Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAGREBAČKI HOLDING DONOSI

Prilika za štednju: Pet savjeta za odlaganje otpada bez novih troškova

Savjeti za odlaganje otpada bez novih troškova
Savjeti za odlaganje otpada bez novih troškova Foto: Getty Images
Mjesec dana je prošlo od uvođenja novog sustava sakupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Zagreba i većina građana se prilagodila upotrebi novih ZG vrećica. Novi sustav potiče na odvajanje, no i dalje postoje mnoga pitanja vezana uz organizaciju samog odvajanja na mjestu nastanka otpada.

 

Istražili smo može li se odlaganje otpada u vlastitom domu provesti bez dodatnih troškova te donosimo nekoliko rješenja kako da pravilno postupanje s otpadom bude prilika za štednju.

1. Organizirajte dom bez previše kanti

Razdvajanje otpada najučinkovitiji je način štednje. To ne mora značiti da vaša kuhinja ili prostor za dnevno druženje mora biti prepun kanti za smeće. Dovoljno je, kao što je bilo uobičajeno i prije raširene navike odvajanja otpada, imati jednu kantu za smeće u kuhinji sa ZG vrećicom od 10 litara, odnosno onu najmanjeg volumena. Sav miješani komunalni otpad možete odlagati u tu vrećicu jer, prema iskustvu korisnika, oni koji odvajaju, jednu vrećicu volumena od 10 litara ne napune tijekom cijelog tjedna.

Kako biste izbjegli širenje neugodnih mirisa, zasad se pokazuje da vrećice većeg volumena nemaju previše smisla u kućanstvima koja odvajaju otpad i u kojima ne živi više od četiri osobe. Držite li se ovog principa, na ZG vrećice nećete potrošiti više od osam kuna mjesečno. U većem ormaru, ostavi, smočnici ili na balkonu možete imati još dvije kante – onu za plastiku i papir. Ako se držite pravila tijekom odvajanja otpada i odlažete čisti otpad, neugodni mirisi neće se pojaviti. Također, oni koji žive u stanovima mogu svakoga dana odložiti plastiku ili papir u spremnike ispred zgrade koji su za to predviđeni, pa nema straha od gomilanja otpada u vlastitom životnom prostoru.

Savjeti za odlaganje otpada bez novih troškova Savjeti za odlaganje otpada bez novih troškova (Foto: Getty Images)

 2. Odaberite vrećice prema svojim potrebama

Kao što smo gore već napomenuli, većina građana u Zagrebu ne živi s više od tri člana u istom kućanstvu, pa je pravilnim odvajanjem otpada teško napuniti i ZG vrećicu najmanjeg volumena. Naravno, svako kućanstvo može za sebe odabrati koja mu veličina najviše odgovara njihovim potrebama. Zato su na raspolaganju vrećice:

10 L - 2 kn/kom (0,26€)
20 L - 4 kn/kom (0,53€)
40 L - 8 kn/kom (1,06€)

Budući da je cilj ovog sustava poticati građane na odvajanje, novi sustav odlaganja otpada ujedno je i prilika za štednju. Budući da sada za otpad izdvajamo novac sukladno količini otpada koju sami proizvedemo, činjenica je da oni koji odvajaju imaju manje troškove. Malo smeća, mala vrećica – malo kuna.

3. Informirajte se o tome kako odvajati pojedine vrste otpada

Vjerujemo kako je građanima koji su prihvatili novi sustav odvajanja otpada, osim uštede, cilj i smanjiti količinu otpada te povećati recikliranje. Kako bi sve skupa imalo smisla, važno je pravilno odvajati pojedine vrste otpada.

U spremnike/vrećice za plastiku i metal ide:

Plastična ambalaža, plastične boce od pića (vode, sokova, alkoholnih pića itd.)
Višeslojna ambalaža, plastična ambalaža od kozmetičkih proizvoda i sredstava za čišćenje u kućanstvu, ostali predmeti od plastike, ambalaža od pjenastog polistirena (stiropora) od koje su izrađeni podlošci za prehrambene proizvode, konzerve od hrane i limenke od pića.

Ambalažu prije odlaganja treba spljoštiti tako da zauzima što manji volumen. Prije odlaganja ambalažu isprazniti od sadržaja, ukloniti ostatke hrane i ostale materijale (papir, pluto).

Plastična ambalaža koju ne možete odlagati u spremnike/vrećice za plastiku i metal:

Plastična ambalaža i limenke onečišćene opasnim tvarima (motornim uljem, antifrizom, herbicidima, pesticidima, raznim kiselinama, bojama, lakovima i sl.), boce i limenke pod tlakom poput propan/butan boca, CD-i, DVD-i.

U spremnike za papir ide:

Papirnati ili kartonski otpad, ali onaj bez metalnih spajalica na spojevima stranica, , novine, časopisi, prospekti, katalozi, papirnate vrećice, uredski papir, bilježnice, slikovnice, telefonski imenici, mape, kartonski fascikli, kartonske kutije za jaja, kartonske kutije – bez ljepljive trake, stiropora i plastike.

Prije odlaganja, kartonsku ambalažu potrebno je preklopiti i složiti tako da zauzima što manje prostora.


4. Provjerite imate li pravo na besplatne vrećice

Ako u kućanstvu živi dijete do tri godine starosti koje koristi pelene ili odrasla osoba koja se koristi pelene za odrasle, ostvarujete pravo na četiri vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada pojedinačnog volumena vrećice 10 l mjesečno, odnosno u slučaju odrasle osobe četiri vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada pojedinačnog volumena vrećice 20 l mjesečno. Kako do besplatnih vrećica, možete saznati ovdje.

Postoji još opcija zbog kojih se vaši mjesečni troškovi za odvoza komunalnog otpada mogu smanjiti. Ako minimalno jednom mjesečno koristite usluge reciklažnog dvorišta, možete ostvariti pravo na dva paketa ZG vrećica za miješani komunalni otpad volumena 10 litara, nakon proteka od pet mjeseci. Nadalje, oni koji su otišli korak dalje i kompostiraju, također dobivaju besplatne ZG vrećice.

Savjeti za odlaganje otpada bez novih troškova Kompostiranje (Foto: Getty Images)

Potpišete li izjavu o kompostiranju otpada te date suglasnost da davatelj javne usluge može izvršiti terensku provjeru s ciljem utvrđivanja kompostirate li doista otpad, ostvarujete pravo na četiri vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada pojedinačnog volumena vrećice 10 l mjesečno.


5) Razmislite kojem otpadu možete dati novu svrhu

Kako bi proizvodnja smeća bila svedena na minimum, potrebno je razmisliti i o novoj namjeni već korištene ambalaže. Plastične posudice od, na primjer, svježeg sira mogu se ponovno iskoristiti za čuvanje i zamrzavanje hrane. Ostatke hrane koji su još upotrebljivi možete pretvoriti u novo jelo. Recimo, jučerašnja riža, čuvana u hladnjaku, drugi dan može postati temeljni sastojak za ukusne popečke u kojima će uživati svi ukućani.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Zagrebački holding po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene