Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed medicinskih sestara

Nedostaje ih više od četiri tisuće, a rade do iznemoglosti za mizerne plaće: "Za pet do 10 godina neće meni ni vama imati tko krv izvaditi"

Aktualno Galerija Prosvjed medicinskih sestara - 2 Prosvjed medicinskih sestara - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed medicinskih sestara - 1 Prosvjed medicinskih sestara - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed medicinskih sestara - 3 Prosvjed medicinskih sestara - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed medicinskih sestara - 4 Prosvjed medicinskih sestara - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Prosvjed medicinskih sestara - 5 Galerija 1/6 >>
Prosvjedovalo se danas ispred bolnica. Medicinske sestre, tehničari, ali i kuhari, spremačice, laboranti - nezadovoljni su malim plaćama i velikim brojem prekovremenih sati. Jednako tako i kroničnim manjkom kadra, zbog čega imaju sve više i više posla. Priču donosi Martina Bolšec Oblak.

I mi smo zdravstvo - poručili su i izašli ispred bolnica Merkur, Dubrovnik, Split, Dubrava.

Medicinska sestra Ljiljana iz KB-a Dubrava radi 42 godine u gastrodijagnostici za plaću od oko šest tisuća kuna, a očekuje ju mizerna mirovina: "Pa računajte oko 3800 kn. Sramota!"

Iris Marin Prižmić iz podružnice HSSMS - MT Split kazala je da je medicinska sestra koja ima 30 godina radnog staža, a koja radi u intenzivnoj njezi ima plaću oko 1200 eura s noćnim smjenama i praznicima.

Pročitajte i ovo Svi bi veće plaće, ilustracija - 2 Najavljeni prosvjedi Svi žele veće plaće: "Vlada je sa svoje strane dolila ulja na vatru jer je problem krenula rješavati parcijalno"

"Unuka mi je krenula u ovo, ali vidim da će biti trnovit put kao što je bio i meni“, Mirjana Ćustović, medicinska sestra iz OB Dubrovnik.

Medicinske sestre, tehničari, ali i nemedicinsko osoblje - spremačice, kuharice, laboranti. Vrijeme stanke iskoristili su za prosvjed.

"Vjerojatno bi nas bilo i više tu ali netko mora ostati na odjelima“, kazala je spremačica Marija iz KB Dubrava, a Kristina Bačić iz OB Dubrovnik dodala je: "Za 5 do 10 godina neće meni ni vama imati tko krv izvaditi. "

Sestra u operativnom programu Helena Dugec iz KB Dubrava kazala je da često radi prekovremene i po cijele dane. 

Da je tome tako, rekao je i Kaja Kalinić iz HSSMS-MT Split: "Može li se raditi bez biokemičara bez fizioterapeuta laboranta kuhara i osobno meni najteže pogođene spremačice koje rade do iznemoglosti“

Osoblja je nikad manje. Hrvatska, tvrde sindikati, ima 617 medicinskih sestara na 100.000 stanovnika. Europski prosjek je 820.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Parizu PROSVJED NA PRAZNIK RADA I dalje su bijesni zbog mirovinske reforme: Macron dočekan zvižducima, lupanjem loncima i dobacivanjem

Pa su izračunali da ih sada u Hrvatskoj nedostaje više od 4000.
U Hrvatskom turističkom dragulju, Dubrovniku - taj je manjak i sramotan i alarmantan.

"U bolnici radi oko 390 medicinskih sestara, a nedostaje ih oko 380 dakle još jedna brojka zaposlenih nedostaje", naglasio je Ivan Večerin, Povjerenik dubrovačke podružnice HSSMS - MT-a.

Nakon što su liječnici dobili 10 posto povećanje koeficijenta, ostali medicinari nezadovoljni su s najavljenih tri do pet posto.

Anica Prašnjak usporedila je probleme u zdravstvenom susatvu sa satom: "Vrhunski sat, je li to švicarski ili bilo kakav sat, on je savršen, ali ako i najmanji kotačić stane taj sat više nije upotrebljiv. "

Na prosvjed iz ministarstva odgovaraju da su iznenađeni: "Već mjesec dana razgovaramo i pregovaramo se, u tijeku je kolektivno pregovaranje. U četvrtak je bila Vlada RH i čuli ste ministra da idu novi Zakon o plaćama državnih službenika, a iza toga idu još dvije nove uredbe do kraja godine", zaključila je savjetnica ministra za sestrinstvo Snježana Krpeta.

Medicinari će se ispred bolnica okupljati sve do 11. svibnja, kada je planiran veliki prosvjed u Zagrebu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene