Prosvjed zbog Kaštijuna
Prosvjed zbog Kaštijuna Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Par stotina Medulinaca, građana Pule, ali i drugih istarskih gradova, okupilo se u nedjelju na prosvjednom skupu na Trgu Portarata kako bi negodovali zbog smrada koji se svakodnevno širi iz županijskog Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun te tražili njegovo zatvaranje.


Ustvrdivši kako stanovnici u okolici Kaštijuna gube strpljenje zbog svakodnevnog smrada, član građanske inicijative "Čist zrak-duga ljubav" Ivo Lorencin kazao je kako je ljudima očito prekipjelo te da imaju pravo javno iskazati svoje nezadovoljstvo.

Ivo Lorencin i Lina Dollar Utječe li smrad s Kaštijuna na turizam u Medulinu? "U svijet šaljemo sliku da ne znamo zbrinuti otpad na adekvatan način"

"Nadam se da će konačno cijela istarska javnost ozbiljno shvatiti problem Kaštijuna i aktivno se uključiti u njegovo rješavanje. Bez ostalih gradova i općina ne možemo. Prekomjerne količine otpada jednostavno više ne smiju dolaziti na Kaštijun", poručio je Lorencin.

S Kaštijuna se, dodao je, svakog ljeta posljednje tri godine širi nesnosan kiseli smrad, a mještani Pule, Vinkurana, Pomera, Banjola, Pješčane Uvale i Medulina ne prestaju se žaliti.

Noću dolaze šleperi talijanskih registracija

Prozvavši vrh IDS-a zbog probleme s Kaštijunom, jedan od govornika na skupu Željko Ilić, kazao je kako se sam uvjerio kako usred noći na Kaštijun dolaze šleperi talijanskih registarskih oznaka, a kako je rekao "što odlažu na Kaštijun usred noći, može se samo nagađati."

"Svaki dan osjećamo taj smrad, djeca cijelu godinu moraju imati zatvorene prozore. Kaštijun treba pod hitno zatvoriti. Otpad u Istri mora se početi reciklirati, odvajati, a lokalne samouprave moraju početi ulagati novce za zbrinjavanje otpada", poručio je Ilić.

Odlagalište otpada Općine Medulin (Foto: Dnevnik.hr) Pobuna u turističkoj "zlatnoj koki" na jugu Istre: "Ovo smrdi kao kuga! Tristo metara dalje nalazi se i bunar vodovoda"

Čelnike županije pozvao je da sjednu za stol s novom gradskom upravom i pronađu rješenje o hitnom zatvaranju Kaštijunu te "izmisle novu lokaciju za odlaganje smeća".

Došao i pulski gradonačelnik Zoričić

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je svojim dolaskom podržao ovaj skup i zahtjeve građana, novinarima je izjavio kako je sasvim normalno da tamo gdje se građani okupljaju, oni koji upravljaju gradom dođu iskazati potporu.

"Neću održati nikakav govor, na nama je da radimo", rekao je Zoričić.

Naveo je kako je nova Uprava Kaštijuna imenovana, od 13. rujna preuzima društvo, a nakon natječaja bit će imenovan novi Nadzorni odbor.

Najavio kako će novi predsjednik Uprave sačiniti detaljnu analizu i reviziju stanja na Kaštijunu.

"Jednostavno, treba riješiti problem i javno reći je li rješiv ili nije, tu sve počinje i završava. Nažalost, naslijedili smo nešto što nije dobro organizirano, nisu se znale informacije, napokon je to prilika da doznamo sve što se događa", istaknuo je gradonačelnik, dodavši kako ljudi imaju pravo prosvjedovati jer je to "prava demokracija i prilika da kažu što misle".

"Mislim da je to pravi trenutak, da je dobro da prosvjeduju, a ja to neću koristiti sebi za neke poene", naglasio je Zoričić.

Slika nije dostupna Eko Kvarner: Kod Marišćine razina benzena 90 puta veća od dopuštene

Potporu skupu dali su i članovi udruge Krizni eko stožer Marinšćina iz Viškova čiji je predsjednik Josip Begonja novinarima kazao kako mještani koji žive u okolici Kaštijuna imaju isti problem kao i stanovnici u okolici Marinšćine.

"S Kaštijuna i s Marinšćine širi se smrad koji truje okolno stanovništvo, svi smo u istom smradu. Bio otpad mora se odvojiti, i mora se kompostirati na mjestu nastanka, a politika mora preuzeti odgovornost da se zaštiti lokalno stanovništvo ali i cijela Istra te Primorsko-goranska županija", rekao je Begonja.

Ferić (SDP): Mora reagirati i Istarska županija

Najavivši kako će SDP na sjednici županijske skupštine 9. rujna uputiti niz inicijativa, SDP-ov županijski vijećnik Danijel Ferić novinarima je izjavio kako je došao pružiti potporu ponajviše građanima juže Istre koji, kako je rekao "najviše osjećaju posljedice ekološke bombe zvane Kaštijun".

"Postoje rješenja, no da bi se problem riješio tu mora reagirati i Istarska županija koja mora iznaći prostorno-planske mogućnosti kako bi se trajno riješio pitanje Kaštijuna", poručio je.

Glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač potvrdila je Hini kako skup nije prijavljen te kako je policija saznanja o njemu imala samo temeljem medijskih napisa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju