Podizanjem zastave na Kninskoj tvrđavi nastavljeno je središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice oslobodilačke Vojno redarstvene operacije (VRO) 'Oluja'.

Galerija


U prigodom programu mimoletom su Kninsku tvrđavu nadletjeli izraelski borbeni zrakoplovi F16 Barak koji su prije tri dana sletjeli u Hrvatsku radi sudjelovanja na današnjoj svečanosti u Kninu, a u sklopu razvoja hrvatsko-izraelskih odnosa i strateškog partnerstva dviju država. U zračnom programu sudjelovali su i borbeni zrakoplovi - dva hrvatska MiG-a 21, helikopteri Kiowe te kanaderi.

Vezani članci Tihomir Kundid (Foto: Dnevnik.hr) Brigadni general koji je sudjelovao u Oluji otkrio što je bio presudni faktor za pobjedu Svečani prijem u Kninu, Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 2 Grabar-Kitarović održala neobičan govor na kninskoj tvrđavi: "U vrijeme Oluje došlo mi je da uzmem pušku i odem na bojište"

Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) "Krila Oluje" izvela je svoj program iznad Kninske tvrđave, a ispaljena su i 23 počasna plotuna u spomen na 23 obljetnicu VRO Oluja. 

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi nazočni su se mimohodom uputili prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog krsnog zavjet gdje će biti služena svet misa za Domovinu. Misu će predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvo s vojnim biskupom u RH Jurom Bogdanom, koji će održati homiliju.

Svečarskom programu na Kninskoj tvrđavi nazočio je hrvatski državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Uz zvonjavu crkvenih zvona podignuta je zastava Republike Hrvatske.

 

 

Na Kninskoj tvrđavi pročitana je i povjesnica VRO Oluja te imena 238 poginulih pripadnika Hrvatskih snaga i dvoje nestalih u oslobodilačkoj VRO Oluja.

Nastupila je i Klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sv. Juraj“ koja je izvela pjesme "Stina kralja Zvonimira" i ""Croatio, iz duše te ljubim".

 

Potom je mimohod krenuo do Crkve Gospe velikog hrvatskog jednog zavjeta, a ovaj dnevni dio obljetnice završio je uz podjelu vojnog graha. Uz umirovljene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, tu je bio i veliki broj političara.

Ovogodišnja obljetnica protječe u znaku velikih vrućina. Cijeli dan temperatura je na onih klasičnih kninskih 35 stupnjeva. Inače, političari su već oko 14 sati napustili Knin i otišli prema Sinju, gdje se održava Alka.

No, obilježavanje Oluje u Kninu nije gotovo. Tu je i tradicionalni večernji koncert, na kojem će posjetitelje ove godine zabavljati Miroslav Škoro i Lidija Bačić.