Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zna se izvorište

Eko Kvarner: Kod Marišćine razina benzena 90 puta veća od dopuštene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razina benzena u zraku kod centra za gospodarenje otpadom Marinšćina gotovo je 90 puta veća od dopuštene, ispitala je međunarodna ekološka organizacija Alpe Adria Green.

Međunarodna ekološka organizacija Alpe Adria Green je ispitivanjem kvalitete zraka kod centra za gospodarenje otpadom Marišćina pokraj Rijeke utvrdila da je razina benzena u zraku za 89,78 puta veća od dopuštene količine i o tome imamo ovjereni certifikat te organizacije, kazala je na današnjoj tribini o gospodarenju otpadom u Rijeci predstavnica podružnice ekološke udruge Eko Kvarner Marišćina Martina Cvetković.

Kazala je da je osobno bila na mjerenju 11. rujna. Utvrđeno je da izvorište kancerogenog benzena nije obližnja asfaltna baza, kako se tvrdilo, jer su kod nje izmjerene razine benzena bez većih odstupanja od dopuštenih vrijednosti, navela je. Informacija o tim rezultatima jutros je i javno objavljena.

Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić, reagirajući na danas iznesene ocjene ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimira Mićovića, po kojima su podaci dobiveni ovim mjerenjem netočni te podliježu mogućnosti prijave za kazneno djelo uznemiravanja javnosti, kazao je da je neobično da na to reagiraju oni koji su odgovorni i plaćeni da obavljaju poslove kontrole zraka. Bizarno je da ta mjerenja obavlja međunarodna organizacija a ne oni koji su za to mjerodavni, kazao je Piršić.

Pročitajte i ovo Tomislav Čorić Afera vjetroelektrana Slaven Dobrović o spornim ugovorima: "Pritisaka je bilo, ali ne smije se nešto činiti na način da se nekome osigurava ekstremno velika zarada" Slika nije dostupna KRENULO S DOBROVIĆEM Osipa se Most: Iz stranke izašlo nekoliko istaknutih članova. Ines Strenja pak najavila da odlazi iz politike

Na okruglom je stolu u organizaciji političke stranke Primorsko goranskog saveza (PGS) politički tajnik stranke Nikola Ivaniš kazao da je problem sa sustavom odlaganja otpada u županiji eskalirao ove godine nakon što se počela primjenjivati metoda za koju su mnogi stručnjaci tvrdili da nije dobro rješenje. PGS najviše muči da većina odgovornih i dalje ignorira poticaje i inicijative koji dopiru iz javnosti vezane uz ove probleme, kazao je.

>> Eko stožer Varaždin od ministra Zmajlovića traži provođenje zakona

O problematici gospodarenja otpadom u zemlji govorio je profesor sa zagrebačkog Strojarskog i brodograđevnog fakulteta Slaven Dobrović. Istaknuo je nužnost postizanja mnogo većeg udjela recikliranog i upotrebljenog otpada nego što je to sada u Hrvatskoj. Ako se sad ne čini ništa na tom polju, po ulasku u EU ćemo biti prisiljeni izgraditi pogone za odvajanje i obradu otpada te reciklažu, rekao je. Kao svijetli primjer kvalitetnog gospodarenja otpadom izdvojio je otok Krk, gdje se sad u primarnoj selekciji odvaja 38 posto otpada.

Nadovezao se krčki gradonačelnik Darijo Vasilić kazavši da je projekt suvremenog gospodarenja otpadom na otoku pokrenut 2000. godine, a 2005. se počelo s kampanjom kako bi građani u svojim kućanstvima počeli odvajati otpad po skupinama. Sagrađen je novi centar, a odvajanjem otpada se znatno smanjila količina otpada koji se deponira te se zarađuje prodajući odvojeni otpad na tržištu sekundarnih sirovina i to oko 1,7 milijun kuna godišnje, rekao je Vasilić.

Vjeran Piršić je kazao da je u Hrvatskoj predviđena pregusta mreža županijskih centara za gospodarenje otpadom. Govoreći o centru Marišćina, Piršić je ocijenio je da je lokacija sporna zbog blizine izvora Rječine iz kojeg se odvodi pitka voda u vodovodni sustav te zbog nužnosti vožnje kamiona s otpadom uzbrdo te time povećane potrošnje goriva i zagađenja okoliša, o čemu nitko nije vodio računa. Akutno je problematičan smrad koji umanjuje standard života te opasno povećanje razine kancerogenog benzena, naveo je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene