Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve o upisu

Želite prebaciti dijete u drugu školu? Imate još jako malo vremena za to, doznajemo koji su uvjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji dijete u pravilu upisuju u najbližu osnovnu školu. No, ako ga žele upisati u drugu školu ili prebaciti u nju tijekom trajanja školske godine, mogu to učiniti uz odobrenje ravnatelja željene škole. Postoje rokovi i iznimke. Donosimo detalje.

Pri polasku djeteta u školu, roditelji su dužni dijete upisati u najbližu osnovnu školu prema adresi stanovanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi Ilustracija, učenici Objavilo ministarstvo Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama

Ako roditelji žele dijete upisati u neku drugu osnovnu školu, mogu to učiniti uz odobrenje ravnatelja te škole, ali samo ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela.

Nakon upisa djeteta, roditelji su dužni izvijestiti školu kojoj to dijete pripada prema upisnom području da su izabrali drugu školu.

Dijete može biti upisano u školu kojoj ne pripada prema upisnom području u slučaju kad mu je utvrđen poseban program školovanja za djecu s teškoćama, ako ga roditelji upisuju u školu kojoj je osnivač vjerska zajednica ili ako ga upisuju u školu kojoj je osnivač druga pravna ili fizička osoba (privatna škola).

Rokovi za prelazak u drugu školu

Redoviti učenik može tijekom obrazovanja promijeniti upisani program u istoj ili drugoj školi, odnosno prijeći iz jedne u drugu školu koja radi po istom obrazovnom programu, najkasnije do početka drugog polugodišta.

Iznimka je preseljenje obitelji iz jednog mjesta u drugo. Tada je škola koja u tom drugom mjestu i radi po istom obrazovnom progamu dužna upisati dijete i nakon kraja prvog polugodišta.

Odluku o promjeni programa u školi, odnosno o prelasku iz jedne u drugu školu koja provodi isti obrazovni program, na zahtjev roditelja donosi učiteljsko vijeće. Pritom se vodi računa o tome da odluka ne utječe na kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa, uz poštivanje propisanih pedagoških standarda.

Učenik prelazi iz jedne škole u drugu koja ostvaruje isti obrazovni program na temelju prijepisa ocjena. Škola iz koje učenik odlazi mora izdati prijepis ocjena i ispisuje učenika u roku od sedam dana od dana primitka obavijesti o upisu u drugu školu.

Pedagoška mjera preseljenja

Kada je učeniku izrečena pedagoška mjera preseljenja u drugu školu, osnovna škola obavještava županijski upravni odjel nadležan za poslove obrazovanja, odnosno gradski ured nadležan za poslove obrazovanja koji je dužan u roku od sedam dana odrediti osnovnu školu u kojoj učenik nastavlja školovanje.

Taj se učenik, u pravilu, seli u školu čije upisno područje graniči s upisnim područjem škole koju je prije toga pohađao.

Priznavanje završenog dijela školovanja u inozemstvu

Dijete koje je osnovnu školu, razred, polugodište ili neko drugo razdoblje osnovne škole završilo u inozemstvu, školovanje u Hrvatskoj može nastaviti nakon priznavanja stečenih inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

Postupak priznavanja inozemne obrazovne kvalifikacije kako bi se nastavilo školovanje vodi škola kojoj roditelj ili staratelj podnosi zahtjev za nastavak obrazovanja.

Stručni tim škole utvrdit će je li djetetu potrebna posebna pomoć kako bi se uspješno uključilo u daljnje školovanje u osnovnoj školi.

U slučajevima kad dijete ne zna hrvatski jezik ili se ne služi njime dovoljno za praćenje programa, temeljem prijedloga stručnog povjerenstva škole i provedenog utvrđivanja razine znanja hrvatskoga jezika, dijete može biti uključeno u pripremnu ili dopunsku nastavu učenja hrvatskog jezika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene