima dana kada jedva ima za parizer. ''Ako se plate režije, onda se ne raspolaže nekakvom svotom za prehranu, ali gledajte snalazimo se. Nema rasipanja, nema nekakvih davanja previše osim onoga što je neophodno i to ide tako'', govori Zdravko.

Zdravko je radio je pola desetljeća kao zaštitar u jednoj zaštitarskoj tvrtki iz Zagreba. Jednoga je dana odlučio otići zbog osobnih razloga. Prešao je u novu tvrtku pa otišao u mirovinsko po potvrdu o stažu. ''Gospođa mi je pokazala i rekla da nema uplate. Imate tu potvrdu, naravno da na potvrdi piše da sam bio zapsolen u toj tvrtki koja mi je i nakon toga dala potvrdu da jesam bio kod njih. Nije to sporno. Međutim, izostale su uplate za mirovinski fond. Zgranuo sam se. Jednostavno, pa najnormalnija stvar i zakonski određeno da poslodavac plaća uplatu na osnovu osobnog dohotka za svog zaposlenog. Zakon tako kaže. Ja sam mislio da je to regulirano i evo šta se desilo. Desilo se to da poslodavac nije uplaćivao u prvi mirovinski stup niti jedne lipe'', rekao je Vukeljić.

I nije jedini kojem se to dogodilo. U istoj je toj tvrtki radila i anonimna sugovornica ekipe emisije Provjereno, i to više od desetljeća. Kada je saznala kako glasine da im se ne uplaćuju doprinosi, nisu glasine već realnost, dala je otkaz. I tada joj, kaže, poslodavac sam priznaje da im ne uplaćuje za mirovine s obrazloženjem kako će se s vremenom sve riješiti.

Podaci nedostupni zbog povjerljivosti

Podnijela je zahtjev za revizijom svih uplata u prvi mirovinski stup u koji ide 15 posto naše plaće kako bismo jednom imali mjesečne prihode kada odemo u mirovinu. Otkrila je kako tvrtka zaposlenicima nije uplaćivala redovito ni u drugi stup, gdje ide pet posto plaće.

Zdravko Vukeljić je ekipi emisije Provjereno pokazao izvješće iz drugog stupa na kojem se detaljno vidi da su se i njemu tako vršile uplate. Za više detalja otišao je u Poreznu upravu, i to nakon što ga je tamo poslala gospođa iz Zavoda za mirovinsko osiguranje. Tamo mu je rečeno da te informacije ne može dobiti jer se radi povjerljivim podacima.

Anonimnoj sugovornici rečeno je neka se obrati pravniku. Djelatnica joj nije znala objasniti kako se na njenoj poreznoj kartici ne vide sve neto plaće za prošlu godinu, premda ih je primala redovito.

''Liste dolaze i dobijate plaću preko banke, ali da u poreznoj nemate uplate, znači na vašoj poreznoj kartici vi imate jednu plaću za cijelu godinu, a uredno ste radili svih 12 mjeseci. Kada sam pitala kako ja radim, a samo jedna plaća, kaže: 'Nije nam jasno, odi u banku pitat. Možda ti netko uplaćuje običnom općom uplatnicom, znači samo ti pusti iznos'. Ja sam otišla u banku, tamo se uredno vodi uplata plaće'', prepričava anonimna sugovornica.

Uputili su je da se javi Inspekciji rada. A Zdravku su ondje, kaže, rekli da se javi Poreznoj. Prebacivanje loptice doživjela je i ekipa emisije Provjereno pokušavajući rasvijetliti ovaj slučaj. Prvo su se obratili Zavodu za mirovinsko osiguranje, odakle su dobili odgovor: utvđujemo samo mirovinski status. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava vrlo kratko odgovara da je za kontrolu uplate doprinosa nadležna Porezna uprava. U Poreznoj se pak brane poreznom tajnom i naglašavaju da oni samostalno odlučuju kada nekoga nadziru.

Tvrtke ipak mogu izbjeći bankarskom sustavu

''Sve je vidljivo u listi. To je dokument koji poreznoj upravi kaže koliko je poslodavac uplatio svome djelatniku i na osnovu toga uplatio državi poreza. To bi negdje trebalo ostavit traga, ali to ne ostavlja. Postoje dokazi da to ne ostavlja nikakav trag. Svi sumnjaju da moraju negdje imati ili u Poreznoj ili u mirovinskoj nekoga tko to jednostavno ne provjerava'', smatra Zdravko. Ključno je pitanje kako je moguće da to nitko nije uočio sve ove godine. I na njega bi lakše bilo odgovoriti 2011. godine kada se uplata doprinosa nije strogo kontrolirala.

Porezna Uprava, FINA, Regos i banke stvorile su tada zajednički sustav podataka iz kojeg se odmah trebalo moći vidjeti tko ne plaća na vrijeme. Uveden je prije više od četiri godine takozvani JOPPD obrazac u kojem se, među ostalim, unose svi podaci o obveznim doprinosima, i dostavlja se Poreznoj svakoga mjeseca. ''Ako je taj poslodavac ispostavljao JOPPD u zadnjih pet godina, izvješćivao poreznu upravu o obračunanim doprinosima, a nije ih platio, a onda njemu teče zatezna kamata, a osim toga porezna uprava može izvijestit Finu da ga blokira'', objašnjava Lucija Turković Jarža, porezna savjetnica u RRIF-u.

Snagu ovršne isprave ima i obračunska lista koju je poslodavac dužan radniku dostaviti svakoga mjeseca. Na njoj se isto vidi koliku neto plaću dobijamo, a koliko je od bruto dijela otišlo na mirovinsko, zdravstveno, poreze. Ona je zbunila sugovornike ove priče jer su mislili, kažu, da ako izdatak piše na papiru, da ide i na račun države, odnosno u mirovinski fond. ''Moguća je situacija da se uslijed nedostatnih sredstava ne mogu platit ti doprinosi, u tom trenutku kad se obračun plaće radi. Međutim se to evidentira. To je nemoguće tu obvezu izbrisat'', ističe Davor Banović, stalni sudski vještak za financije.

Ipak, saznaje emisija Provjereno od Hrvatske udruge banaka, postoji jedan detalj kojim tvrtka može izbjeći vidljivost u bankarskom sustavu. Ako se ne upiše model 67 u pozivu na broj odobrenja, banke ne mogu vidjeti sve. Sve detalje i modele po kojima su godinama izbjegavali plaćati doprinose radnicima, svakako znaju iz same zaštitarske tvrtke V grupa. Direktor je pristao tek na neformalni razgovor, ali pred kamere ne želi, stoga je poslao pisani odgovor.

Dao otkaz pa shvatio da mu tvrtka godinama nije uplaćivala u mirovinsko (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Dao otkaz pa shvatio da mu tvrtka godinama nije uplaćivala u mirovinsko (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Foto: DNEVNIK.hr

''Opća situacija na tržištu zaštitarskih usluga u RH odrazila se i na poslovanje tvrtke V grupa d.o.o. koja na žalost nije u mogućnosti izvršavati svoje obveze na vrijeme, nego to čini sa zakašnjenjem. Radi nemogućnosti naplate svojih potraživanja društvo je pokrenulo niz ovrha, ali realizacija istih putem suda traje u prosjeku tri do pet godina. V grupa d.o.o. je u pregovorima s novim strateškim partnerom koji bi trebao pomoći u otklanjanju navedenih teškoća, a sve u svrhu očuvanja radnih mjesta'', stoji u odgovoru.

V grupa je prošle godine imala 260 zaposlenika. Nalaze se u postupku predstečajne nagodbe koja je sklopljena prije više od tri godine, a doprinosi ovim zaposlenicima nisu uplaćivani od 2012. i 2013. godine. No, to ih nije spriječilo da posluju s Gradom Zagrebom, i to godinama.

Bivšeg direktora konkurencija je prozivala za bliskost sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Nedavno su na javnom natječaju ponovno dobili, s još nekoliko tvrtki, štićenje Gradske uprave, Holdinga i drugih gradskih objekata. To je posao vrijedan preko 80 milijuna kuna.

Sadašnji direktor tvrdi da je Zdravku Vukeljiću uplatio doprinose u prvi mirovinski stup. Pitanje je što je s drugim radnicima koji su se bojali stati pred kameru i tko će štititi njihova prava.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr