Većina učenika osjeća da je epidemija na njih imala negativan utjecaj, a čak 50 posto maturanata osjeća to na psihičkom zdravlju. Pokazalo je to veliko istraživanje Instituta za društvena istraživanja.

Galerija


Učenicima teško pada online nastava, maske i manjak druženja. Resorni ministar Radovan Fuchs kaže da će istraživanje uzeti u obzir pri krojenju mjera za novu školsku godinu.

Vezani članci COVID odjel, ilustracija Ministar gospodarstva najavio zatvaranje lokala: "Dosta je s izgovorima, ako s time ne prestanemo, slijedi lockdown" Pandemija koronavirusa, ilustracija - 7 Dramatičan skok u cijeloj Hrvatskoj: Samo u Zagrebu više od 1100 novozaraženih, rekordi padaju u više županija

U istraživanju je sudjelovalo 27.000 učenika i 5000 nastavnika iz 161 škole.

O ovoj temi u Dnevniku Nove TV govorio je jedan od autora istraživanja Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja.

"Ono što ovo istraživanje govori jest da glasovi mladih ljudi i onih koji rade u školama ukazuju da treba učiniti sve da škole ostanu otvorene. I to zbog odgojno-obrazovnih ishoda i psihosocijalnih ishoda i njihovog stanja", objasnio je.

Istraživanje je pokazalo da je pandemija imala negativan utjecaj. Obrazovna politika i vlast bi trebala adresirati probleme i osmisliti mjere koje mogu adresirati te elemente, govori Jokić.

No, bilo je i pozitivnih aspekata pandemije. "Većina učenika i djelatnika u školama iskazuju da su se njihove digitalne vještine i znanja izrazito povećala, a i da su se odnosi s drugima poboljšali - kako s obitelji, tako i s bliskim prijateljima", dodao je.

Međutim, psihičko stanje učenika je trenutno glavni problem.

"Ako se njihovo psihičko stranje ne adresira, to može biti veliki društveni i javno-zdravstveni problem u budućnosti, možda čak veći i od ovog pandemijskog kroz koji prolazimo", rekao je.

"Da se cijepimo ako treba da bi škole ostale otvorene, škole moraju ostati otvorene - ne samo da netko nauči nešto već i da se mladim osobama osigura okružje u kojem uče, u kojem se šale, zabavljaju, zaljubljuju - jer sve to je škola. Škola nije samo mjesto u kojem se štreba, škola je mjesto u kojem se živi", zaključio je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju