Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispred bolnica

Deset dana polusatnih prosvjeda: "Pozivamo Plenkovića da nas primi i povisi plaće"

Prosvjed ispred bolnica
Prosvjed ispred bolnica Ante Cizmic/Cropix
Aktualno Galerija Prosvjed ispred bolnica - 7 Prosvjed ispred bolnica - 7 Foto: Ante Cizmic/Cropix Prosvjed ispred bolnica - 6 Prosvjed ispred bolnica - 6 Foto: Ante Cizmic/Cropix Prosvjed ispred bolnica - 5 Prosvjed ispred bolnica - 5 Foto: Ante Cizmic/Cropix Prosvjed ispred bolnica - 3 Prosvjed ispred bolnica - 3 Foto: Ante Cizmic/Cropix +4 Prosvjed ispred bolnica - 4 Galerija 1/9 >>
Sestrinski sindikat i Samostalni sindikat zdravstva u srijedu su ponovili svoje zahtjeve za povećanjem platnih koeficijenata za 10 posto za sve zaposlene u zdravstvu te najavili u idućih desetak dana polusatne mirne prosvjede ispred bolnica diljem Hrvatske.

"Netko dobije do 20 posto, a netko tri posto, to treba ispraviti", poručila je na konferenciji za novinare Anica Prašnjak, čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, aludirajući na prošlotjednu Vladinu uredbu kojom su korigirani koeficijenti dijelu zaposlenih u zdravstvu, najviše liječnicima.

Prašnjak i predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak upozoravaju da Vlada selektivno i parcijalno rješava probleme u zdravstvu, čime izaziva nezadovoljstvo njihovih članova.

Sestrinski sindikat ističe da je u sustavu zdravstva zaposleno više od 30.000 medicinskih sestara i tehničara, koji čine oko 47 posto ukupnog broja zdravstvenih djelatnika u sustavu.

Medicinskih sestara sada u sustavu nedostaje više od 4000, a njihov doprinos nije prepoznat ni vrednovan, ističe Prašnjak.

Pročitajte i ovo Prosvjed medicinskih sestara val prosvjeda "I mi smo zdravstvo": Ispred bolnica počinju prosvjedi medicinskih sestara

Dugogodišnje zanemarivanje drugih struka u zdravstvu

Sestre sa srednjom stručnom spremom i prvostupnice sestrinstva posljednjom su Vladinom uredbom dobile povećanje koeficijenata između tri i pet posto, što je Prašnjak ocijenila "degradirajućim i omalovažavajućim".

Topolnjak je upozorio na dugogodišnje zanemarivanje fizioterapeuta, inženjera medicinske radiologije, sanitarnih inženjera, inženjera medicinske laboratorijske dijagnostike i socijalnih radnika.

Položaj bolničkih kuhara ocijenio je sramotnim, upozorivši da nezdravstveni radnici u sustavu zdravstva rade za minimalne plaće.

Pročitajte i ovo Svi bi veće plaće, ilustracija - 2 Najavljeni prosvjedi Svi žele veće plaće: "Vlada je sa svoje strane dolila ulja na vatru jer je problem krenula rješavati parcijalno"

"Nisu se smjeli parcijalno rješavati problemi plaća u zdravstvu. Pozivamo Plenkovića da nas primi i povisi plaće za minimalno deset posto. Ako je mogao liječnicima, može i onima na minimalnoj plaći", poručio je Topolnjak.

Upozorio je da nezdravstveno osoblje masovno odlazi iz sustava zdravstva u turizam ili izvan Hrvatske. "Ako nas Plenković ne može primiti, neka ovlasti ministra Vilija Beroša da nam poveća plaće", poručio je Topolnjak.

Prosvjedi ispred bolnica cijeli tjedan

Pod motom "I mi smo zdravstvo" sestrinski sindikat i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi danas u 11 sati počeo je s održavanjem prosvjednih aktivnosti u Zagrebu, ispred kliničkih bolnica Dubrava i Merkur, u Splitu ispred KBC-a i u Dubrovniku ispred Opće bolnice.

Za četvrtak, 4. svibnja, najavljeni su prosvjedi ispred KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu, ispred općih bolnica u Varaždinu i Karlovcu te ispred specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama.

Pročitajte i ovo Prosvjed za medicinske sestre, ilustracija - 5 Loši uvjeti rada Uskoro prosvjedi medicinskih sestara i tehničara: Počinju idući tjedan, poznato i kako će izgledati

U petak, 5. svibnja, prosvjedi će se održati ispred KBC-a Zagreb i Osijek, ispred KB-a Sveti Duh u Zagrebu, Opće bolnice u Vinkovcima i ispred Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama.

Idući tjedan, u ponedjeljak, 8. svibnja, prosvjeduje se ponovno ispred KB-a Dubrava te općih bolnica u Čakovcu, Zadru i Bjelovaru.

Za utorak su najavljeni prosvjedi ispred bolnica u Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Karlovcu i Našicama, a za 11. svibnja planira se prosvjed u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene