Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski bi se Ustav, u dijelu koji se odnosi na zaključenje pregovora i pristupanje Hrvatske EU, mogao promijeniti do kraja godine, izvijestio je danas predsjednik radne skupine za pripremu promjene Ustava Vladimir Šeks, nakon što je radna skupina utvrdila nacrt nomotehničkog predloška promjene Ustava i uputila ga Vladi te time zaključila svoj rad.


'Itekako je moguće sve provesti do kraja godine', izjavio je Šeks novinarima nakon četverosatne, posljednje sjednice radne skupine, napomenuvši da se promjena Ustava provodi u tri faze - kada Vlada inicijativu za promjenu Ustava dostavi saborskom Odboru za Ustav, koji odlučuje o osnovanosti i nužnosti takve inicijative, Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova odlučuje da se pristupi promjeni Ustava u predloženoj formi te se izrađuje nacrt prijedloga, a treća je faza sama promjena Ustava za koju je potrebna dvotrećinska većina u Saboru.

Vezani članci Plenković i Milanović sukobili se oko vrhovnog suda - 3 Kaos oko odabira kandidata za predsjednika Vrhovnog suda ne jenjava: ''Idealno bi bilo da Ustavni sud o ovome donese svoj pravorijek'' Donald Trump - 3 Trump pomilovao 26 osoba, među njima i oca svog zeta Charlesa Kushnera

'Nema nikakvih razloga da na prvoj idućoj sjednici Sabora to (Vladina inicijativa za promjenu Ustava) ne bude uvršteno u dnevni red', rekao je Šeks.

Istaknuo je da je riječ o nužnim ustavnim promjenama koje se odnose na zaključenje pregovaračkih poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava), 24 (pravda, sloboda i sigurnost - to poglavlje regulira i primjenu instituta europskog uhidbenog naloga na temelju kojega bi Hrvatska mogla izručivati svoje državljane sudskim vlastima članica EU), te 17. (financije - to je uglavnom vezano uz jačanje neovisnosti Hrvatske narodne banke), kao i na sam postupak pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

'Ostale izmjene Ustava nije razborito pokrenuti prije predsjedničkih izbora'

Ostale inicijative za promjenu Ustava (poput nezastarjevanja kriminala iz pretvorbe i privatizacije, vraćanje u preambulu Ustava Bošnjaka i Slovenaca, ukidanje prava glasovanja dijaspore na izborima) radna skupina nije raspravljala, a Šeks ističe kako pred predsjedničke izbore 'nije politički razborito' Ustav mijenjati i u tom smislu. 'S ostalim inicijativama treba pričekati, jer je očito da neki predsjednički kandidati imaju svoje platforme za promjenu Ustava', rekao je, napominjući da, uz predsjednika države i Vladu, promjenu Ustava može inicirati i petina saborskih zastupnika.

Nacrt nomotehničkog predloška promjene Ustava RH radna je skupina danas utvrdila jednoglasno i uputila ga Vladi na razmatranje i daljnji postupak. 'Predložene ustavne promjene djelomično su nužne, a djelomično korisne radi sveobuhvatne prilagodbe ustavnopravnog, gospodarskog i administrativnog sustava Hrvatske u procesu pristupanja EU', poručio je Šeks. (Hina)