Obavijesti Video Pretražite Navigacija
val prosvjeda

"I mi smo zdravstvo": Ispred bolnica počinju prosvjedi medicinskih sestara

Prosvjed medicinskih sestara
Prosvjed medicinskih sestara Foto: DNEVNIK.hr
Pod motom "I mi smo zdravstvo" medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje u srijedu će ispred četiriju bolnica u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku održati mirne prosvjede kojima traže dostojanstvene plaće za svoj rad i unaprjeđenje radno-pravnog statusa.

Polusatni prosvjedi održat će se u Zagrebu ispred kliničkih bolnica Merkur i Dubrava, u Splitu ispred KBC-a te u Dubrovniku ispred tamošnje opće bolnice.

Prosvjede organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi, nezadovoljni što Vladinom uredbom prošloga tjedna i njihovo članstvo, poput liječnika, nije dobilo povećanje koeficijenata od deset posto, nego između od 3 i 5,4 posto.

Sindikati su najavili seriju miniprosvjeda od srijede, 3. svibnja. Svakodnevno će prosvjedovati od 11 do 11:30, za vrijeme dnevne pauze, ispred raznih bolnica diljem Hrvatske. Prosvjedi će se održavati sve do 12. svibnja, kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, središnji prosvjed.

U prosvjednim aktivnostima sestrama i tehničarima pridružit će se i spremačice, kuhari, radnici u praonicama i drugo nezdravstveno osoblje u sustavu zdravstva. Oni također traže povećanje platnih koeficijenata za minimalno deset posto i unaprjeđenje radno-pravnog statusa.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Stjepan Topolnjak poručio je i da postoji načelno opredjeljenje sindikata za štrajk ako se Vlada i resorno ministarstvo ogluše o njihove zahtjeve.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene