Prema podacima eVisitora, proteklog je vikenda broj stranih gostiju u Hrvatskoj udvostručen.

Galerija


Unatoč većem broju gostiju proteklog vikenda, sve je to daleko od onoga što smo viđali prošle godine. Istra je stoga pokrenula posebnu kampanju nudeći turističke sadržaje upola jeftinije ili čak besplatno.

Vezani članci Testiranje na koronavirus Popularno turističko odredište gostima nudi besplatno testiranje na koronavirus Turisti u Opatiji, ilustracija - 1 Istražili smo hoće li hrvatski hotelijeri spustiti cijene za sezonu: "Mislim da sada trčanje za gostom neće puno toga donijeti"

Gotovo praznome gradu slobodni umjetnik Zoran ne prestaje svirati, a nešto i zaradi.

''A čuj, ja kao slobodni umjetnik moram se snaći. Ovdje sviram turistima, bilo ih ili ne, a uvijek neki prođe, barem glumi turista. Onda ubace nešto. Naravno da je manje nego prošle godine, ali veseli me svaki ubačaj'', kaže Zoran.

Rijetki gosti

Gosti su rijetki, no njemački se ipak čuje češće. Cijene su se itekako gledale.

''Jako slabim koracima idemo naprijed. Nešto se rezervacija dogodilo u zadnji čas, a realizirale su se uglavnom iz obližnjih zemalja'', rekla je Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Premašena dnevna brojka

Prolazno vrijeme na eVisitoru kaže da je tijekom subote premašena dnevna brojka od 70.000 turista, što je 30-ak tisuća više nego tjedan dana prije. Broj stranih turista više je nego udvostručen, dosegnuo je brojku od oko 55.000 gostiju.

Najviše je bilo Nijemaca – više od 23.000. Slijede Slovenci, Austrijanci, turisti iz BiH te iz Češke.

Istra želi ovaj vikend 13. i 14. lipnja privući još više gostiju posebnom ponudom. ''U akciju se uključilo 50 sadržaja, od vinara do nacionalnih parkova. Sva ta ponuda taj vikend je do 50 posto popusta ili čak i besplatno'', otkriva Nada Prodan Mraković, pročelnica za turizam Istarske županije. Sve to kako bi se pomoglo lokalnoj ekonomiji. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr