Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici se protive

Protiv Zakona o reprezentativnosti: 'Stanje je alarmantno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči sutrašnje saborske rasprave o Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, čelnici liječničkih udruga podržali su stajalište Hrvatskog liječničkog sindikata da se odredbama tog zakona isključuje liječnike iz socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Ines Balint i predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika Trpimir Goluža zatražili su na današnjoj konferenciji za novinare da se statusna i ostala prava liječnika reguliraju strukovnim kolektivnim ugovorom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Ilustracija Reakcija Liječnici zgroženi najavama da će kontrolirati vlasnike vikendica: "Ni pod kojim uvjetima i cijeni neće biti izdavane navedene potvrde"

Goluža je stanje u hrvatskom zdravstvu ocijenio alarmantnim te pozvao predsjednika Republike Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića da se uključe u rješavanje problema zdravstvenog sustava zbog kojih trpe hrvatski građani.

Napomenuo je da su razgovarali s ministrom zdravstva Sinišom Vargom i ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem ali, kako kaže, nije bilo razumijevanja za njihove prijedloge.

Evo zašto liječnici napuštaju Hrvatsku

Zauzeo se za hitno donošenje akcijskog plana kojim bi se počeli rješavati problemi u zdravstvu te ustvrdio kako liječničke udruge za svoje zahtjeve imaju potporu raznih udruga pacijenata.

U godinu dana oko stotinu liječnika napustilo je Hrvatsku i zaposlilo se uglavnom u zemljama Europske unije, a još oko 500 ih čeka potrebne dokumente kako bi otišli iz zemlje. Ako se takav trend nastavi Hrvatska će morati uvoziti liječnike iz susjednih zemalja, rečeno je na konferenciji.

Na novinarski upit o razgovoru s resornim ministrima Krznarić nije htio iznijeti pojedinosti rekavši da je sastanak bio "poluprivatan", no oni smatraju da njihovi prijedlozi nisu imali pozitivan odjek.

Goluža kaže da su čelnici liječničkih udruga lobirali kod saborskih zastupnika svih političkih opcija, koji su pokazali razumjevanje za njihove zahtjeve, te se nadaju da će zastupnici iz oporbe, ali i oni iz vladajuće većine o predloženom zakonu glasovati po svojoj savjesti, a ne prema stranačkoj stezi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene